NAJŽEŠĆE BORBE U PRAVCU MARJINKE Broj ranjenih ukrajinskih vojnika se utrostručio
Foto: AP Photo/Evgeniy Maloletka

Kijev je saopštio da je u ruskom granatiranju područja kod nuklearne elektrane Hmeljnicki povređeno 20 osoba i da su neki gradovi ostali bez struje.

Moskva optužuje Kijev za napad na Belgorodsku oblast na koju je, tvrde, ispaljeno 180 projektila.

Ministar odbrane Rusije Sergej Šojgu obišao je položaje ruskih snaga na južnodonjeckom pravcu, kako bi utvrdio nivo spremnosti za delovanje u zimskom periodu, saopštilo je Ministarstvo odbrane.

U međuvremenu, u Rusiji su održane vežbe ruskih strateških snaga za obuzdavanje, pod komandom predsednika Vladimira Putina.

U Rusiji testirano izvođenje intenzivnog nuklearnog napada - kao odgovor na nuklearni napad protivnika.

Pratite najnovije VESTI SA FRONTA

BLOG UŽIVO

Iranski dronovi u rukama ruske vojske

22.10 - Bespilotne letelice koje je preneo Teheran namenjene su za upotrebu u zoni fronta u Ukrajini. Imaju autonomiju od oko četiri sata i mogu da kontrolišu područje između 20 metara i 12 kilometara nadmorske visine.

Bespilotne letelice Karar mogu biti naoružane raketama vazduh-vazduh i vazduh-zemlja dometa od 500 metara do 12 kilometara.

Najvažnije sa brifinga ruskog Ministarstva odbrane:

19.52

- Na krasnolimanskom pravcu ruska vojska je odbila četiri ukrajinska napada, snage Kijeva izgubile su 120 vojnika;
- Na južnodonjeckom pravcu ukrajinske snage su u poslednja 24 sata izgubile oko 100 vojnika;
- Na kupjanskom pravcu ruska vojska je odbila čest napada oružanih snaga Ukrajine, a protivnik je izgubio 225 vojnika;
- Ruske snage su na donjeckom pravcu likvidirale 295 ukrajinskih vojnika, jedan tenk i pet oklopnih vozila;
- Na zaporoškom pravcu odbijen je napad jurišne grupe ukrajinske vojske kod Rabotina;
- U zaporoškom pravcu ukrajinske snage su izgubile do 85 vojnika, kao i tri tenka, od toga dva "leoparda";
- U Hersonskom pravcu likvidirano je 25 ukrajinskih vojnika, uništeno je skladište municije u Dnjepropetrovskoj oblasti;
- Na zaporoškom pravcu uništen je artiljerijski sistem M777 i haubica M119 američke proizvodnje

Mirovni pregovori nemaju smisla bez Rusije?

18.43 - Rusija je kritikovala mirovne pregovore koje podržava Ukrajina, koji će biti održani na Malti ovog vikenda, upozoravajući da bi bilo kakve rasprave bez njenog učešća bile kontraproduktivne, prenosi AFP.

Pregovori, za koje se ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski nada da će izazvati podršku njegovom sopstvenom mirovnom planu, usledili su nakon sličnih skupova u Džedi i Kopenhagenu ranije ove godine.

"Očigledno je da ovakvi skupovi nemaju apsolutno nikakvu perspektivu, jednostavno su kontraproduktivni“, rekla je novinarima portparolka ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova.

Ona je dodala da predstojeći sastanak "nema nikakve veze sa traženjem mirnog rešenja" i kritikovala je Maltu što je bila domaćin, kako je nazvala, "očigledno antiruskog događaja".

Zelenski promoviše sopstveni mirovni plan u deset tačaka, koji poziva Rusiju da povuče sve svoje trupe sa međunarodno priznatih granica Ukrajine, uključujući teritorije pod ruskom kontrolom.

Hamas stigao u Moskvu

17.54 - Predstavnici palestinskog pokreta Hamas borave u poseti Moskvi, saopštila je danas portparolka ruskog Ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova.


"Mogu da potvrdim da su predstavnici palestinskog pokreta Hamas u poseti Moskvi. Što se tiče njihovih sastanaka, obaveštavaćemo vas", rekla je Zaharova novinarima, a prenosi TAS S.

Veliki gubici VSU

16:38 - Ukrajinska vojska trpi velike gubitke u ljudstvu, isporuke municije sa Zapada ne pokrivaju potrebe Ukrajine, a dugo pripremana kontraofanziva je propala bez obzira na zapadnu tehniku, piše francuski "Mond".

U članku pod naslovom "Zašto je propala ukrajinska kontraofanziva" autori ukazuju da ukrajinska vojska više ne napreduje.

Vojska Kijeva uspela je da se pomeri napred samo malo, a što je najvažnije više uopšte ne napreduje, navodi list konstatujući da oružane snage Ukrajine za pet meseci nisu uspele da probiju ruske linije odbrane.

Odbijeni napadi VSU

16:10 - Ruska vojska je odbila pet napada ukrajinskih snaga kod mesta Kurdjumovka i drugih naselja na donjeckom pravcu.

Protivnik je na tom delu fronta izgubio preko 500 vojnika, rekao je za Sputnjik načelnik pres centra grupe snaga "Jug" Vadim Astafjev.

Zaharova: Stvarate "globalni" NATO, šta je to ako ne nova osovina

15:53 - "SAD nastavljaju da se "povezuju sa dobrotom", promovišući principe svoje "liberalne demokratije" i "međunarodnog poretka zasnovanog na pravilima", a pod izgovorom "slobode", izvršile su invaziju na Srbiju, Irak, Avganistan, Siriju i druge zemlje, kao i više od 20 vojnih intervencija u poslednjih 30 godina", izjavila je Marija Zaharova, komentarišući izjavu glavnog republikanca u Senatu Miča Mekonela da je savez Rusije, Irana i Kine "osovina zla".

Sprečen norveški avion da naruši vazdušni prostor Rusije

15:25 - Rusija je sprečila norveški patrolni avion "posejdon" da naruši njen vazdušni prostor, saopšteno je danas iz ruskog ministarstva odbrane.

Kako se navodi, ruski borbeni avion MiG-31 je presreo norveški avion iznad Barencovog mora, nakon čega se "posejdon" udaljio od ruske granice, prenosi TAS S.

Ruski lovac MiG-31 se bezbedno vratio na matični aerodrom.

Najvažnije sa brifinga ruskog Ministarstva odbrane

14:55 - * Na krasnolimanskom pravcu ruska vojska je odbila četiri ukrajinska napada, snage Kijeva izgubile su 120 vojnika;

* Na južnodonjeckom pravcu ukrajinske snage su u poslednja 24 sata izgubile oko 100 vojnika;
* Na kupjanskom pravcu ruska vojska je odbila čest napada oružanih snaga Ukrajine, a protivnik je izgubio 225 vojnika;
* Ruske snage su na donjeckom pravcu likvidirale 295 ukrajinskih vojnika, jedan tenk i pet oklopnih vozila;
* Na zaporoškom pravcu odbijen je napad jurišne grupe ukrajinske vojske kod Rabotina;
* U zaporoškom pravcu ukrajinske snage su izgubile do 85 vojnika, kao i tri tenka, od toga dva "leoparda";
* U Hersonskom pravcu likvidirano je 25 ukrajinskih vojnika, uništeno je skladište municije u Dnjepropetrovskoj oblasti;
* Na zaporoškom pravcu uništen je artiljerijski sistem M777 i haubica M119 američke proizvodnje

Peskov: Odbijanje Slovačke da isporuči oružje Ukrajini neće mnogo promeniti situaciju

14:16 - Malo je verovatno da će namera Slovačke da ne isporučuje oružje Ukrajini uticati na tok specijalne operacije, rekao je portparol Kremlja Dmitrij Peskov.

On je napomenuo da udeo naoružanja koje je Slovačka isporučila Ukrajini nije dovoljan da utiče na tok sukoba.

Pokušaj terorističkog napada

13:48 - Agent ukrajinskih specijalnih službi likvidiran je prilikom prilikom pripremanja da izvrši teroristički napad na zgradu vojnog odseka u Tverskoj oblasti, saopšteno je iz Centra za odnose sa javnošću FSB-a.

Na licu mesta su pronađeni granata "RGD-5", kao i improvizovana eksplozivna naprava.

Lavrov: Rusija prinuđena da uzvrati na američko nuklearno naoružanje u Evropi

13:15 - Rusija je prinuđena da pribegne kompenzacionim merama kao odgovor na raspoređivanje američkog nuklearnog oružja u Evropi, rekao je ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov na konferenciji "Evroazijska bezbednost: realnost i perspektive u svetu koji se menja" u Minsku..

Kijev: Isporuke žita preko novog koridora u oktobru mogu da premaše milion tona

12:48 - Isporuke ukrajinskog žita kroz novi crnomorski izvozni koridor mogle bi u oktobru da premaše milion tona, izjavio je danas prvi zamenik ukrajinskog ministra poljoprivrede Taras Visotski.

"Situacija se popravlja i ako pogledate septembar i prvu polovinu oktobra, već ima 700.000 tona (izvezenog žita), a do kraja meseca (oktobra) može biti milion i više", rekao je Visotski za državnu televiziju.

Premijer Slovačke: Nećemo pružati vojnu pomoć Kijevu

12:15 - Premijer Slovačke Robert Fico izjavio je da ova zemlja neće pružati vojnu pomoć Ukrajini.

Opširnije pročitajte OVDE

Ukrajina jedna od tema u Briselu

11:44 - Nastavak podrške Ukrajini biće tema lidera Evropske unije, koji se sastaju danas u Briselu.

Predsednik Evropskog saveta Šarl Mišel je u pozivnom pismu rekao da će EU nastaviti nepokolebljivu podršku toj zemlji, koliko god bude potrebno.

Ispuštene granate na Belgorodsku oblast

11:20 - Ukrajinske snage su u poslednja 24 sata sa četiri drona ispustili šest granata i druge municije na teritoriju Belgorodske oblasti, naveo je gubernator oblasti Vjačeslav Gladkov.

Broj ranjenih ukrajinskih vojnika se utrostručio

10:40 - Od početka kontraofanzive Kijeva borj ranjenih ukrajinskih vojnika se utrostručio, piše "Fajnenšel tajms".

Podatke o tome iznela je vojni lekar sa prve linije fronta Alina Belous. Po njenim rečima, od početka kontraofanzive ona i drugi lekari rade 24 sata dnevnom, sedam dana u nedelji.

Ukrajinci su zaustavljeni

 

10:18 - Pripadnici desantne jedinice iz Tule sprečili su pokušaj ukrajinskih snaga da se probiju kod mesta Kleščejevka, južno od Artjomovska, saopštilo je rusko Ministarstvo odbrane.

Ruska vojska odbila napade ukrajinskih snaga

09:46 - Ruska vojska je odbila pet napada ukrajinskih snaga kod mesta Kurdjumovka i drugih naselja na donjeckom pravcu.

Protivnik je na tom delu fronta izgubio preko 500 vojnika, rekao je za Sputnjik načelnik pres-centra grupe snaga "Jug" Vadim Astafjev.

Generalštab Ukrajine: Rusi napadaju, najžešće borbe u pravcu Marjinke

09:15 - Ruske snage napadaju na gotovo svim delovima fronta, a u protekla 24 sata najžešće borbe su vođene u pravcu Marjinke, gde su ukrajinske trupe odbile više od 20 napada, saopštio je Generalštab Oružanih snaga Ukrajine.

Ukrajinske snage odbile su ruske napade u pravcu Kupjanska i nastavljaju ofanzivne operacije južno od Bahmuta.

Zelenski: Ruski dronovi najverovatnije su gađali nuklearku Hmeljnicki

07:09 - Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski rekao je da je u napadu ruskih dronova u regionu Hmeljnicki, verovatno ciljano područje istoimene nuklearne elektrane.

"Najverovatnije je da je meta ovih napada nuklearna elektrana Hmeljnicki. Udarni talas od eksplozije zatresao je prozore, uključujući i prostore nuklearne elektrane", rekao je Zelenski.

Snažne eksplozije blizu područja nuklearne elektrane Hmeljnicki oštetile su prozore, ali nisu uticale na rad elektrane ili na njeno napajanje.

 

 

 

@alo_portal JERUSALIM - sveti grad! Jedan je od najstarijih gradova na svetu! Danas je Jerusalim grad tuge. Ali ostaje grad nade i sveti grad… #alo #alonovine #alodnevnenovine #fypシ #fyp #foryou #viral #jerusalim #jerusalem #izrael ♬ original sound - Alo_portal

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading