Ukrajina
Foto: Alo/Alo!ilustracija/M.LJ

Najžešće borbe i dalje se vode oko Avdejevke. Rusi ponovo pokušavaju da opkole grad.

Kijev i Moskva nastavljaju rat dronovima. Ukrajina je optužila Rusiju za jučerašnji napad dronovima na Dnjepropetrovsku i Hersonsku oblast, u kojima su, kako kaže, poginule tri osobe.

U Britaniji je završena obuka 30.000 ukrajinskih vojnika. Brisel tvrdi da ima "plan B" ako mađarska stavi veto na 50 milijardi evra pomoći Ukrajini.

Ruski predsednik Vladimir Putin razgovarao je o situaciji na frontu sa svojim vojnim vrhom u Rostovu na Donu.

Potencijalna ruska pobeda u sukobu u Ukrajini preti da oslabi NATO kao alijansu, izjavio je generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg. Prema njegovim rečima, pobeda Rusije u Ukrajini ne bi bila samo tragedija za Kijev, već bi predstavljala i rizik za NATO, jer bi ga učinila ranjivim.  

Pratite najnovije VESTI SA FRONTA

 

BLOG UŽIVO

Ukrajina stoji iza napada na Severni tok?

22:46 - Visoki ukrajinski vojni oficir sa duboko povezan sa obaveštajnim službama zemlje odigrao je centralnu ulogu u uništavanju gasovoda "Severni tok" prošle godine, piše "Vašington post" pozivajući se na neimenovane zvaničnike u Ukrajini i Evropi i ljude upoznate sa detaljima tajne operacije.

List navodi da je uloga 48-godišnjeg pukovnika najdirektniji dokaz do sada koji povezuje ukrajinsko vojno i bezbednosno rukovodstvo sa sabotažom gasovoda zbog čega je otvoren niz krivičnih istraga.

Ofanziva kod Avdejevke

21:12 - Ruske trupe nastavljaju ofanzivnu operaciju u oblasti Avdejevke. Glavni napori Oružanih snaga Rusije u ovom pravcu usmereni su na to da se ovaj grad okruži, uz istovremeno presecanje koridora za snabdevanje neprijateljskog garnizona Avdejevka.

Soskin: Zelenskog će skloniti

20:24 - Predsednika Ukrajine Vladimira Zelenskog će skloniti s vlasti da bi moglo da se nađe neko rešenje za sukob, procenjuje Oleg Soskin, nekadašnji savetnik Leonida Kučme.

Poljska zabrinuta zbog Rusije, jača vojsku

19:45 - Poljska mora da nastavi programe naoružanja kako bi osigurala svoju bezbednost zbog ruskog imperijalizma, izjavio je danas poljski predsednik Andžej Duda. „Ruski imperijalizam neće stati u Ukrajini ako ne bude poražen. On će nastojati da oduzme suverenitet drugim zemljama“, rekao je Duda na ceremoniji povodom obeležavanja 105. godišnjice Dan nezavisnosti Poljske.

Duplirana pomoć

18:50 - Vladajuća koalicija u Nemačkoj planira da udvostruči vojne pomoći Ukrajini za narednu godinu, piše Bild.

"Nemačka udvostručuje vojnu pomoć Ukrajini za sledeću godinu. Umesto četiri milijarde evra sada je osam milijardi. O tome je ovoh dana postignut dogovor u vladajućoj koaliciji", piše Bild pozivajući se na saznanja u nemačkom Ministarstvu odbrane.

Likvidirani vojnici

17:20 - Kijev je tokom proteklog dana izgubio više od 630 vojnika na svim pravcima, a najveće gubitke ukrajinske snage su pretrpele na donjeckom pravcu, gde je ubijeno ili ranjeno do 305 vojnika.

Na zaporoškom pravcu ukrajinska vojska je pretrpela poraz kod Rabotina. Na krasnolimanskom pravcu odbijena su dva, a na donjeckom pravcu tri ukrajinska napada.

„Gardijan“: Kijev strahuje od još jačih ruskih utvrđenja

14:40 - Ukrajinsko vojno rukovodstvo strahuje od toga da će Rusija u zoni izvođenja specijalne vojne operacije izgraditi utvrđenja koja će biti još nepristupačnija od dosadašnjih, piše „Gardijan“.

„Sistem daljinskog postavljanja mina, na bazi teretnjaka 'zemljedelije', može da postavi mine na površini fudbalskog terena mnogo brže nego što su ukrajinski demineri kadri da ih udalje. Postoji strah da će vremenom Rusija stvoriti sistem dubokih fortifikacija izvan granica svojih postojećih utvrđenih položaja“, navodi britanski list.

Borelj: Ukrajina ne može da pobedi Rusiju u bliskoj budućnosti

14:15 - Ukrajina neće moći da pobedi Rusiju u bliskoj budućnosti, izjavio je šef evropske diplomatije Žozep Borelj.

„Imamo mnogo problema. Evropa se suočila s dvostrukim iskušenjem. Kao prvo, Ukrajina, gde su pobeda nad Rusijom ne očekuje u bliskoj budućnosti“, rekao je Borelj na kongresu Partije evropskih socijalista.

Kijev preti napadima na rusku energetsku infrastrukturu

13:50 - Ministar energetike Ukrajine Herman Galuščenko izjavio je da bi Kijev mogao da napadne rusku energetsku infrastukturu, ukoliko Rusija pojača napade na ukrajinsku energetsku mrežu tokom zime, piše list „Politiko“.

List navodi da je Galuščenko naglasio da nije vojno lice i da nije razmatrao mogućnost napada na rusku energetsku infrastrukturu s američkim činovnicima.

Rasmusen: Ukrajina da se pridruži NATO-u bez teritorija koje je okupirala Rusija

13:10 - Bivši generalni sekretar NATO-a Anders Fog Rasmusen izneo je predlog da se Ukrajina pridruži toj vojnoj alijansi bez teritorija koje je okupirala Rusija, jer bi, kako je rekao delimično članstvo Ukrajine poslalo poruku Rusiji da ne može da spreči ulazak Ukrajine u NATO.

Rasmusen, danski političar koji je bio generalni sekretar NATO-a u periodu od 2009. do 2014. godine, insistirao je da plan za delimično članstvo Ukrajine ne bi simbolizovao zamrzavanje sukoba, već bi umesto toga bio izraz odlučnosti da Rusija ne može da spreči da se Ukrajina pridruži zapadnom vojnom savezu, prenosi londonski "Gardijan".

U DNR ismejali navode Kijeva da nije ni započinjao kontraofanzivu

12:20- Savetnik lidera Donjecke Narodne Republike Jan Gagin ismejao je saopštenja u ukrajinskim medijima o tome da je "kontraofanziva" Kijeva navodno bila samo psihološka specijalna operacija.

Gagin je istakao su deo specijalne psihološke operacije bila samo obećanja Zapada da će Ukrajinu primiti u NATO i EU.

" Pa da: lažna zemlja, lažna kontraofanziva, lažni klovn predsednik. Sve je lažno. Stvarne su samo stotine hiljada grobova Ukrajinaca i njihovih porodica. A pravom operacijom psihološkog karaktera mogu se nazvati obećanja o prijemu Ukrajine u NATO i Evropsku uniju", rekao je Gagin.

Vazdušna opasost u celoj Ukrajini

11:30 - Vazdušna opasnost je proglašena na celoj teritoriji Ukrajine, pokazuju podaci onlajn-mape Ministarstva za digitalnu transformaciju Ukrajine.

Mediji: Argumenti Zelenskog za odlaganje izbora - besmisleni

10:55 - Argumenti predsednika Ukrajine Vladimira Zelenskog za odlaganje izbora 2024. godine u toj zemlji nemaju nikakvog smisla, ocenjuje Foks Njuz.

„Iskreno rečeno, svi argumenti su besmislica. Iako su mnogi Ukrajinci pobegli u Evropsku uniju, nema nijednog razloga zbog kojeg ne bi mogli da glasaju u ukrajinskim ambasadama ili konzulatima u zemljama u koje su prešli“, navode novinari Foks njuza.

Nemački mediji: Rusija znatno poboljšala svoje dronove

 

10:15 - Rusija je tokom specijalne vojne operacije poboljšala proizvodnju bespilotnih letelica i podigla je na novi nivo, navodi novinar Kristof Vaner u reportaži za nemački televizijski kanal „Velt“.

„Uspeli su da poboljšaju proizvodnju i da usavrše dronove“, naglašava novinar.

Rusija: Oborena četiri drona iznad Brjanske oblasti

09:20 - Ruska PVO oborila je četiri ukrajinska drona iznad Brjanske oblasti u Rusiji, izjavio je danas načelnik oblasti Aleksandar Bogomaz.

Bogomaz je napisao na Telegramu da nije bilo povređenih i da nije pričinjena šteta, preneo je TASS. Brjanska oblast se nalazi na zapadu Rusije, na granici sa Ukrajinom.

Oboreni ukrajinski dronovi iznad Smolenske i Moskovske oblasti Rusije

08:35 - Ruski PVO sistemi presreli su dva ukrajinska drona u Smolenskoj i Moskovskoj oblasti, saopšteno je iz Ministarstva odbrane Rusije.

Na mestu pada bespilotne letelice u Smolenskoj oblasti niko nije povređen, saopštio je lider tog regiona Vasilij Anohin, prenosi Sputnjik. 

 

Ruska vojska odbila šest ukrajinskih napada na donjeckom pravcu

08:10- Oružane snage Ukrajine izgubile su 185 vojnika tokom šest neuspešnih napada na donjeckom pravcu, rekao je za Sputnjik načelnik pres-centra ruske vojne grupacije „Jug“ Vadim Astafjev.

Eksplozije u Kijevu

07:30 - Gradonačelnik Kijeva Vitalij Kličko saopštio je na svom Telegram kanalu o eksplozijama na levoj obali grada i radu PVO.

- Na levoj obali prestonice došlo je do jakih eksplozija. Prema preliminarnim informacijama, aktivirane su snage PVO... Alarm se nastavlja - napisao je Kličko, prenele su RIA novosti. 

Ranije su ukrajinski mediji izvestili o snažnim eksplozijama u Kijevu uz uzbunu u Kijevskoj oblasti.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Tagovi

Komentari (0)

Loading