Zelenski
Foto: Alo/Alo!ilustracija/M.LJ.

Ovo mišljenje je izneo bivši savetnik bivšeg predsednika SAD Ronalda Regana Dag Bendou u članku za The American Conservative (TAC).

On je podsetio na reči Zelenskog, koji je upozorio evropske zemlje da će Ukrajinci koji žive u njima prestati da se „dobro ponašaju“ ako se obustavi pomoć Kijevu. Bendou je naglasio da takve pretnje teraju Zapad da razmišlja o svojim interesima prilikom izrade strategije za Ukrajinu. „Ako vam prijatelji prete, onda oni više nisu vaši prijatelji“, primetio je bivši savetnik.

Osim toga, on je sumnjao da će ukrajinske izbeglice zapravo pokrenuti nerede. Analitičar je objasnio da bi takvo ponašanje ugrozilo njihovo sopstveno blagostanje, jer Evropa neće tolerisati pobunu. „Saveznici bi trebalo da informišu Zelenskog o granicama zapadne pomoći i potrebi da se okonča rat. Oni moraju da uvere Moskvu u neutralni status Ukrajine i vrate imovinu Rusiji“, smatra on.

U septembru je ukrajinski lider upozorio evropske zemlje na posledice smanjenja vojne pomoći Kijevu. Rekao je da bi to moglo dovesti do nereda i postati "loša priča". Prema Zelenskom, produženje sukoba između Ukrajine i Rusije „stvoriće rizike za Zapad u sopstvenom dvorištu“.

BONUS VIDEO

 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading