UKRAJINA SPREMA PLAN PROTIV RUSKIH SNAGA Kijev se intenzivno sprema za elektronsko ratovanje
Shutterstock
 
Ukrajina se već utrkuje da sustigne Rusiju kada je u pitanju elektronski rat.
 
Ovaj napad takođe pokazuje kako Kijev žuri da uništi moskovsku tehnologiju na bojnom polju – znak koliko bi to moglo biti važno za budućnost rata.
 
Elektronsko ratovanje, ili EV, uključuje oružje ili taktiku koja koristi elektromagnetni spektar. Obe vojske ga koriste u ovom sukobu, uglavnom putem elektronskih ometača koji isključuju GPS vođene sisteme za ciljanje, uzrokujući da rakete promaše svoje ciljeve.
 
Posle skoro šest meseci spore i uporne kontraofanzive Ukrajine, jasno je da Rusija nije samo izgradila fizičku odbranu, već i zastrašujuću elektronsku, a ukrajinski vojnici na linijama fronta moraju brzo da se prilagode.
 
Pavlo Petričenko, komandant dronova ukrajinske 59. motorizovane brigade, koja je izvela napad početkom novembra, kaže da je uspešno uništavanje ovih sistema ključno ako Ukrajina želi da oslobodi više teritorije. Video koji je objavio na društvenim mrežama jedan je od sve većeg broja ukrajinskih vojnih i medijskih izveštaja o uspešnim udarima samo na sisteme Poljak-21, od leta.
 
„Na početku sukoba, koristili su elektronski rat da ometaju našu komunikaciju, naše voki-tokije, radio-komunikacije, telefone, dronove“, rekao je on za CNN u video pozivu iz blizu Avdijevke na istočnom frontu, sadašnjeg mesta nekih od najžešćih borbi u ratu.
 
„Ali kada smo počeli da dobijamo stranu opremu, oni su počeli da koriste ove sisteme za suzbijanje našeg oružja.
 
„Pošto (i obe strane koje su obezbedile SAD) HIMARS (High Mobiliti Artilleri Rocket Sistem) i Ekcalibur 155 (artiljerijski projektil proširenog dometa) su vođeni satelitima, elektronsko ratovanje aktivno koristi (Rusija) kao jedan od elemenata odbrane od nas, “, rekao je Petričenko.
 
Procep u oklopu Ukrajine koji je obezbedio NATO
I to je problem Ukrajine. Ruski ometači pretvorili su tehnološku prednost ukrajinskog arsenala „pametnog“ – vođenog – naoružanja koji je obezbedio Zapad u ranjivost.
 
Precizno vođene rakete i vođeni raketni sistemi sa višestrukim lansiranjem – kao što je HIMARS – su po svojoj prirodi ranjiviji na elektronsko ratovanje od nevođenog oružja jer se oslanjaju na GPS da pogode svoje mete. Nevođeno oružje, uobičajeno u zalihama Rusije i Ukrajine iz sovjetske ere, pre 2022. godine, nema.
 
Sistem Pole-21, dizajniran da ometa GPS signale radi zaštite ruskih sredstava od dolazećih dronova ili projektila, samo je jedna od karakteristika rastućeg elektronskog arsenala Moskve.
 
Ometanje, kao i „lažnjavanje“ GPS-a – tehnika koja efektivno prevari neprijateljski dron ili projektil da pomisli da se nalazi negde drugde – što takođe ometa radarske, radio, pa čak i ćelijske komunikacije, sve su to deo Kremlja.
 
U septembru je državna novinska agencija TASS izvestila da je ruski premijer Mihail Mišustin na sastanku vlade rekao da se proizvodnja ključnih tipova vojne opreme, uključujući EV, udvostručila u prvih osam meseci ove godine.
 
Eksperti i ukrajinski zvaničnici takođe kažu da je Rusija sada u potpunosti integrisala elektronsko ratovanje sa svojim trupama.
 
Ukrajinski glavnokomandujući Valerij Zalužni napisao je u nedavnom eseju da Rusija sada masovno proizvodi ono što on naziva „rovovskim elektronskim ratom“.
 
„Taktički nivo ruskih trupa je zasićen (ovom opremom)“ i uprkos gubicima opreme Moskva i dalje održava „značajnu nadmoć u elektronskom ratu“, dodao je Zalužni.
 
Zalužni je takođe izdvojio granate Ekcalibur američke proizvodnje, napominjući da su „znatno smanjene njihove sposobnosti, pošto je sistem ciljanja (pomoću GPS-a) veoma osetljiv na uticaj neprijateljskog elektronskog ratovanja“.
 
Portparol Pentagona, major Čarli Dic, rekao je da, „iako je primećen uticaj ruskog ometanja“ u određenim sistemima koje su obezbedile Sjedinjene Države, uključujući HIMARS raketne bacače, „to nije učinilo ove sisteme neefikasnim“.
 

Dietz je rekao da je odeljenje preduzelo korake da smanji te ranjivosti, poduzimajući „značajne napore na reinženjeringu i ažuriranju ovih sistema“. On je dodao da se ažuriranja „sprovode što je brže moguće kako bi se suprotstavili efektima ometanja EV-a“.

Od armije dronova do elektronske vojske

Ukrajina je saopštila da je ove godine uspela da poveća proizvodnju domaćih dronova sto puta – nešto što je promenilo bojno polje.

Čovek iza ovoga, ukrajinski ministar digitalne transformacije, Mihail Fedorov, sada se nada da će ponoviti taj uspeh sa elektronskim ratovanjem – ne samo zato što su dronovi tako često žrtve EV.

„Ne samo da povećavamo proizvodnju bespilotnih letelica, već i proizvodnju EV i generalno menjamo pristup upotrebi elektronskog ratovanja“, rekao je Fedorov u intervjuu za CNN iz Kijeva. „Cela doktrina korišćenja ove tehnologije se menja na našoj strani.

Ovo ne uključuje samo integraciju elektronskog ratovanja kao sloja zaštite na bojnom polju, već i pametno obavljanje toga.

Fedorov upozorava na „prezasićenje“ bojnog polja, ali umesto toga podržava dizajniranje EV sistema koji se mogu kontrolisati na daljinu, tako da ciljaju samo na neprijateljsku opremu.

U suprotnom, postoji realan rizik da sistemi elektronskog ratovanja mogu da rade protiv vas, obarajući vaše sopstvene dronove, dodao je Fedorov.

Izveštaj britanskog istraživačkog centra Roial United Services Institute iz novembra 2022. sugeriše da je ono što se naziva „elektronsko bratoubistvo“ – slučajno gađanje sopstvenih snaga – bio toliko veliki problem na ruskoj strani u ranim danima rata da su morali da se povećaju. nazad napore EV-a da izbegnu sabotiranje sopstvenih komunikacija na bojnom polju.

Najvažniji zadatak za sada, kaže Fedorov, jeste da Ukrajina nabavi tehnologiju za programiranje svojih dronova da gađaju neprijateljsku opremu za elektronsko ratovanje u velikim razmerama.

To bi promenilo igru za operatere dronova kao što je Petričenko, koji priznaje da su u igri mačke i miša, lovačke ruske opreme.

Trenutno, najbolja nada koju imaju je da video snimci, poput onog o njegovom napadu dronom iz početka novembra, postanu viralni, rekao je Petričenko. Sa toliko ukrajinskih vojnika na društvenim mrežama, svaki virusni snimak poput ovog bi delovao kao priručnik, pomažući im da identifikuju ruske antene na bojnom polju.

Jasno je da ovo menja igru izvan Ukrajine.

„Mislim da ono što vidite kako se odigrava u Ukrajini u velikoj meri predstavlja uvid u to kako moderno ratovanje izgleda danas“, rekao je Kari Bingen, direktor projekta bezbednosti u vazduhoplovstvu u istraživačkom centru za strateške i međunarodne studije i bivši glavni zamenik pod sekretarom za odbranu u Pentagonu. To je budućnost u kojoj su „sposobnosti i taktike elektronskog ratovanja integrisane u operacije konvencionalnih snaga“, dodala je ona.

Dietz, portparol Pentagona, rekao je da SAD „aktivno procenjuju i prilagođavaju svoje strategije” u elektronskom ratu i vide to kao „fundamentalni aspekt savremenih i budućih vojnih angažmana”.

Fedorov je rekao da Ukrajina direktno ulaže u elektronsko ratovanje, ali i da prati stope njegovog programa dronova podstičući domaću proizvodnju.

I otvoreno govori o tome da je Ukrajini potrebna pomoć zapadnih saveznika, kako u pogledu opreme, tako i u pogledu stručnosti.

„Zapad ima svu tehnologiju koja nam je potrebna. Pitanje je moguće kako to iskoristiti, a to je važno pitanje. Moramo razmišljati o sledećoj tehnološkoj fazi u ratu.”

BONUS VIDEO

 

@alo_portal JERUSALIM - sveti grad! Jedan je od najstarijih gradova na svetu! Danas je Jerusalim grad tuge. Ali ostaje grad nade i sveti grad… #alo #alonovine #alodnevnenovine #fypシ #fyp #foryou #viral #jerusalim #jerusalem #izrael ♬ original sound - Alo_portal

 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading