Eksplozija u Rusiji
Foto: Printscreen/Printscreen

U kratkom klipu, koji je prvi objavio istaknuti ruski vojni bloger, vide se ruski vojnici koji prate pevačev nastup na sceni pre eksplozije. Odmah nakon toga kamera se trese i okvir postaje crn, što bi sugerisalo da je kamera uništena.

Nakon toga, video je počeo da se deli na društvenim mrežama, uključujući i proukrajinske kanale, kako prenosi Nevsveek, koji napominje da ne može samostalno da potvrdi autentičnost snimka ili informacija.

Poginula glumica Polina Menših

Lokalni izveštaji pokazuju da je nekoliko ruskih vojnika poginulo u napadu koji se dogodio u blizini grada Starobeševo i sela Kumačevo u ukrajinskoj Donjeckoj oblasti, u blizini granice sa ruskom Rostovskom oblasti. Vojnici su se okupili na ceremoniji dodele nagrada u čast ruske 810. brigade marinaca na Dan raketnih snaga i artiljerije Rusije, koji Rusija obeležava 19. novembra.

 

 

Koncert, organizovan u okviru ceremonije dodele nagrada, održan je oko 60 kilometara od prve linije fronta, tvrdi ruski vojni bloger. Profil dodaje da je u napadu ubijena ruska glumica Polina Menših, koja se navodi kao izvođač na snimku. Ruski državni list Izvestija takođe je objavio da je Menših ubijen u napadu.

Ruska državna novinska agencija Tass je 19. novembra izvestila da je jedna žena ubijena u ukrajinskom napadu višecevnim raketnim bacačem u Kumačovu, ali nije saopštila detalje. Međutim, nezavisni ruski medij The Moscov Times prenosi da su Tasinu smrt 40-godišnje Poline Menših potvrdili regionalni zvaničnici, a saopštilo je pozorište iz Sankt Peterburga na društvenoj mreži VKontakte. Petersburg.

„Sa velikim bolom vas obaveštavamo da je Polina Menših... preminula juče tokom jedne predstave u Donbasu od posledica granatiranja“, saopštio je u ponedeljak teatar Portal. Ruska gazeta piše da je glumica u vreme napada nastupala na dobrovoljačkom koncertu za vojnike u selu Kumačovo.

Zvaničnici u Donjecku, koje je postavila Moskva, rekli su da je za napad odgovorna ukrajinska 27. raketna artiljerijska brigada, pod komandom pukovnika Dmitrija Hrapca.

Osveta za ruski napad?

Gotovo identičan napad dogodio se početkom meseca, samo što su tada napadači bili Rusi, a žrtve ukrajinski vojnici. Ukrajinski ministar odbrane Rustem Umerov naredio je istragu nakon izveštaja o ruskom raketnom napadu na ukrajinske vojnike u južnom regionu Zaporožja, dok su oni takođe slavili Dan raketnih snaga i artiljerije Ukrajine 3. novembra.

Ukrajinska 128. zasebna brdsko-jurišna zakarpatska brigada saopštila je u saopštenju od 6. novembra da je poginulo 19 njenih vojnika. Ukrajinske vlasti u tom regionu proglasile su početkom novembra trodnevnu žalost.

U svom večernjem obraćanju 5. novembra, ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski rekao je da je štrajk „tragedija koja se mogla izbeći“.

U ponedeljak je Robert Brovdi, ukrajinski vojnik na čelu jedinice za vazdušno izviđanje Hungarian Bird, nazvan po svom kodnom imenu „Mađar“, navodno opisao napad na ruske vojnike u Donjecku kao „osvetu za 128. bataljon“.

Ukrajina koristi HIMARS od kada su prvi put stigli u zemlju prošlog leta i bila je ključna za uspehe njenih snaga u kasno leto i jesen u oblastima Harkova i Hersona. SAD su do danas isporučile Ukrajini 39 HIMARS-a i prateće municije, prema američkom Ministarstvu odbrane.

 

 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (1)

Loading
Dosta

23.11.2023 01:41

Ajde Rusi zavrsavajte rat ,udarom na Kijev ili .....neku zemlju koja huska Ukrajinu na vas. Završavajte.