Ukrajinci
Foto: EPA/Foto: EPA/Christian Bruna

Skoro 20 meseci rata iscrpli su vojne resurse obe strane. Analitičari kažu da će borbe verovatno prerasti u pozicioni i iscrpljujući sukob tokom približavanja zimskog vremena, sa malim promenama duž linije fronta od više od 1.000 kilometara (600 milja).

Zelenski je rekao kasno u četvrtak da je razgovarao sa Bajdenom telefonom o „značajnom paketu podrške“ Ukrajini. Zapadna pomoć je bila ključna za ukrajinske ratne napore.

Portparol Kremlja Dmitrij Peskov rekao je da su najnovije američka obećanja da će podržati Ukrajinu neće urodila plodom u ratu.

"Predsednik Bajden nije pomenuo da su se svi ti napori da se odvrati Rusija pokazali neefikasnim“, rekao je Peskov. "Oni će ostati neefikasni i u budućnosti", dodao je on.

Zelenski je u petak razgovarao i sa nemačkim kancelarom Olafom Šolcom, koji je „ponovo potvrdio (nemačku) trajnu i nepokolebljivu solidarnost sa Ukrajinom“, navodi nemačka vlada.

Putin je u četvrtak kasno posetio štab ruskog Južnog vojnog okruga, koji se nalazi na manje od 100 kilometara (60 milja) od jugoistočne granice Ukrajine. Njega je o ratu obavestio načelnik Generalštaba Valerij Gerasimov, saopštio je Kremlj.

Uz obim zapadne pomoći koju Kijev može očekivati napredak na frontu je krajnje neizvestan i nakon 5-mesečne ukrajinske kontraofanzive koja je iscrpila rezerve Rusije, ali je očigledno samo načela njenu odbranu na frontu. Svakako, obe zemlje se bore da popune svoje zalihe za 2024.

Ukrajina troši municiju više od 200.000 metaka mesečno, kaže Džek Votling, viši naučni saradnik Instituta za istraživanje Kraljevskog ujedinjenog instituta u Londonu.

"NATO zalihe se iscrpljuju"

„Neće biti dovoljno municije da se izdrži ova brzina paljbe jer se zalihe NATO-a iscrpljuju, a stope proizvodnje municije ostaju preniske da bi zadovoljile ovaj nivo potražnje“, napisao je Votling u proceni objavljenoj kasno u četvrtak.

U međuvremenu, ruska proizvodnja je napravila preokret, rekao je on. Domaća proizvodnja municije u Moskvi brzo raste. Na primer, rusija proizvodi više od 100 raketa dugog dometa mesečno u poređenju sa 40 mesečno pre godinu dana, kaže Votling.

Takođe, Rusija navodno dobija zalihe iz Irana, Severne Koreje i drugih zemalja.

Iako kontraofanziva nije napravila dramatičan napredak u odnosu na moćnu odbranu Rusije, ona je potisnula uspehe snaga Kremlja.

Ako Ukrajina može da održi pritisak, to bi dodatno povećalo ionako nategnute ljudske resurse Rusije, smatra Institut za proučavanje rata.

„Ruskim snagama uglavnom nedostaju visokokvalitetne rezerve i bore se da stvore, obuče i dobro rasporede rezerve kako bi efikasno zapušile rupe na liniji fronta i nastavile ofanzivne operacije“, navodi se u najnovijoj proceni istraživačkog centra sa sedištem u Vašingtonu, prenosi AP.

BONUS VIDEO

 

 

 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading