ZELENSKI JE IZAZVAO SUMNJE U USPEH UKRAJINE? Rusi tvrde: Pod velom noći krenuli su u akciju!
Foto: Printscreen/Foto: Printscreen

Ukrajinska južna vojna komanda saopštila je da su u raketnom napadu ruskih snaga pogođena lučka infrastruktura i administrativne zgrade u južnoj ukrajinskoj oblasti Odesa.

Ministar odbrane Nemačke Boris Pistorijus rekao je tokom nenajavljene posete Kijevu da će Berlin podržati Ukrajinu novim paketom vojne pomoći u vrednosti od 1,3 milijarde evra, koji će uključiti i dodatnu jedinicu protivvazduhoplovnog sistema "IRIS-T".

U Kijevu su boravili i predsednik Evropskog saveta Šarl Mišel i predsednica Moldavije Maja Sandu. Mišel je istakao da sledećeg meseca očekuje “težak“ sastanak lidera EU, na kojem će se odlučivati o pokretanju formalnih pregovora o pridruživanju sa Ukrajinom.

Kancelarija UN za ljudska prava saopštila je da je više od 10.000 civila ubijeno u Ukrajini od početka rata, a da se otprilike polovina nedavnih smrtnih slučajeva dogodila daleko iza linija fronta.

Misija Ujedinjenih nacija za ljudska prava u Ukrajini, koja ima desetine posmatrača u zemlji napomenula je da očekuje da će stvarni broj žrtava biti "značajno veći“, pošto je rad na potvrđivanju podataka u toku.

Kraj bloga

Remont i isporuka borbenih vozila

23. 59 - Isporuka borbenih vozila pešadije posle velikog remonta u Oklopno-remontnoj fabrici 560 u Amurskoj oblasti.

Noćna akcija na Dnjepru

23.25 - Grupa ukrajinskih vojnika pod velom noći pokušala je da pređe Dnjepar. Oni su na vreme uočeni, a njihov transport i oprema su uništeni, preneli su ruski mediji.

Zvezde su se idealno poklopile za Rusiju

23.00 - Putin se smeje, sve ide po planu

Bugarska šalje oklopne transportere

22.04 -  Bugarski parlament usvojio je predlog zakona o besplatnoj isporuci oklopnih transportera Ukrajini, prenosi portal „5 minuti“.

Poslanici su usvojili predlog zakona o ratifikaciji sporazuma između Ministarstva unutrašnjih poslova Bugarske i Ministarstva odbrane Ukrajine o besplatnoj isporuci oklopnih vozila, koji je potpisan u Sofiji 8. avgusta 2023. i u Kijevu 13. novembra 2023, navodi se u saopštenju.

Za predaju vojne opreme glasala su 152 poslanika, protiv je bilo 57, niko nije bio uzdržan.

Prema rečima poslanika Bugarske socijalističke partije Borislava Gucanova, koji se protivio ovoj odluci, u Kijev će biti isporučeno oko 100 oklopnih transportera.

Mediji: Sam Zelenski izazvao sumnje u uspeh Ukrajine

21.30 - Ukrajinski predsednik Vladimir Zelenski nastavlja da insistira da njegova vojska može da pobedi na bojnom polju, ali sumnje u to nastavljaju da rastu, piše Velt.

- Ali koliko je to realno (uspeh ukrajinske vojske? Čak i vojni vrh Kijeva sumnja u to. Priča se o zastoju i dugotrajnom ratu. Saveznici na Zapadu se pitaju da li Ukrajina još uvek ima šansu da oslobodi sve okupirane teritorije. Sumnje u to je posejao i sam Zelenski, koji se, dok je u septembru boravio u Sjedinjenim Državama, imao posla sa potpuno drugim Vašingtonom, nego godinu dana ranije. I mada Džozef Bajden stoji čvrsto na strani Zelenskog, njegove ruke su vezane - navodi autor članka.

On podseća da je Kongres u sredu usvojio privremeni budžet, ali bez dodatne pomoći Kijevu u naoružanju. Republikanci su blokirali nastavak finansijske pomoći.

Ukrajinska vojska od 4. juna preduzima neuspešne pokušaje da krene u kontraofanzivu. Kako je 5. oktobra rekao ruski predsednik Vladimir Putin, Kijev je za četiri meseca izgubio preko 90 hiljada ljudi i više od 550 tenkova. Ruska strana je više puta isticala da kontraofanziva nije donela značajnije rezultate.

KAMERA SNIMILA TRENUTAK UDARA Ukrajinci HIMARS-om razneli koncertnu halu, među poginulims i poznata glumica (VIDEO)

21.05Na internetu se pojavio video koji navodno prikazuje dramatičan trenutak ukrajinskog artiljerijskog napada HIMARS na ceremoniju dodele ruskih vojnih nagrada, za koji se veruje da je ubijeno na desetine ruskih vojnika i jedna muzičarka.

Meloni: Rusija može lako da vrati mir u Ukrajinu

20.22 -  Italijanska premijerka Đorđa Meloni izjavila je danas da bi Rusija lako mogla da vrati mir u Ukrajinu, u bilo kom trenutku, kako je rekla, povlačenjem sa ilegalno okupiranih teritorija.

"Potrebno je ponovo puni teritorijalni integritet i suverenitet Ukrajine", poručila je Meloni tokom govora na virtuelnom samitu G20, prenela je ANSA.
Kako navode izvori u rezidenciji italijanske premijerke, ona je uputila novu osudu postupaka Moskve, zbog, kako dodaju izvori "ozbiljnih posledica i štete koja je naneta najsiromašnijim državama".

Danas je održan virtuelni sastanak lidera grupe G20, čiji je predsedavajući Indija.

Predsednik Rusije Vladimir Putin izjavio je ranije u toku dana da je Rusija spremna za pregovore o završetku rata u Ukrajini, ali da Kijev ne želi da pregovara o miru.

Kako je naveo Rojters, Putin je iskoristio svoj govor na sastanku G20 da kaže da je potrebno razmisliti o tome kako zaustaviti tragediju sukoba u Ukrajini i rekao da Rusija nikada nije odbila da učestvuje u mirovnim pregovorima sa Ukrajinom.

Rusija hoće kraj sukoba sa Ukrajinom

19.40Putin je saopštio da je Rusija spremna za pregovore, ali da Kijev nije

Ova balkanska država zadaje udarac Rusiji

19.09 - Stiže oko 100 oklopnih transportera!

Putin okrivljuje Кijev jer ne želi mirovne pregovore

18.35 - Predsednik Rusije Vladimir Putin izjavio je da je Rusija spremna za pregovore o završetku rata u Ukrajini, ali da Кijev ne želi da pregovara o miru.

Putin je, kako prenosi Rojters, iskoristio svoj govor na sastanku G20 da kaže da je potrebno razmisliti o tome kako zaustaviti tragediju sukoba u Ukrajini. 

On je rekao da Rusija nikada nije odbila da učestvuje u mirovnim pregovorima sa Ukrajinom.

Predsednik Ukrajine Volodimir Zelenski potpisao je u oktobru prošle godine dekret kojim se službeno proglašavaju "nemogući" bilo kakvi pregovori između Кijeva i ruskog predsednika Vladimira Putina.

Međutim, ostavio je otvorenom mogućnost razgovora sa Rusijom.

Moldavija o sudbini vojno sposobnih izbeglica

18.12 - Hoće li biti izručeni Ukrajini

Obučeno 100.000 vojnika za manje od dve godine

18.01 - Za manje od dve godine u zapadnim zemljama obuku je prošlo sto hiljada vojnika Oružanih snaga Ukrajine, izjavio je šef finansijskog odbora Vrhovne rade Ukrajine Danil Getmancev.

Prema njegovim rečima, koaliciju čine 32 zemlje koje su ujedinjene u dve vojne misije: Grupu za podršku bezbednosti Ukrajine i Misiju EU za pružanje vojne pomoći Ukrajini. Ova koalicija bavi se pripremom vojnika, a takođe obezbeđuje instruktore, poligone i tehniku.

Teška situacija zbog hladnoće

17.24 - Ukrajinske trupe suočavaju se sa teškim odbrambenim operacijama na istočnim delovima fronta, gde nastupa jaka zimska hladnoća, dok snage na jugu i dalje sprovode ofanzivne akcije, izjavio je danas predsednik Ukrajine Volodimir Zelenski.

Zelenski: Teška situacija zbog hladnoće

14:50 - Ukrajinske trupe suočavaju se sa teškim odbrambenim operacijama na istočnim delovima fronta, gde nastupa jaka zimska hladnoća, dok snage na jugu i dalje sprovode ofanzivne akcije, izjavio je danas predsednik Ukrajine Volodimir Zelenski.

Na istoku Ukrajine temperatura je danas minus pet stepeni Celzijusovih uz sneg i led, a očekuje se da će dalji pad temperature još više otežati operacije na bojištu, preneo je Rojters.

U Hersonu odjeknule eksplozije

14:35- U Hersonu, koji je pod kontrolom kijevskih snaga, odjeknule su eksplozije, saopštio je šef lokalne gradske uprave Roman Mročko na svom Telegramu.

Najvažnije iz novog brifinga ruskog Ministarstva odbrane Rusije

14:20 - Oružane snage Rusije odbile su napad ukrajinske vojske na kupjanskom pravcu na području Sinkovke u Harkovskoj oblasti;

Oružane snage Rusije odbile su napad ukrajinske vojske na donjeckom pravcu, protivnik je ukupno izgubio gotovo 115 vojnika koji su ubijeni ili ranjeni;

PVO sredstva oborila su ukrajinski avion MiG-29 u oblasti Vozdviženke u DNR;

Oružane snage Rusije su tokom prethodnog dana odbile tri napada jurišnika ukrajinske vojske na području Novoprokopovke i Verbova;

Oružane snage Rusije uništile su skladište avijacionog naoružanja ukrajinske vojske i raketni sistem S-300;

PVO sredstva likvidirala su 45 ukrajinskih dronova u toku proteklog dana;

Oružane snage Rusije odbile su na zaporoškom pravcu tri napada jurišnih grupa ukrajinske vojske, likvidirano je gotovo 60 protivničkih vojnika.

Oglasila se Zaharova

13:55 - Zaharova je ocenila da Vašington pokušava da „troškove održavanja Vladimira Zelenskog“ prebaci na evropske zemlje.

Ona je dodala da među njima nisu bili ekonomisti i finansijski analitičari, već direktor CIA Vilijam Berns, ministar odbrane Lojd Ostin i ministar finansija SAD Dženet Jelen.

EU šalje Ukrajini 1.5 milijardi evra tranša pomoći

13:27 - Ukrajinski ministar finansija izjavio je danas da je Evropska unija poslala Kijevu dodatnu 1.5 milijardu pomoći.

Vlada Ukrajine je u toku 2023. godine primila 16.5 milijardi evra od Evropske unije i ministarstvo se nada da će u decembru stići dodatna pomoć, prenosi Rojters.

 

Evropski parlament otvara kancelariju u Kijevu

12:50 - Evropski parlament pristao je da otvori kancelariju u Ukrajini kako bi povećao svoju podršku ukrajinskom parlamentu, nakon zahteva najviših zvaničnika ukrajinske vlade, navodi se u dokumentu biroa Evropskog parlamenta u koji je imao uvid Euraktiv.

Odluka usvojena u ponedeljak uveče ima za cilj da olakša odnose sa ukrajinskim parlamentom, posebno da ga poveže sa relevantnim odborima Evropskog parlamenta i da olakša administrativni rad.

 

Zelenski hoće da razgovara sa Trampom

 

12:01 -Ukrajinske vlasti mogu da razgovaraju sa bivšim američkim predsednikom Donaldom Trampom o njegovom predlogu za mirno rešenje sukoba, rekao je Vladimir Zelenski u intervjuu novinaru Foks njuza Bendžaminu Holu.

- Hajde da razgovaramo sa njim. Hajde da mu damo priliku da pokaže koji su koraci u njegovoj formuli mira - rekao je Zelenski.

Kremlj odbio da komentariše izjavu Kirbija da će Iran isporučiti rakete Rusiji

11:40 - Kremlj je danas odbio da komentariše izjavu portparola Bele kuće za nacionalnu bezbednost Džona Kirbija da Iran možda razmatra da Rusiji pošalje balističke rakete za rat u Ukrajini.

Portparol Kremlja Dmitrij Peskov rekao je, na redovnom brifingu za novinare, da Rusija razvija odnose sa Iranom, uključujući i u oblasti vojno-tehničke saradnje, ali da ne želi da komentariše Kirbijevu izjavu. Kirbi je rekao da će SAD pratiti situaciju u vezi sa mogućom isporukom balističkih projektila iz Irana u Rusiju i da će preduzeti odgovarajuće mere ukoliko to bude potrebno, prenosi Rojters.

Novi udar, odjeknule eksplozije

10:55 - U Hersonu, koji je pod kontrolom kijevskih snaga, odjeknule su eksplozije, saopštio je šef lokalne gradske uprave Roman Mročko na svom Telegramu.

Za manje od dve godine obučeno 100.000 vojnika Oružanih snaga Ukrajine

10:15 - Za manje od dve godine u zapadnim zemljama obuku je prošlo sto hiljada vojnika Oružanih snaga Ukrajine, izjavio je šef finansijskog odbora Vrhovne rade Ukrajine Danil Getmancev.

Prema njegovim rečima, koaliciju čine 32 zemlje koje su ujedinjene u dve vojne misije: Grupu za podršku bezbednosti Ukrajine i Misiju EU za pružanje vojne pomoći Ukrajini. Ova koalicija bavi se pripremom vojnika, a takođe obezbeđuje instruktore, poligone i tehniku.

Uništeni ukrajinski čamci

09:25 - Četiri bespilotna čamca ukrajinske mornarice uništena su u zapadnom delu Crnog mora, saopštilo je rusko Ministarstvo odbrane na svom Telegramu.

Čamci su primećeni dok su se približavali Krimskom poluostrvu i svi su uništeni, precizira se u saopštenju.

Savčuk o aktivnostima grupe "Centar"

08:55 - Ruske snage grupe „Centar“ uništile su tri uporišta, tri područja koncentrisanja tehnike i oko 30 artiljerijskih položaja ukrajinskih jedinica na krasnolimanskom pravcu, izjavio je za Sputnjik načelnik pres-centra grupe Aleksandar Savčuk.

On je dodao da su u rejonu Šumarije Serebrjanski jedinice grupe zajedno sa artiljerijom porazile jurišne grupe 12. brigade specijalnih snaga „Azov“ (teroristička organizacija zabranjena u Rusiji).

Kijev:Oboreno 14 bespilotnih letelica Šahed koje je Rusija lansirala tokom noći

08:10 - Ukrajinska protivvazdušna odbrana oborila je svih 14 bespilotnih letelica Šahed, koje su lansirale ruske snage u napadu tokom noći, saopštile su vlasti u Kijevu.

Ukrajinska vojska je precizirala da je napad na centralne, jugoistočne i zapadne regione Ukrajine trajao sinoć od 20 časova do 03.00 sata rano jutros, prenosi Rojters. Za sada nema izveštaja o eventualnim žrtvama ili većoj šteti.

Rusija oborila tri ukrajinska drona iznad Krima

07:30 - Ruski sistemi protivvazdušne odbrane uništili su jutros tri ukrajinske bespilotne letelice iznad teritorije Krima, saopštilo je Ministarstvo odbrane Rusije.

"Danas, oko 07.30 časova po moskovskom vremenu, zaustavljen je pokušaj kijevskog režima da izvede teroristički napad bespilotnim letelicama tipa aviona na objekte na teritoriji Ruske Federacije. Dežurni PVO sistemi uništili su tri ukrajinske bespilotne letelice iznad teritorije Republike Krim“, saopštilo je Ministarstvo odbrane, prenosi agencija RIA Novosti.

 

 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Tagovi

Komentari (0)

Loading