Ukrajina
Foto: Alo/Pritnscreen

Predsednik Rusije Vladimir Putin posetio je štab Oružanih snaga Rusije u Rostovu na Donu, gde ga je načelnik Generalštaba Valerij Gerasimov izvestio o toku vojnih operacija.

Predsednik SAD Džozef Bajden pozvao je Amerikance da stanu iza Ukrajine i Izraela. Bajdenova administracija je zatražila od Kongresa da odobri dodatni budžet, vredan skoro 106 milijardi dolara, za finansiranje dodatnih programa za Izrael i Ukrajinu.

 Eksplozije su se u petak čule u više gradova u Nikolajevskoj, Dnjepropetrovskoj, Hersonskoj i u Zaporoškoj oblasti. Jedna osoba je poginula u ruskom granatiranju Hersonske oblasti, saopštili su lokalni zvaničnici.

Pratite najnovije VESTI SA FRONTA

 BLOG UŽIVO

Eksplozije u Harkovu

22.38 - Tokom noći zabeležene su eksplozije u gradu Harkovu. Prema lokalnim izvorima u toku je raketni napad.

Poginulo troje civila u granatiranju

21.48 - U ruskom bombardovanju više ukrajinskih gradova u poslednja dva dana poginulo barem troje civila dok je više ranjeno, saopštile su danas lokalne vlasti.


Muškarac je poginuo dok su ruske snage granatirale grad Nikopolj koji drže Ukrajinci, izjavio je lokalni guverner Serhi Lisak.

Situacija na frontu

20.03 - Usled lošeg vremena u poslednja dva dana, smanjene su i sposobnosti Oružanih snaga Rusije za paljbu i izviđanje, kao i sposobnost ukrajinskih formacija za prebacivanje pojačanja. Dok su ruske trupe uspešno izbacile neprijatelja kod Peščanovke i Pojme, u ovoj fazi borbe se nastavljaju u Krinkiju.

Severno od Aljoški, ukrajinske formacije su uspele da se učvrste duž severne obale reke Konke i nastave da se ukopavaju. Oružane snage Rusije neprestano na njih pucaju iz artiljerije i minobacača.

Na zapadu i istoku Krinke vode se borbe. Na jugu ukrajinske formacije kontrolišu približno 1 kilometar šumskog pojasa. Oružane snage Rusije do sada nisu uspele da potpuno oslobode naselje.

Ukrajinske formacije pokušavaju da rotiraju jedinice koje su ušle u Krinke, ali zbog lošeg vremena moralno-psihološko stanje jedinica je na niskom nivou: one jedinice za koje je planirano da se uključe u novi juriš u 5 sati ujutro odbile su da idu na napad.

Oborena letelica nad Rostovskom oblasti

18.56 - Ruske PVO snage oborile su neprijateljski leteći objekat nad Rostovskom oblasti Rusije, saopštio je gubernator Vasilij Golubjev.

Kako je rekao, leteći objekat je uočen u 14.10 po lokalnom vremenu, ali nije precizirao da li je u pitanju bio dron, raketa ili avion.

SAD produžavaju sukob?

16.56 - Severna Koreja osudila je Sjedinjene Američke Države zbog toga što su isporučile Ukrajini balističke rakete dugog dometa poznate kao "atakams", uz ocenu da će svaki udar na Rusiju samo ometati mirovne napore.

Ukrajina je u utorak saopštila da je njena vojska po prvi put koristila američke taktičke raketne sisteme "atakams" kojima je nanela "velika oštećenja na dva aerodroma u oblastima pod ruskom okupacijom", prenosi Rojters.

Gagin: Ruske trupe poslednjih nedelja napreduju duž cele linije fronta

15.55 - Savetnik lidera samoproglašene Donjecke Narodne Republike Jan Gagin rekao je danas da ruske trupe poslednjih nedelja uspešno napreduju duž cele linije fronta, a u dva pravca u DNR postigle su, kako je rekao, ozbiljne uspehe.

"Duž cele linije borbenog fronta, u nekoliko sektora, naše snage su išle napred. Možemo istaći Kupjanski pravac, gde smo imali uspeha i ranije, ovo je pravac Artjomovsk, gde je bilo prilično 'vruće'. Već duže vreme postižemo ozbiljan uspeh", rekao je Gagin za RIA Novosti.

S. Koreja osudila SAD zbog isporuka Ukrajini balističkih raketa dugog dometa

14.32- Severna Koreja osudila je danas Sjedinjene Američke Države zbog toga što su isporučile Ukrajini balističke rakete dugog dometa poznate kao ATACMS uz ocenu da će svaki udar na Rusiju samo ometati mirovne napore.

Ukrajina je u utorak saopštila da je njena vojska po prvi put koristila američke taktičke raketne sisteme (ATACMS) kojima je nanela "velika oštećenja na dva aerodroma u oblastima pod ruskom okupacijom", prenosi Rojters.

Sklenar: Slovačka može da pruži još pomoći Ukrajini

11.25- Slovačka je do sada pružila vojnu pomoć Ukrajini u vrednosti od 680 miliona evra, ali to ne znači da Bratislava nema više čime da pomogne Kijevu, izjavio je slovački ministar odbrane Martin Sklenar.

Sklenar je rekao novinarima da je Slovačka uvek donosila odluke o vojnoj pomoći Ukrajini uzimajući u obzir sopstvene odbrambene sposobnosti, prenosi RIA Novosti.

Uništen "Leopard" tenk

09.55-  

 

 

Ukrajinski generalštab: Ruske snage ne odustaju od pokušaja da opkole Avdejevku

09.11- Generalštab Oružanih snaga Ukrajine saopštio je na Fejsbuku da ruske snage ne odustaju od pokušaja da opkole Avdejevku, u Donjeckoj oblasti, ali da ukrajinski vojnici drže liniju, nanoseći neprijatelju brojne gubitke.

Rusija gađala Krivi Rog, pogođena industrijska infrastruktura

08.14- Ruske trupe gađale su noćas ukrajinski grad Krivi Rog, pogođena je industrijska infrastruktura i nema žrtava među civilnim stanovništvom, saopštio je načelnik Dnjepropetrovske oblasne uprave Serhij Lisak.

"Noćas su se ponovo čule eksplozije u Krivom Rogu... Ispaljene su rakete i bespilotne letelice. Pođođen je industrijski infrastrukturni objekat", napisao je Lisak na Telegramu.

Bela kuća tražila od Kongresa skoro 106 milijardi dolara za Ukrajinu

07.11- Administracija američkog predsednika Džozefa Bajdena zatražila je danas od Kongresa da odobri dodatni budžet, vredan skoro 106 milijardi dolara, za finansiranje dodatnih programa za Izrael i Ukrajinu, kao i za ono što on smatra ostalim glavnim prioritetim nacionalne bezbednosti.

Od predloženog budžeta za fiskalnu 2024. godinu, administracija želi da obezbedi 61,4 milijarde dolara za Ukrajinu i 14,3 milijarde za Izrael, od kojih se oba iznosa uglavnom odnose na vojnu pomoć, prenosi Rojters.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading