U NEMAČKOJ KREĆE HAOS ZBOG UKRAJINE Diplomata EU otkrio neverovatnu informaciju
Foto: Alo/shutterstock

- Plan EU da dodeli Ukrajini do 20 milijardi evra vojne pomoći nailazi na otpor zemalja članica Unije i mogao bi pretrpeti izmene - prenosi agencija Rojters.

Prema rečima neimenovanog diplomate, među zemljama koje se protive takvim troškovima za vojnu pomoć Ukrajini je i Nemačka.

- U ovoj fazi neću reći da je plan mrtav. Ali, naravno, uvek se može poboljšati. Nemačka je imala mnogo pitanja, i to s pravom. Radi se o mnogo novca - rekao je izvor Rojtersa.

Šef evropske diplomatije Žozep Borelj u julu je predložio da se Ukrajini u naredne četiri godine izdvaja pet milijardi evra godišnje iz Evropskog mirovnog fonda za vojnu pomoć.

Vanbudžetski Evropski fond za mir formirala je EU u martu 2021. kako bi poboljšala sposobnost za sprečavanje sukoba i jačanje međunarodne bezbednosti. Fond je procenjen na oko 5,7 milijardi evra za period 2021-2027. godine.

Članice EU su prošle godine odlučile da iz tog fonda isplaćuju kompenzaciju evropskim zemljama koje pružaju vojnu pomoć Ukrajini. To je dovelo do iscrpljivanja fonda pre roka.

BONUS VIDEO

@alo_portal DA IH POBEDIMO UBEDLJIVIJE NEGO IKADA! Vučić: Da vide da Srbiju ne mogu da pokore ni da prevare. #alo #alonovine #alodnevnenovine #vučić #aleksandarvučić #srbijanesmedastane ♬ original sound - Alo_portal

 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Tagovi

Komentari (0)

Loading