Zelesnki
Foto: EPA/EPA-EFE/Radek Pietruszka POLAND OUT

"Baš kao u Prvom svetskom ratu, dostigli smo nivo tehnologije koji nas dovodi u ćorsokak", rekao je on o sukobu koji je u toku, prenosi Politika.

Zamena Zelenskom

Zapad namerava da zameni Volodimira Zelenskog glavnokomandujućim ukrajinske vojske Valerijem Zalužnim, izjavio je šef zaporoškog pokreta "Zajedno sa Rusijom" Vladimir Rogov.

Printscreen

Printscreen

 

 

"Zapad igra na kartu Zalužnog i sprema ga kao zamenu Zelenskom. Zato se u zapadnoj štampi pojavljuju izjave Zalužnog, gde on daje jasne i tačne ocene onoga šta se dešava na prvoj liniji fronta, pokazujući da je on spreman za dijalog i resetovanje vlasti nakon odlaska Zelenskog", rekao je Rogov

Zalužni se preporučuje Zapadu kao uravnoteženiji političar od "poludelog Zelenskog".

Sukob oko ofanzive

Zalužni smatra da Ukrajina više ne treba da vodi ofanzivne operacije i da je bolje da se fokusira na održavanje trenutnih pozicija i pripreme za vojne operacije sledeće godine. S druge,strane Zelenski ne deli ovu tačku gledišta, smatrajući da, ako se zaustavi ofanziva Oružanih snaga Ukrajine, Zapad može doći do zaključka da je nemoguće da Kijev vojnim putem postigne svoje ciljeve.

U ukrajinskom vrhu sada su besni jer smatraju da Zalužni govoreći da treba zaustaviti ofanzivu i da je sukob u pat poziciji, pomaže Rusima i širi paniku među zapadnim partnerima.

Raskol je blizu

Sve su jače glasine da je raskol u ukrajinskom vrhu blizu, Zelenski polako gubi podršku Zapada, u Ukrajini mu je rejting u padu, pa nije nemoguće da upravo Zalužni nasledi Zelenskog na čelu države.

Nezaustavljiva korupcija u Ukrajini takođe je balast koji Zapad više ne želi na svojim leđima. Veruje se da novac od pomoći Ukrajini završava u džepovima pojedinaca, a oružje na stranim ratištima, pa je sve teže naći podršku za ogroman novac koji treba obezbediti kako bi Ukrajina i dalje mogla da odoleva u ovom sukobu.

 

 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading