Ukrajina
Foto: Alo/Alo!ilustracija/M.LJ

Ruske trupe su se prethodnih dana na frontu u Ukrajini fokusirale na napade u pravcu Avdejevke, Marjinke i Kupjanska, saopštio je Generalštab Oružanih snaga Ukrajine.

Holandija je poslala Rumuniji pet borbenih aviona F-16, koji će biti korišćeni za obuku ukrajinskih pilota u toj zemlji.

U ukrajinskom granatiranju Donjecka u utorak poginulo je šest ljudi, a 11 osoba je povređeno, tvrdi proruski gradonačelik Aleksej Kulemzin.

Vodeći američki zvaničnici apelovali su na Kongres da odobri budžet od 11,8 milijardi dolara podrške Ukrajini, kao deo sveobuhvatnog paketa Bele kuće

Pratite najnovije VESTI SA FRONTA

 

Kraj bloga

Zelenski: Istorijski korak ka jačoj EU, Ukrajina nastavlja sa reformama

23.00 - Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski pozdravio je predlog Evropske komisije da se sa Kijevom otvore pregovori o proširenju Evropske unije.

"Ovo je snažan, istorijski korak koji otvara put ka jačoj EU sa Ukrajinom kao njenim članom. Hvala predsednici EK Ursuli fon der Lajen za podršku Ukrajini na putu ka EU. Ukrajina nastavlja sa reformama i raduje se odluci Evropskog saveta u decembru", naveo je Zelenski na Iksu (Tviteru).

Ministar spoljnih poslova Ukrajine Dmitro Kuleba istakao je na društvenim mrežama da ukrajinska borba i žrtve nisu uzaludni.

"Ljudi su prepoznali našu transformaciju. Naši snovi i nadanja se ostvaruju. Ono što nas je vodilo kroz najteže vreme sa kojim se bilo koja evropska nacija suočila u modernoj istoriji, bila je istorijska pravda za našu evropsku naciju i evropska budućnost za našu decu", poručio je Kuleba.

Najmoćniju tvrđavu OSU brani 40.000 vojnika

22.18 - Avdejevka je poluokružena sa 3 strane, ruska vojska se sprema da rasporedi rezerve za novi talas napada, kaže predstavnik 110. brigade Oružanih snaga Ukrajine.


-Priča se i o operativnoj pauzi, udarili su ih u zube i pregrupišu se. Ovde smo doveli 40.000 rezervista, akumulirajući municiju svih kalibara, sve dok ne bude jasno da će se odustati od planova za zauzimanje Avdejevke“, rekao je Kocukon, predstavnik 110. mehanizovane brigade Oružanih snaga Ukrajine, na ukrajinskoj televiziji.

 

ČELIČNI DODIR SMRTI  (VIDEO)

21.33Cela ukrajinska flota uništena za 10 dana.

"SBU i MI6 pripremaju diverzije na Dnjepru"

21.17 - U leto je izveštavano o mogućim provokacijama u nuklearki Zaporožje, koje su planirane u okviru zajedničke operacije ukrajinske Državne obaveštajne službe i britanskih obaveštajnih operativaca MI6.

Prema ruskim saznanjima, situacija na pravcu naterala je ukrajinsku komandu da se ponovo vrati ovim planovima.

Zelenski protiv Zalužnog

20.18 -Ukrajinski predsednik Vladimir Zelenski zaratio je sa svojim generalima, na prvom mestu sa vrhovnim komandantom vojske generalom Valerijem Zalužnog koji je nedavno situaciju na frontu uporedio sa pat pozicijom iz Prvog svetskog rata ugrozivši tako svog šefa, piše Stiven Brajan, bivši zvaničnik Pentagona.

 

Ruski dronovi "Kamikaze" uništavaju opremu OSU na frontu (VIDEO)

19.42

 

 

Međunarodne rezerve Rusije u oktobru porasle na 539 milijardi evra

18.52 - Međunarodne rezerve Rusije su 1. novembra iznosile 539 milijardi evra, što je za 1,24 odsto više nego na početku oktobra, saopštila je danas Banka Rusije (BR).

Kako se navodi u saopštenju, devizne rezerve Rusije su tokom istog perioda smanjene za 0,26 odsto, na 399,85 milijardi evra, a vrednost monetarnog zlata u rezervama je porasla za 5,82 odsto, na 139,15 milijardi evra, prenosi TAS S. Pre godinu dana, 1. novembra 2022. godine, su međunarodne rezerve Rusije iznosile 511,96 milijardi evra.

"ZALUŽNI JE KRIV ZA SABOTAŽU" Zakuvalo se u Kijevu!

18.13Zelenski zaratio sa generalima, stiglo upozorenje iz Poljske

Sirene za vazdušnu opasnost u tri ukrajinske oblasti

17.30 - Uzbuna za vazdušnu opasnost proglašena je u tri ukrajinske oblasti – Kirovogradskoj, Nikolajevskoj i Odeskoj, saopštilo je ukrajinsko Ministarstvo za digitalnu transformaciju.

Sirene su se oglasile u s17.40 po lokalnom vremenu i bile, a uzbuna je bila na snazi oko 40 minuta.

 

Brifing ruskog Ministarstva odbrane:

16.58 - Oružane snage Ukrajine izgubile su u toku prethodnog dana gotovo 235 vojnika na donjeckom pravcu;

- PVO Rusije je tokom prethodnog dana oborila 5 aviona Oružanih snaga Ukrajine;

- Oružane snage Rusije uništile su objedinjeni komandni punkt 10. armijskog korpusa ukrajinske vojske u Zaporoškoj oblasti;

- Oružane snage Rusije su tokom protekla 24 časa uništile 31 ukrajinski dron;

- Sredstva PVO Rusije presrela su 11 granata višecevnog raketnog sistema „hajmars“ i 2 avionske bombe „jdam“;

- Oružane snage Ukrajine izgubile su tokom proteklog dana gotovo 145 vojnika na južnodonjeckom pravcu;

- Oružane snage Rusije uništile su u DNR komandne punktove dve ukrajinske brigade.

Zelenski i Kuleba pozdravili predlog EK da se otvore pregovori sa Ukrajinom

14:52 - Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski pozdravio je danas predlog Evropske komisije da se sa Kijevom otvore pregovori o proširenju Evropske unije.

"Ovo je snažan, istorijski korak koji otvara put ka jačoj EU sa Ukrajinom kao njenim članom. Hvala predsednici EK Ursuli fon der Lajen za podršku Ukrajini na putu ka EU. Ukrajina nastavlja sa reformama i raduje se odluci Evropskog saveta u decembru", naveo je Zelenski na platformi X (Tviter).

Ministar spoljnih poslova Ukrajine Dmitro Kuleba naveo je na društvenim mrežama da ukrajinska borba i žrtve nisu uzaludni.

Zelesnki

EPA-EFE/Radek Pietruszka POLAND OUT

 

 

Kremlj:Dijalog o nuklearnom oružju neophodan, ali ne dok SAD drži lekcije Rusiji

14:10 - Strateški dijalog sa SAD o nuklearnom oružju definitivno je neophodan, ali se takav razgovor ne može dogoditi dok Vašington "drži lekcije" Moskvi, saopštio je danas Kremlj.

Rusija se juče, navodeći neprihvatljivo širenje NATO vojnog saveza, i zvanično povukla iz Ugovora o konvencionalnim oružanim snagama u Evropi (CFE), ključnog sporazuma o bezbednosti nakon hladnog rata, koji je bio osmišljen da deeskalira potencijalni sukob između Istoka i Zapada, naveo je Rojters.

U Španiji održana još jedna obuka ukrajinskih vojnika

13:50 - Nekoliko desetina ukrajinskih vojnika počelo je sa obukom na raketnim sistemima „houk“ u Španiji, saopštio je španski Generalštab.

Obuka se vrši u okviru Evropske misije vojne pomoći Ukrajini.

EK predložila otvaranje pregovora sa Ukrajinom, Moldavijom i Gruzijom

13:30 - Predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen izjavila je da je danas usvojen izveštaj o proširenju i Kosmisija je predložila otvaranje pregovora o proširenju sa Ukrajinom i Moldavijom, BIH i Gruzijom kada se ostvare uslovi.

Šojgu sa kineskim generalom Juksiju o vojnoj saradnji

12:55 - Ruski ministar odbrane Sergej Šojgu ugostio je visoku vojnu kinesku delegaciju. Šojgu je dočekao Džanga Juksiju, visokog generala i potpredsednika centralne vojne komisije Pekinga.

„Odnosi Rusije i Kine su primer strateške saradnje, zasnovane na poverenju i poštovanju“, rekao je Šojgu.

Vlada Slovačke blokirala isporuke vojne pomoći Ukrajini

12:10 -  Vlada ne odobrava predlog za predaju vojnog materijala Ukrajini - navodi se u dokumentima koje je razmatrala slovačka vlada.

Kako se navodi u saopštenju, prethodna vlada Slovačke je predložila da se Ukrajini preda još jedan paket vojne pomoći u iznosu većem od 40,3 miliona evra. Uglavnom se radilo o municiji.

 

Petrušev: Raste rizik od upotrebe nuklearnog, hemijskog i biološkog oružje

11:18 - Povećava se rizik da će biti upotrebljeno nuklearno, hemijsko i biološko oružje“, rekao je sekretar ruskog saveta bezbednosti Nikolaj Patrušev.

Patrušev je rekao da  destruktivna politika SAD i njenih saveznika povećava rizik od upotrebe nuklearnog, hemijskog ili biološkog oružja, a da je međunarodni režim kontrole naoružanja podriven.

Lavrov: Od sankcija Rusiji EU na gubitku 250 milijardi evra

10:55 - Evropska unija je izgubila je najmanje 250 milijardi evra zbog sankcija Ruskoj Federaciji, izjavio ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov.

„Ciljevi se ne kriju – potkopavati rusku ekonomiju, naterati političko rukovodstvo da napusti nezavisnu liniju u spoljnim poslovima, okrenuti stanovništvo protiv vlade – to je direktno deklarisani cilj“, rekao je Lavrov.

U ukrajinskom granatiranju Donjecka povređeno 55 osoba

10:05 - U Donjecku u ukrajinskom granatiranju povređeno 55 osoba

"U vezi sa jučerašnjim granatiranjem Donjecka, trenutno ima 55 žrtava, svima im je pružena medicinska pomoć. Hospitalizovano je 16 pacijenata, uključujući troje dece, a tri pacijenta su u teškom stanju", saopštile su lokalne vlasti.

Ubijen ruski zvaničnik u Ukrajini

09:35 - U Lugansku je ubijen poslanik Narodnog saveta LNR, pukovnik Mihail Filiponenko. On je poginuo kada je u njegovom automobilu aktivirana eksplozivna naprava.

Juri Jurov, zamenik Filiponenka rekao je da se eksplozija dogodila nešto pre 10 časova po lokalnom vremenu.

On je dodao i da je neko još prošle godine pokušao da ubije njegovog kolegu.

Putin: Akcije nekih zemalja imaju za cilj slabljenje zemalja ZND

09:10 - Akcije nekih država direktno su usmerene na podrivanje legitimne moći, tradicionalnih vrednosti i društvene stabilnosti u zemljama Zajednice nezavisnih država.

"Globalna nestabilnost se projektuje i na Evroaziju. Štaviše, akcije nekih zemalja direktno su usmerene na slabljenje legitimne vlasti u zemljama ZND  na remećenje naših tradicionalno bliskih trgovinskih i kulturnih veza“, istakao je Putin.

putin

 

 

 

Američki savetnici biraju mete za artiljerce VSU

08:20 - Pre ili kasnije Amerikanci će morati da priznaju svoju odgovornost za pogibiju nedužnih civila u Ukrajini, koji danas stradaju usled terorističkih napada koje sprovodi Ukrajina, a prilikom kojih se koristi američko oružje, saopštila je ambasade Rusije u SAD na Telegramu.

Prethodno je portparol američkog Saveta za nacionalnu bezbednost Džon Kirbi izjavio da ruski vojnici namerno ubijaju civile u Ukrajini.

Francuska izdvaja još 200 miliona evra za Ukrajinu

07:40 - Francuska vlada će izdvojiti još 200 miliona evra za podršku Ukrajini kako bi kijevsko rukovodstvo moglo da nastavi da kupuje francusko oružje za ukrajinsku vojsku. 

Frans pres se poziva na francuskog ministra odbrane Sebastijana Lekornua koji je se sa tim predlogom obratio poslanicima u parlamentu.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Tagovi

Komentari (0)

Loading