Ukrajina
Foto: Alo/Shutterstock

Borbe se vode na istoku i jugu zemlje. Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski izjavio je da će ruski napadi biti jači sa dolaskom zime, ali da će uslediti snažan odgovor.

Vašington je najavio još jedan vojni paket pomoći Kijevu.

Borbe na istoku i jugu zemlje su nastavljene.

Ukrajinski zvaničnici saopštili su tokom jučerašnjeg dana da su ruske snage izvele najveći napad bespilotnim letelicima u poslednjih nekoliko nedelja.

Rukovodstvo zapadnih zemalja je „iza zavesa“ počelo da razmatra sklapanje mirovnog sporazuma Rusije i Ukrajine, izjavio je kandidat za predsednika SAD Vivek Ramasvami.

Kraj bloga

Pratite najnovije VESTI SA FRONTA 

Rusi objavili snimak žestokih borbi kod Belogorovke (VIDEO)

22.05  - Uništavanje položaja i borbenih oklopnih vozila Oružanih snaga Ukrajine od strane vojnih lica grupe snaga „Jug“ u rejonu Belogorovke.

 

 

Dejstvo grupe Dnjepar (VIDEO)

20.41 - Hersonski pravac: Posade haubica D-20 artiljerijskih jedinica grupe Dnjepar nastavljaju da uništavaju identifikovane ciljeve (VIDEO)

 

 

Ukrajinska vojska saopštila da je pogodila fabriku u lučkom gradu Kerču na Krimu

20.12

Ukrajinska vojska saopštila da je pogodila fabriku u lučkom gradu Kerču na Krimu

Ukrajinske oružane snage saopštile su da su pogodile pomorsku i lučku infrastrukturu u fabrici u lučkom gradu Kerču na Krimu.

"Oružane snage Ukrajine izvele su uspešne udare na pomorsku i lučku infrastrukturu Fabrike 'Zaliv'", saopštilo je Odeljenje za strateške komunikacije Oružanih snaga Ukrajine, ne dajući više detalja.

Rusi tvrde: Kijev izgubio 125 vojnika u pravcu Kupjanska!

21.57 - Ruske snage likvidirale su do 125 ukrajinskih vojnika na kupjanskom pracu, kao i jednu ukrajinsku artiljerijsku bateriju i minobacač, saopštio je načelnik pres centra ruske vojne grupacije „Zapad“ Sergej Zabinski.

Kako je rekao, napad je izvela avijacija koja je pored ljudstva uništila i dva ukrajinska oklopna vozila.

Takođe je rekao i da je tokom kontrabaterijske borbe ruska vojska uništila i dve ukrajinske artiljerije D-30, jednu radiolokacionu stanicu AN/TPQ-36.

Ubrzano prebacivanje dronova na front

21.20 - Ukrajinsko Ministarstvo odbrane kaže da je naglo ubrzalo prebacivanje dronova na front. Odgovarajuću naredbu je potpisao ministar Rustem Umerov.

"Prošla su samo tri dana od prijema opreme od dobavljača do predaje Logističkim snagama Oružanih snaga Ukrajine. Ranije je ovaj proces mogao da traje nedeljama ili mesecima, jer su za to potrebna brojna odobrenja u raznim resorima", navodi se u saopštenju ministarstva. Reč je o novoj seriji od više stotina dronova.

Peskov: Ukrajinski kriminalci će služiti kaznu gde je potrebno

20.55 - Pres-sekretar ruskog predsednika Dmitrij Peskov rekao je novinarima da će svi ukrajinski zločinci služiti dužnu kaznu tamo gde je to potrebno.

-Ne znam. Imamo Federalnu kazneno-popravnu službu, oni to rade, rekao je Peskov, odgovarajući na pitanje da li se planira prebacivanje kijevskih kriminalaca u mordovske kolonije.

Vojna pomoć Ukrajini postala veliko breme za Zapad?

20.18 - Pomoć Ukrajini je za NATO postala preveliko breme i zbog toga su „partneri“ počeli razgovore s Kijevom o tome šta će Ukrajina morati da žrtvuje na pregovorima sa Rusijom, rekao je savetnik lidera DNR Jan Gagin.

-Partneri Ukrajine u NATO već su počeli razgovore s Kijevom o tome šta će Kijev morati da žrtvuje na mirovnim pregovorima sa Rusijom. Jer očigledno je da je pomoć Ukrajini postala preveliki teret, a pomoć koju su najavile SAD od preostalih sredstava, to i nije baš mnogo – nešto više od 100 miliona dolara, neće osigurati pobedu već će samo produžiti agoniju ukrajinske vojske i vlasti, rekao je Gagin za Sputnjik.

Kijev: Napad krstarećim i balističkim raketama na Dnjepropetrovsku i Poltavsku oblast

19.35 - Oružane snage Ukrajine saopštile su da su ruske snage krstarećim i balističkim projektilima napale Dnjepropetrovsku i Poltavsku oblast, kao i da su uništena tri "Iskandera".

"Kao rezultat borbenih dejstava, protivvazdušne raketne jedinice Vazduhoplovstva Oružanih snaga Ukrajine uništile su tri krstareće rakete Iskander-K“, napominju Oružane snage Ukrajine.

Peskov "Rusija nije počela, Rusija završava rat"

19.04 - Portparol Kremlja Dmitrij Peskov izjavio je da Rusija nije započela rat u Ukrajini, ona ga završava, a tu konceptualnu zamisao je neophodno preneti celom svetu.

Šamar u lice Zalužnom

18.45Iz kancelarije Zelenskog osuli poljbu po ukrajinskom generalu

Rusija odbila napad na Melitopolj

18.40 - Ruska PVO je odbila ukrajinski napad na Melitopolj, saopštile su operativne službe.

Pored toga, PVO je oborila tri rakete „storm šedou“ koje su ukrajinske snage ispalile na Berdjansk, prenosi Sputnik.

Zelenski negira da američki zvaničnici lobiraju za mir

17.44 - Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski ponovio je svoj stav da nije vreme za pregovore sa Rusijom, demantujući da ga je iko od zapadnih lidera pritiskao da uradi to, uključujući i SAD.

"Svi znaju moj stav, koji se poklapa sa stavom ukrajinskog naroda. Danas me niko ne pritiska da pregovaram, niko od lidera EU ili SAD. Da sednemo sa Rusijom i razgovaramo, pritom i damo nešto – to se neće desiti", rekao je Zelenski, preneo je Gardijan.

On je na konferenciji za novinare sa predsednicom Evropske komisije Ursulom fon der Lajen dodao da je jasno da je rat na Bliskom istoku skrenuo pažnju sa rata u Ukrajini, naveo je Tajms ov Izrael.

Prethodno je američki En-Bi-Si preneo, pozivajući se na jednog aktuelnog i jednog bivšeg zvaničnika, da su američki i evropski zvaničnici razgovarali sa ukrajinskom vladom o mogućim mirovnim pregovorima sa Rusijom, koji bi mogli da dovedu do okončanja rata.

Ruska PVO dejstvovala u Kerču (VIDEO)

17.00 -  Ruska PVO dejstvovala je nedaleko od brodogradilišta u Кerču, saopštio je lider Кrima Sergej Aksjonov. Delovi oborene rakete pali su na dva doka. Povređenih nije bilo.

 Ranije danas vazdušna opasnost bila je proglašena u Sevastopolju i trajala je sat i po.

 

 

Eksplozije u Hersonu

13.20- U gradu Hersonu koji kontroliše Kijev čule su se eksplozije, prenelo je ukrajinsko izdanje Public.

"U Hersonu su se čule eksplozije, javili su dopisnici Obshchestvennoie", navodi se u poruci objavljenoj na Telegram kanalu publikacije.

Ukrajina podigla optužnicu u odsustvu protiv ruskog patrijarha Kirila

12.59- Ukrajina je danas protiv ruskog patrijarha Kirila podigla optužnicu u odsustvu, saopštila je kancelarija Generalnog tužioca Ukrajine.

Ukrajinsko tužilaštvo je navelo da je ruski patrijarh "optužen za zadiranje u teritorijalni integritet i nepovredivost Ukrajine".

Ukrajina

Printscreen

 

 

Kreću razgovori o mirovnom sporazumu

11.05- "Establišment će me ocrniti što govorim ovo, ali mislim da su iza zatvorenih vrata već počeli da priznaju potrebu da se mirovni sporazum sklopi", rekao je on.

Dodao je i da će, u slučaju da pobedi na izborima, predložiti Rusiji da odustane od saveza sa Kinom u zamenu za odbijanje Ukrajini ulazak u NATO.

Ofanziva u oblasti Avdejevke

10.31

 

 

Bitka kod Kreminje

10.18

 

 

NBC:Američki i evropski zvaničnici pokreću temu mirovnih pregovora sa Ukrajinom

10.07- Američki i evropski zvaničnici počeli su poverljive razgovare sa ukrajinskim vlastima o razmatranju sklapanja mirovnog sporazuma Rusije i Ukrajine, prema dva informisana izvora iz američke administracije, prenosi NBC njuz. Jedan bivši i jedan sadašnji visoki zvaničnik SAD rekli su, pod uslovom anonimnosti, da razgovori uključuju veoma široke obrise onoga od čega bi Ukrajina možda morala da odustane da bi se postigao dogovor.

Kako se navodi, neki od razgovora, koje su zvaničnici opisali kao delikatne, održani su prošlog meseca tokom sastanka Kontakt grupe za odbranu Ukrajine.

Bitka kod Donjecka

09.28

 

 

Oboren dron iznad Belgorodske oblasti

07.57- Ruska PVO je uništila ukrajinski dron iznad Belgorodske oblasti, saopštilo je Ministarstvo odbrane.

Loše vesti za Zelenskog

07.21- Bela kuća je priznala da smanjuje pakete vojne pomoći Ukrajini zbog iscrpljivanja sredstava koje je odobrio Kongres SAD.

"Počinjemo da predajemo Ukrajini manje pakete vojne imovine Pentagona, kako bismo rastegli svoje mogućnosti podrške Ukrajini na maksimalno dugi rok," izjavila je portparol Bele kuće Karin Žan Pjer.

 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading