Ukrajina
Foto: Alo/Alo!ilustracija/M.LJ

Došlo je do 50 borbenih sukoba između ukrajinskih i ruskih trupa tokom jučerašnjeg dana. Najmanje tri osobe su stradala u ruskom napadu na grad Herson, tvrde ukrajinski zvaničnici.

Kremlj je naveo da trag istrage o sabotaži na gasovodima "Severni tok" vodi ka Ukrajini, ističući da se sve češće pojavljuje u različitim izveštajima, istragama i publikacijama u medijima.

Ministarka spoljnih poslova Nemačke Analena Berbok izjavila je da će pomoć njene zemlje Ukrajini biti "masovno proširena" sledeće godine.

Rumunija je otvorila međunarodni centar za obuku pilota iz savezničkih zemalja za upravljanje borbenim avionima F-16. 

Visoki predstavnik Evropske unije za spoljnu politiku i bezbednost Žozep Borelj, izjavio je da zvaničnici EU dovršavaju "poslednje detalje" predloga dvanaestog paketa sankcije Rusiji.

Pratite najnovije VESTI SA FRONTA

Kraj bloga

KIM DOTKOM TVRDI: Direktor CIA u Kijevu saopštava Zelenskom da mu je vreme isteklo

23.15 - Finsko-nemački tehnološki biznismen Kim Dotkom saopštio je da će direktor Centralno obaveštajne agencije (CIA) Vilijam Berns sutra otputovati u Ukrajinu kako bi lideru te države Vladimiru Zelenskom rekao da je "njegovo vreme isteklo".

-Direktor CIA Berns u sredu putuje u Ukrajinu da kaže Zelenskom da je njegovo vreme isteklo. Berns ima zadatak da 'zamrzne' proksi rat zbog loših rezultata Bajdena u anketama u Americi. Srećno Zelenskom ako odbije otpremninu koju će mu ponuditi Berns, naveo je Dotkom na društvenoj mreži Iks.

"UKRAJINI PONESTAJE VREMENA"

RAT SE PRESELIO I ZELENSKI VIŠE NIJE POTREBAN? Rusi rasporedili lovce nove generacije (FOTO/VIDEO)

SERGEY GUNEEVSPUTNIK/KREMLIN / POOL

 

 

22.55Ovo je Putin strpljivo čekao?

MAJOR KGB OSTAO BEZ REČI! 

22.45 Ovaj čovek je otkrio kada će se završiti rat u Ukrajini: "Video sam ko štiti Rusiju"

Borelj: Potrebno hitno povećati vojnu podršku Ukrajini

21.20 - Visoki predstavnik Evropske unije za spoljnu politiku i bezbednost Žozep Borelj rekao je da je glavna tema današnjeg razgovora sa ministrima EU bila Ukrajina i kako povećati zaštitu kritične infrastrukture Unije.

"Ponovio sam da je potrebno hitno povećati našu vojnu podršku Ukrajini. To uključuje i protivvazdušnu odbranu", naveo je Borelj na konferenciji za novinare.

Istakao je da podrška Ukrajini mora da bude dugoročna i da je ona deo bezbednosnih obaveza Evropske unije.

Prema rečima Borelja, EU je do sada obučila 30.000 ukrajinskih vojnika, a u narednom periodu biće obučeno još 10.000.

ZAPAD PROGNOZIRA MOGUĆI KRAJ SUKOBA U UKRAJINI Ova dva datuma se spominju

21.22 - Britanski medij preneo je stav zapadnih zvaničnika o tome koliko bi sukob u Ukrajini mogao još da traje

Rusi rasporedili lovce nove generacije 

20.58 - Ruske vazduhoplovne snage su rasporedile lovce nove generacije Su-57 za ponovljene udare na položaje ukrajinske vojske u spornoj oblasti Luganska, navodi ERADAR Telegram kanal koji održava bliske veze sa ukrajinskom vojskom

"Buket" granata "Zumbul" šalje se neprijatelju (VIDEO)

20.35 - Posade samohodnih artiljerijskih jedinica Zapadnog vojnog okruga danonoćno izvode precizne udare na položaje OSU u pravcu Кupjanskog.

Rat se preselio i Zelenski više nije potreban?

20.07 - NATO je promenio odnose prema ukrajinskom predsedniku Vladimiru Zelenskom i možda će hteti da ga smeni, smatra lider francuske partije „Patriote“ “ Florijan Filipo.

„Narativ NATO prema Zelenskom se potpuno promenio. SAD žele da se spasu od svog štićenika. Klasičan potez“, napisao je on na društvenoj mreži „Iks“.

Kako je naveo, rat se preselio na Bliski istok i Zelenski više nije potreban.

Menjanje lutaka

19.19 - Ruski ekspert otkrio čega se plaši Zelenski

Rusi su pogodili vojne objekte i opremu OSU na Donjeckom pravcu (VIDEO)

19.00 - Posade jurišnih aviona Su-25 delovale su u parovima na izuzetno malim visinama.

Ispalivši rakete, piloti su uništili kamuflirane utvrđene terenske položaje i oklopna vozila Oružanih snaga Ukrajine.

 

 

 

"NEĆEMO SLATI VIŠE ORUŽJE UKRAJINI" Stigle užasne vesti za Zelenskog!

18.24 - Slovački ministra odbrane Robert Kaliniak obavestio je Generalnog sekretara NATO-a Jensa Stoltenberga da Slovenija više neće snabdevati Ukrajinu oružjem i municijom, saopštilo je Slovačko Ministarstvo odbrane. 

Zelenski: Rusi povećali broj napada u tri pravca

18.00 - Trupe Ruske Federacije povećale su broj juriša u Avdijevki, Kupjansku, kao i na Donjeckom pravcu, saopštio je ukrajinski predsednik Vladimir Zelenski.

"Dnevni selektor. Obaveštajni izveštaji, rasporedi snabdevanja municijom, projektilima i opremom. Rezime sa fronta. Vojska je izvestila o povećanju broja neprijateljskih juriša: Avdijevka, Kupjansk, Donjeck pravac. Zahvalni smo našim vojnike koji drže svoje položaje i ne prekidaju ofanzivne operacije", primetio je on.

Smena u ukrajinskom vrhu?

17.45 - General-major ukrajinske vojske Dmitrij Marčenko rekao je da bi glavnokomandujući Oružanih snaga Ukrajine Valerij Zalužni trebalo da bude smenjen, pošto se dugonajavljivana ofanziva pokazala kao nedovoljno efikasna.

"Sedam meseci raditi pi-ar ofanzive, a zatim direktno ići tamo gde su nas Rusi čekali, u ona minska polja. I to je genije vojnog rukovodstva?", prokomentarisao je on u intervjuu političkom analitičaru Vadimu Kiseljovu.

"Teško da će izdržati do kraja godine"

17.42 -  Bivši agent CIA-e izneo najcrnji scenario za Ukrajinu

 

Glavno sa brifinga ruskog Ministarstva odbrane:

17.00 - Na kupjanskom pravcu odbijeno je 8 napada ukrajinskih snaga i 6 napada na krasnolimanskom pravcu. Ukupni gubici Oružanih snaga Ukrajine iznose do 365 ljudi.

Na donjeckom pravcu odbijeno je 5 napada, gađani su položaji ukrajinske vojske u području Vasjukovke i Kurdjumovke, neprijatelj je izgubio oko300 poginulih i ranjenih. Jedan napad je odbijen na južnodonjeckom pravcu, Oružane snage Ukrajine izgubile su do 60 ljudi.

Na zaporoškom pravcu snage Oružanih snaga Ukrajine su poražene u području Rabotina, ukrajinski gubici su iznosili 75 ljudi. Na hersonskom pravcu ukrajinske oružane snage izgubile su do 95 ljudi.

Zelenski: Rusi povećali broj napada u tri pravca

12:20 - Trupe Ruske Federacije povećale su broj juriša u Avdijevki, Kupjansku, kao i na Donjeckom pravcu, saopštio je ukrajinski predsednik Vladimir Zelenski.

"Dnevni selektor. Obaveštajni izveštaji, rasporedi snabdevanja municijom, projektilima i opremom. Rezime sa fronta. Vojska je izvestila o povećanju broja neprijateljskih juriša: Avdijevka, Kupjansk, Donjeck pravac. Zahvalni smo našim vojnike koji drže svoje položaje i ne prekidaju ofanzivne operacije", primetio je on.

Preokret u ukrajinskom vrhu?

11:10 - General-major ukrajinske vojske Dmitrij Marčenko rekao je da bi glavnokomandujući Oružanih snaga Ukrajine Valerij Zalužni trebalo da bude smenjen, pošto se dugonajavljivana ofanziva pokazala kao nedovoljno efikasna.

"Sedam meseci raditi pi-ar ofanzive, a zatim direktno ići tamo gde su nas Rusi čekali, u ona minska polja. I to je genije vojnog rukovodstva?", prokomentarisao je on u intervjuu političkom analitičaru Vadimu Kiseljovu.

Ukrajini je obećano da će jednog dana biti primljena u NATO

10:30 - Ukrajini je obećano da će biti primljena u NATO, ali trenutno ne postoji vremenski rok kada će ovaj proces biti završen, rekao je u intervjuu listu Asahi pomoćnik generalnog sekretara Severnoatlantske alijanse Dejvid van Vil, koji trenutno boravi u poseti Japanu.

On je napomenuo da Kijev mora da ispuni nekoliko uslova da bi ušao u NATO.

Ukrajinci priznali: Situacija je teška

09:55 - Glavnokomandujući Oružanih snaga Ukrajine Valerij Zalužnji razgovarao je sa načelnikom Združenog generalštaba SAD Čarlsom Braunom o planovima za zimski period i hitnim potrebama ukrajinske armije.

Zalužni je rekao da je situacija teška, ali je i dalje "pod kontrolom".


Pistorijus: Cilj sa isporukom milion komada municije Ukrajini neće biti ispunjen

 

09:15 - Nemački ministar odbrane Boris Pistorijus izjavio je danas da cilj da se Ukrajini isporuči milion komada municije neće biti postignut.

On je dodao da članice EU rade zajedno sa vojnom industrijom na povećanju proizvodnje, prenosi Rojters. "Sasvim je izvesno da milion metaka neće biti dostignuto", rekao je on novinarima uoči ministarskog sastanka EU u Briselu.

Zalužni i Braun razgovarali o planovima ukrajinske vojske za zimu

08:26 - Glavnokomandujući Oružanih snaga Ukrajine Valerij Zalužni razgovarao je sa načelnikom Združenog generalštaba SAD Čarlsom Braunom o planovima za zimski period i hitnim potrebama ukrajinske armije.

On je detaljno obavestio američkog generala o najnovijim dešavanjima na frontu, napominjući da je najteža situacija na pravcima Avdejevke, Kupjanska i Marjinke.

Kijev: Eksplozije u Hmeljnickoj oblasti

08:05 - Eksplozije su odjeknule u Hmeljnickoj oblasti, na zapadu Ukrajine, a u regionu je proglašena uzbuna za vazdušni napad.

Snage PVO radile su u oblasti Hmeljnicki tokom noćne vazdušne uzbune, piše u Telegramu  Suspilne pozivajući se na Sergeja Tjurina, prvog zamenika šefa Hmeljnickog OVA.

Ministarstvo odbrane Rusije: PVO oborila četiri ukrajinska drona

07:23 - Ruske snage protivvazdušne odbrane oborile su tokom noći četiri ukrajinske bespilotne letelice iznad regiona Brjanska, Tambova i Moskve, saopštilo je Ministarstvo odbrane Rusije.

Gubernator Orelske oblasti Andrej Kličkov ranije je saopštio da je dron oboren na severozapadu te oblasti, da povređenih nema i da infrastruktura nije oštećena, navodi agencija RIA Novosti.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Tagovi

Komentari (0)

Loading