"TO SE NIKADA NE MOŽE DESITI..." Sa fronta stigle loše vesti za Zelenskog
Foto: EPA/Alo! Ilustracija/EPA

Ukrajina nije u stanju da povrati zemlju koju su zauzele ruske snage i verovatno će morati da prihvati teritorijalne ustupke pre nego što se sukob smiri, tvrdi bivši vrhovni komandant NATO-a Džejms Stavridis.

Pišući u Blumbergovom članku objavljenom u četvrtak, Stavridis je rekao da nema razloga očekivati „značajne promene“ na bojnom polju u bliskoj budućnosti, čak ni nakon meseci skupih ofanzivnih operacija.

- Na kraju krajeva, malo je verovatno da će ukrajinske snage moći da proteraju Rusiju iz većeg dela trenutno okupiranog dela nacije - primetio je on, dodajući da bi Kijev „mogao da razmotri privremeno ili čak trajno ustupanje Krima“ u zamenu za članstvo Ukrajine u Evropskoj uniji i NATO-u.

Međutim, Moskva je više puta izjavljivala da je jedan od njenih glavnih ciljeva u trenutnoj vojnoj operaciji da osigura da Ukrajina ostane neutralna prema vojnom bloku koji predvode SAD, zbog čega je malo verovatno da bi Kremlj ikada prihvatio takvu ponudu.

Ruski predsednik Vladimir Putin takođe je izjavio da nove teritorije dobijene tokom sukoba, uključujući regione Donjeck, Lugansk, Zaporožje i Herson, nikada ne mogu biti vraćene, što je princip sadržan u Ustavu Rusije. Putin je takođe odbacio mogućnost vraćanja Krima, koji je glasao za ponovno ujedinjenje sa Ruskom Federacijom ubrzo nakon ukrajinskog prevrata na Evromajdanu 2014.

Iako je Stavridis rekao da bi obnovljena strana vojna pomoć Kijevu mogla, u najboljem slučaju, da dovede do „prilično statičnih borbenih linija tokom proleća“ 2024, on je primetio da bi nevoljnost Zapada da odobri takvu podršku mogla da znači „daleko mračniji scenario“ za ukrajinske snage.

- Ako SAD i Evropa povuku vojnu pomoć, Putinove armije bi mogle da dobiju mogućnost da se vrate u ofanzivu. Bez dovoljnog naoružanja, manje ukrajinske snage mogle bi da budu prinuđene da se povuku - nastavio je bivši komandant.

Prošlog meseca, ukrajinski predsednik Vladimir Zelenski najavio je da će kijevske snage preći sa napada na izgradnju utvrđenja, priznajući tako da je kontraofanziva završena bez postizanja ciljeva. Prema procenama ruskog Ministarstva odbrane, Ukrajina je izgubila preko 125.000 vojnika i 16.000 komada teške opreme samo od juna, uključujući i dugu listu sofisticiranog naoružanja koje je isporučio Zapad.

BONUS VIDEO 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (1)

Loading
Maja

15.12.2023 18:07

Obrni okreni opozicija se samo bavi malverzacijama i samo dobija negativnu reklamu.