Ukrajina
Foto: Alo/Alo!ilustracija/M.LJ

Ukrajina je saopštila da nastavlja da drži pozicije na levoj obali Dnjepra u Hersonskoj oblasti

Prema informacijama Generalštaba Oružanih snaga Ukrajine na Fejsbuku, ruske snage su izvršile jurišne napade u pravcu Kupjan, na oblasti Sinkivka, severoistočno od Petropavlivka i Ivanivka Harkovske oblasti, gde je odbrana odbila 12 napada.

Iznad teritorije Krima ruski PVO sistemi su uništili tri bespilotne ukrajinske letelice.

Predsednik Rusije Vladimir Putin izjavio je da je Rusija spremna za pregovore o završetku rata u Ukrajini, ali da Kijev ne želi da pregovara o miru.

Mađarski premijer Viktor Orban preti da će blokirati kandidaturu Ukrajine za članstvo u EU i zahteva punu reviziju politike unije prema toj zemlji.

Evropski lideri će se sastati 14. i 15. decembra kako bi razgovarali o kandidaturi Ukrajine za EU.

BLOG UŽIVO

Rusi forsiraju front

22:45 - Oružane snage Ruske Federacije pokazuju uspeh na kupjanskom pravcu, napreduju ka Kupjansku i uništavaju položaje ukrajinskih snaga.

Bitke kod Verbovoja

22:01 - Desanti uništavaju „Nemce“ na frontu Zaporožje.

 

 

Ukrajina se nada pomoći EU

21:22 - Ukrajina računa na pomoć Evropske unije u vezi sa blokadom granice sa nekim zemljama EU, izjavio je danas premijer Denis Šmihal nakon razgovora sa izvršnim potpredsednikom Evropske komisije Valdisom Dombrovskisom.

- Izneli smo naše predloge. Računamo na pomoć Evropske komisije u rešavanju problema - napisao je ukrajinski premijer na Fejsbuku.

Milej pozvao Zelenskog: Organizuj konferenciju sa latinoameričkim zemaljama o rešavanju sukoba

20:02 - Nedavno izabrani predsednik Argentine Havijer Milej ponovo je na ukrajinskom dnevnom redu.

On je pozvao Zelenskog da bude domaćin konferencije na temu rešavanja sukoba u Ukrajini uz učešće zemalja Latinske Amerike. Predsednici su razgovarali o njihovim „odličnim i prijateljskim“ odnosima i izrazili podršku ukrajinskoj „formuli mira“.

Ukrajinci beže

19:08 - Vojnici iz sastava trećeg i četvrtog bataljona 110. brigade Oružanih snaga Ukrajine napustili su svoje položaje kod Avdejevke. Moralno i psihološko stanje ukrajinske vojske postalo je kritično nisko zbog pretrpljenih gubitaka, prenosi MK.

Vojnici su kao razlog napuštanja svojih položaja naveli, “nespremnost da pokrenu beskrajne samoubilačke protivudare koji nemaju uspeha”. Brigada koja je napustila svoje položaje već je bila na listi "nepouzdanih“. Njeni borci su nekoliko puta snimili apel predsedniku Zelenskom, rekavši da su ih komandanti prepustili njihovoj sudbini, posmatrajući Avdejevku sa sigurnijih mesta.

Demineri čiste teritoriju golim rukama

18:23 - Ukrajinski demineri čiste teritoriju od mina golim rukama, izjavio je ukrajinski premijer Denis Šmigalj u intervjuu „Fajnenšel tajms“.


"Naši momci i devojke puze potrbuške, pokušavajući da ručno da deminiraju ogromna minska polja“, istakao je zvaničnik.

Odgovarajući na pitanje novinara izdanja da li ukrajinske vlasti osećaju da im vreme ističe, Šmigalj je odgovorio da za njih „sat otkucava od 2014. godine“.

Novinar koji je posetio Kijev istakao je da se tamo boje da će „njihov rat biti zaboravljen“ i da će se zapadne isporuke oružja usporiti.

Usled neuspešne kontraofanzive u Ukrajini je „zabranjena reč ćorsokak“, navodi se u članku "Fajnenšel tajmsa“ .

Novi simboli na ruskim vozilima

17:36 - Na ruskim vojnim vozilima primećen je novi taktički znak u zoni vojne operacije u vidu obrnutog trougla. Simbol je viđen na oklopnom transporteru koji se prevozi na oklopnom vozu Jenisej.

Na oklopnom vezilu se vide obrnuti jednostranični trouglovi upisani jedan u drugi. Ranije, oklopna vozila sa takvim simbolima nisu primećena u ruskoj vojsci. Na tom vozilu su ranije stajali simboli "O", koji označavaju istoimenu armijsku grupu iz Sibira, poznatu pod nazivom "Odvažni".

Poginuo komandant ruske Crnomorske flote VIDEO

16:49 - Viši vezista Denis Nikitin, koji je komandovao desantnim brodom ruske Crnomorske flote, poginuo je na Krimu u napadu ukrajinskog pomorskog drona kamikaze.

"Grad-heroj Novorosijsk oprostio se od Denisa Nikitina, starijeg veziste i kozaka lokalnog društva 'Nevski', koji je poginuo vršeći svoju dužnost u okviru specijalne vojne operacije", objavljeno je na sajtu Crnomorske kozačke vojske, preneo je Tass.

Lukašenko o zapadnom oružju u Ukrajini

15:44 - Nekontrolisano kretanje oružja kroz Ukrajinu treba smatrati potencijalnom pretnjom za ceo svet, izjavio je beloruski predsednik Aleksandar Lukašenko.

- Požar regionalnih sukoba, uključujući i uz primenu najnovijih sistema naoružanja, može se u svakom trenutku proširiti na druge zemlje. Nije tajna da oružje koje se isporučuje Kijevu odlazi na crna tržišta. Ako se zapadni političari ne brinu zbog toga, mi nekontrolisano kretanje naoružanja i vojne tehnike smatramo potencijalnom bezbednosnom pretnjom ne samo za naš region, već i za sve zemlje sveta. Posebno sada, kada se rasplamsava novo žarište na Bliskom istoku - istakao je Lukašenko, govoreći na Savetu za kolektivnu bezbednost Organizacije Ugovora o kolektivnoj bezbednosti (ODKB).

Najvažnije iz novog brifinga ruskog Ministarstva odbrane:

14:15 -  Oružane snage Rusije odbile su napad jurišnih grupa ukrajinske vojske na kupjanskom pravcu u okrugu Olšani u Harkovskoj oblasti;

- Ruska sredstva PVO oborila su helikopter Mi-8 vazdušnih snaga Ukrajine u Hersonskoj oblasti;
- Oružane snage Rusije odbile su dva napada jurišnih grupa ukrajinske vojske na donjeckom pravcu, protivnik je izgubio gotovo 280 vojnika;
- Oružane snage Rusije odbile su četiri napada jurišnih grupa ukrajinske vojske na području Rabotina;
- Oružane snage Rusije tokom prethodnog dana uništile su dve brigade ukrajinske vojske na području Novomihajlovke i Prijutnog, protivnik je izgubio gotovo 140 vojnika;
- Oružane snage Rusije uništile su skladište avionske municije ukrajinskih snaga i centar za vezu na aerodromu u Hmeljnickoj oblasti;
- Ruska sredstva PVO tokom prethodnog dana presrela su osam raketa „hajmars“, uništile 24 ukrajinska drona,
- Ruske snage likvidirale su gotovo 50 ukrajinskih vojnika na hersonskom pravcu i uništile dve haubice „msta-b“ Oružanih snaga Ukrajine.

Tri osobe stradale, pet povređeno u ruskom napadu na Hersonsku oblast

13:30 - Tri osobe su stradale, a pet je povređeno u ruskom napadu na ukrajinsku Hersonsku oblast, saopštili su danas lokalni zvaničnici.

Kako se navodi, u napadu na grad Berislav stradao je biciklista, dok su u odvojenom napadu stradali muškarac i žena, prenosi Rojters. Ruske trupe su krajem prošle godine napustile Herson i zapadnu obalu reke Dnjepar, međutim sada redovno granatiraju ta područja sa položaja na istočnoj obali, navodi agencija.

Ukrajina želi deblokadu ruta preko Poljske pre razgovora sa Varšavom i EK

12:56 - Ukrajina je danas saopštila da želi da njene izvozne rute preko Poljske budu deblokirane pre razgovora sa Varšavom i Evropskom komisijom, u cilju okončanja protesta poljskih kamiondžija koji smanjuju ukrajinski izvoz.

Dva ukrajinska vozača su preminula, a na hiljade kamiona je zaglavljeno danima na hladnoći, dok poljske kamiondžije blokiraju puteve na tri prelaza na poljsko-ukrajinskoj granici, ključnoj trgovinskoj ruti Ukrajine tokom ruskog napada, preneo je Rojters.

Otkriveni položaji Oružanih snaga Ukrajine

12:10 - Par jurišnih aviona SU-25 Vazdušno-kosmičkih snaga Rusije uništio je kamuflirane utvrđene položaje i oklopna vozila Oružanih snaga Ukrajine na južnodonjeckom pravcu, saopštilo je Ministarstvo odbrane Rusije.

Na teritoriji Zaporoške oblasti uništeni infrastrukturni objekti

11:25 - Na teritoriji Zaporoške oblasti pod kontrolom Ukrajine uništeni su infrastrukturni objekti, saopštio je predstavnik kijevskih vlasti u regionu Jurij Malaško na svom Telegramu, ali nije naveo o kojim se objektima radi.

Milej nudi pomoć?

10:55 - zabrani argentinski predsednik Havijer Milej predložio je Vladimiru Zelenskom da se u Južnoj Americi održi konferencija posvećena regulisanju ukrajinskog sukoba, rekla je u razgovoru sa novinarima savetnik lidera Argentine za spoljnopolitička pitanja Diana Mondino.

Eksplozija u Dnjepropetrovskoj oblasti

10:15 - U Krivoroškom okrugu Dnjepropetrovske oblasti Ukrajine začula se eksplozija, saopštio je načelnik oblasne administracije Sergej Lisak. On nije naveo da li je u eksploziji bilo žrtava.

Ruska FSB privela ukrajinskog agenta koji je spremao teroristički napad

09:55 - Ruska Federalna služba bezbednosti (FSB) privela je ukrajinskog bezbednosnog agenta koji se navodno spremao da izvrši teroristički napad na visoko rangiranog pripadnika ruske vojske i protiv njega je podneta krivična prijava, saopštila je pres služba FSB.

U saopštenju se navodi da je FSB suzbila protivzakonito delovanje ukrajinskog državljanina, rođenog 1995. godine, koji je, kako se tvrdi, bio umešan u pripremu diverzantsko-terorističkog akta u Voronježu protiv visokog vojnog pripadnika ruskih oružanih snaga, preneo je TASS.

Ističe se da je uhapšeni priznao da je sarađivao sa ukrajinskim specijalnim službama i planirao teroristički akt po njihovim uputstvima.

Store: Norveška bi mogla da zatvori jedini granični prelaz sa Rusijom

09:18 - Norveška bi mogla da zatvori jedini granični prelaz sa Rusijom, saopštio je premijer Jonas Gar Store.

Na pitanje novinara da li bi bilo umesno slediti primer Finske i zatvoriti granicu sa Rusijom, Store je rekao da će njegova zemlja to učiniti "ako bude potrebno", prenosi agencija RIA Novosti.

On je dodao da Norveška pomno prati situaciju u Finskoj i Estoniji. 

Migranti u Finskoj

AP/Tanjug

 

 

Ruski „suhoji“ uništili maskirane položaje ukrajinskih snaga

08:45 - Par jurišnih aviona Su-25 Vazdušno-kosmičkih snaga Rusije uništio je kamuflirane utvrđene položaje i oklopna vozila Oružanih snaga Ukrajine na južnodonjeckom pravcu, saopštilo je Ministarstvo odbrane Rusije.

U saopštenju se dodaje da su lansiranja raketa obavljena sa malih visina. Posle upotrebe avionskog naoružanja, posade su izvele manevar oslobađanjem toplotnih zamki i vratile se na polazni aerodrom, preneo je Sputnjik. 

Ruski novinar poginuo u napadu ukrajinskih snaga

08:19 - Poginuo je Boris Maksudov, novinar TV kanala Rusija 24, koji je ranjen u napadu Oružanih snaga Ukrajine, javio je Vladimir Solovjov, prenose RIA novosti. 

Dan ranije, Istražni komitet je saopštio da je ukrajinska vojska u regionu Zaporožja udarila grupu ruskih novinara fragmentarnom municijom iz drona. Maksudov je zadobio rane od gelera.

EU saopštila da Kijevu ne treba dati prednost po pitanju članstva

08:02 - Lideri EU ne bi trebalo da daju prednost Ukrajini u odnosu na Bosnu i Hercegovinu kada odlučuju o početku pregovora o članstvu u Evropskoj uniji, rekao je austrijski ministar spoljnih poslova Aleksander Šalenberg u intervjuu za Fajnenšel tajms, prenose RIA novosti. 

"Lideri EU ne bi trebalo da daju prednost Ukrajini u odnosu na Zapadni Balkan kada odlučuju da započnu pregovore o pristupanju EU sledećeg meseca“, navodi Šalenbergova publikacija.

Vojnici 110. ukrajinske brigade pobegli sa fronta

07:40 - Ukrajinska komanda više nije u mogućnosti da utiče na svoju vojsku, a zvanične vlasti ne daju naređenja za povlačenje iz grada.

Vlasti u Kijevu koriste sve raspoložive snage u pokušaju da zaustave napredovanje ruske vojske u oblasti Avdejevke, ali je pad morala ukrajinskih vojnika kritično nizak zbog gubitaka.

Zelenski i Umerov pozdravili formiranje grupe za pomoć Ukrajini u jačanju PVO

07:04 - Ukrajinski predsednik i ministar odbrane Volodimir Zelenski i Rustem Umerov pozdravili su formiranje 20-člane koalicije zapadnih saveznika za pomoć Ukrajini u jačanju vazdušne odbrane.

Zelenski je rekao da je grupa formirana u sredu na virtuelnom sastanku "Ramštajn grupe" koja ispituje vojne potrebe Ukrajine.

Zelenski je istakao u noćnom video obraćanju da ne može sve u ovom trenutku da otkrije javno, ali da ukrajinski vazdušni štit svakog meseca postaje sve jači, preneo je Rojters.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Tagovi

Komentari (0)

Loading