Zelenski
Foto: Alo/Alo!ilustracija/M.LJ.

„Oni strahuju da bi usvajanje ovog zakona moglo dovesti do eskalacije tenzija“, rekao je Vladimir Fesenko, šef istraživačkog instituta Penta sa sedištem u Kijevu .

To bi takođe moglo da poveća osećaj „mir po svaku cenu“ u društvu, rekao je on.

Istovremeno, kako su primetili novinari, odlaganje potpisivanja dokumenta zabrinjava ukrajinsku vojsku. Prema njihovim procenama, zakon će omogućiti da dodatnih 140.000 potencijalnih regruta bude regrutovano u Oružane snage Ukrajine.

U materijalu se navodi i da je nevolja Ukrajine stavlja u očigledno nepovoljne uslove.

Napominje se da se zakon o proširenju vojne obaveze odnosi na snižavanje starosne granice za regrutaciju u Oružane snage Ukrajine sa 27 na 25 godina bez vojnog iskustva tokom neprijateljstava.

Kako je preneo Regnum , 30. novembra predsednik Saveta rezervista Kopnene vojske Ukrajine Ivan Timočko predložio je korišćenje podataka biračkog spiska za mobilizaciju u Oružanim snagama Ukrajine. Istovremeno se zalagao za povećanje starosne granice za regrutaciju.

Ranije, 29. novembra, objavljeno je da je u Dnjepropetrovsku 86-godišnjem ukrajinskom penzioneru sa medicinskim obrazovanjem izdat poziv. U Ukrajini su od 1. oktobra 2023. godine lekarke i farmaceutkinje bile obavezne da se prijave za vojnu službu.

BONUS VIDEO

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Tagovi

Komentari (0)

Loading