Ukrajina
Foto: Alo/Alo!ilustracija/M.LJ

Ruski napadi u Dnjepropetrovskoj oblasti i Nikopolju, ali i Lipeckoj, Rostovskoj, Volgogradskoj, Belgorodskoj oblasti, obeležili su jučerašnji dan rata u Ukrajini.

Ukrajinske snage oborile su dva ruska drona iznad Dnjepropetrovske oblasti, a prethodno je izvršen napad na Nikopolj tokom kojeg je oštećeno nekoliko stambenih i poslovnih zgrada.

 

Ministarstvo odbrane Ukrajine je poručilo da je nemoguće da bez mobilizacije na okupu održi više od milion ukrajinskih vojnika i da nijedna regrutna kampanja ne bi uspela da okupi oko 1,1 miliona vojnika, što je trenutni broj aktivnih pripadnika ukrajinske vojske, rezervista i dobrovoljaca.

Ruski predsednik Vladimir Putin je upozorio na "probleme" zbog toga što se susedna Finska pridružila NATO-u ranije u toku 2023. godine i najavio da će Vojska Rusije biti reorganizovana drugačije kako bi više trupa bilo stacionirano na severozapadu zemlje, u blizini granice sa Finskom i baltičkim državama.

Pratite najnovije VESTI SA FRONTA

BLOG UŽIVO

Današnja sudska ročišta za Navaljnog odložena za januar

14:30 - Dva sudska ročišta u procesu protiv pritvorenog ruskog opozicionara Alekseja Navaljnog čije je održavanje planirano za danas, odložena su za januar, preneo je danas Rojters, pozivajući se na sudska dokumenta.

Ročišta su odložena za 11. i 16. januar. Navaljnijevi saradnici, koji su se pripremali za njegov očekivani transfer u koloniju "specijalnog režima", odnosno najstrožu u ruskom zatvorskom sistemu, tvrde da ga njegovi advokati nisu videli od 6. decembra i da navodno ne znaju gde se on uopšte nalazi.

Zalužnji: Situacija na ukrajinskom frontu nije u zastoju

13:45 - Načelnik generalštaba ukrajinske vojske Valerij Zalužnji ocenio je danas da situacija na linijama fronta sa Rusijom nije u zastoju, istovremeno odbivši da komentariše da li će Ukrajina nastaviti protivofanzivne operacije tokom zime.

"Ovo je rat, ne mogu da komentarišem šta planiramo i treba da radimo. U suprotnom, to bi bila predstava, a ne rat", dodao je Zalužnji, prenosi Rojters.

Pistorijus: Istorijski trenutak, nemačke vojne trupe biće trajno u Litvaniji

12:50 - Nemački ministar odbrane Boris Pistorijus rekao je  da je sporazum o trajnom razmeštanju nemačke brigade u Litvaniji "istorijski trenutak" istakavši da je to prvi put da Nemačka dugoročno stacionira svoje trupe van svojih granica, prenosi Rojters.

"Hoćemo i spremni smo da branimo teritoriju NATO", rekao je Pistorijus na zajedničkoj konferenciji za novinare sa svojim litvanskim kolegom Arvidasom Anusauskasom.

Bugarski parlament ukinuo takse na ruski gas 

11:55 - Bugarski parlament usvojio je odluku o ukidanju dodatne takse za transport ruskog gasa kroz Bugarsku i prihvatio amandman kojim se ubrzava ukidanje izuzeća na uvoz ruske nafte, prenosi bugarski portal Novinite.

Poslanici su nakon žučne rasprave odlučili da ukinu komercijalnu taksu od 20 leva po megavat-satu na uvoz i tranzit ruskog prirodnog gasa, koja je bila prethodno uvedena 13. oktobra i nije donela nikakav prihod.

Rusi bombardovali uporište oružanih snaga Ukrajine

11:30 - Ruska avijacija bombardovala je avionima Su-34 uporište Oružanih snaga Ukrajine na krasnolimanskom pravcu, saopštilo je Ministarstvo odbrane.

Piloti su koristili visokoeksplozivne avio-bombe sa univerzalnim modulom za planiranje i korekciju. Ova municija omogućava da se nanose precizni udari bez ulaska u domet protivvazdušne odbrane neprijatelja.

Humenjuk: Kijev drži svoje pozicije na levoj obali Dnjepra

10:55 - Ukrajinske trupe nastavljaju da drže svoje pozicije na levoj obali Dnjepra Hersonske oblasti, izjavila je portparolka Zajedničkog koordinacionog pres centra Južnih odbrambenih snaga Natalija Humenjuk, prenosi Ukrinform.

Uništena artiljerijska vozila u Andrejevki

10:20 - Ruski padobranci grupe snaga „Jug“ su uz pomoć dronova „lancet“ uništili dva kamuflirana samohodna artiljerijska vozila i tenk Oružanih snaga Ukrajine u rejonu Andrejevke, saopštilo je Ministarstvo odbrane Rusije.

Uništeno svih pet dronova koje je Rusija lansirala ka Ukrajini

09:29 - Ukrajinska PVO uništila je svih pet dronova koje je Rusija noćas lansirala ka Ukrajini, saopštilo je Vazduhoplovstvo Oružanih snaga Ukrajine.

Dronovi su oboreni iznad Nikolajevske, Dnjepropetrovske, Viničke i Hmeljničke obalsti, prenosi Interfaks Ukrajina.

Ukrajina istražuje sumnjive uređaje povezane sa Zalužnjim

09:02 - Ukrajinska bezbednosna služba pokrenula je istragu vezanu za uređaje za prikupljanje informacijama, pronađene u kancelarijama koje je u budućnosti trebalo da koristi Valerij Zalužnji, glavnokomandujući ukrajnske vojske.

Istraga je pokrenuta po članu krivičnog zakona Ukrajine o "protivpravnom sticanju, prodaji ili korišćenju posebnih tehničkih sredstava za prikupljanje informacija", saopštila je bezbednosna služba na platfromi Telegram.

Na DNR ispaljeno skroo 130 jedinica municije

08:27 - Oružane snage Ukrajine su u protekla 24 časa na DNR ispalili skoro 130 jedinica municije. U napadima je oštećeno pet kuća i jedan infrastrukturni objekat, a ranjena je jedna osoba.

Odbijeno sedam napada 

08:10 - Ruske trupe odbile su sedam napada ukrajinskih Oružanih snaga na kupjanskom pravcu, Kijev je izgubio više od 50 vojnika, borbeno vozilo pešadije i dva samohodna artiljerijska oruđa, izjavio je za Sputnjik načelnik pres centra grupe „Zapad“ Sergej Zibinski.

Prema njegovim rečima, napadi su odbijeni, neprijatelj se povukao u zapadnom i jugozapadnom pravcu.

Ukrajinske snage: Oboren "iskander" i 20 dronova

07:45 - Ukrajinske vazduhoplovne snage saopštile su da je Rusija tokom noći pokerenula nove vazdušne napade balističkom raketom "iskander" i dronovima.

U saopštenju se navodi da su ukrajinski PVO sistemi uništili rusku raketu, kao i 20 dronova.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Tagovi

Komentari (0)

Loading