NAPAD NA HERSON Osvanuo snimak uništenih "Bredlija" (VIDEO)
Foto: Printscreen/Foto: Printscreen

Bivšoj ruskoj novinarki Jekaterini Duncovoj odbijena je kandidatura na predsedničkim izborima sledećeg marta zbog navodnih grešaka u njenoj prijavi.

Kraj bloga

Eksplozije u Hersonu

U gradu Hersonu, koji je pod kontrolom Kijeva, odjeknule su eksplozije, javio je šef gradske administracije Roman Mročko na svom Telegramu.

On, međutim, nije saopštio druge detalje.

 

Groblje "Bredlija" (VIDEO)

Na društvenim mrežama kruži snimak uništenih „Bredlija“ i druge tehnike ukrajinske vojske koju je neprijatelj uspeo da izvuče sa linije fronta. Ipak, „sačuvana“ tehnika će u najboljem mogućem slučaju služiti za rezervne delove.

 

 

Uzbuna u Ukrajini

Vazdušna opasnost objavljena je u Nikolajevskoj, Kirovogradskoj i Dnjepropetrovskoj oblasti Ukrajine, kao i u delovima Hersonske i Zaporoške oblasti koje su pod kontrolom Kijeva, sledi iz podataka onlajn-mape Ministarstva za digitalnu transformaciju Ukrajine.

Krozeto: Vreme je za politička rešenja sukoba

Italijanski ministar odbrane Gvido Krozeto rekao je da je vreme da se traži političko rešenje za vojni sukob u Ukrajini.

"Uporedo i paralelno sa vojnom intervencijom i podrškom Ukrajini, važno je ići putem koji će dovesti do političkog rešenja… Ono što se ne može postići vojnim sredstvima može se postići otvaranjem diplomatskog i političkog fronta, kako bi se pokušalo doći do tog rezultata mirnim pregovorima", - rekao je Krozeto tokom posete Poljskoj.

Finski ministar odbrane: Nema brzog kraja rata u Ukrajini

Finski ministar odbrane Anti Hakanen poručio je da se u Ukrajini vodi rat za budućnost cele Evrope i ocenio da se taj rat neće brzo završen. 

Hakanen je u božićnoj čestitki pripadnicima finskih mirovnih snaga u svetu naveo da je politika moći Rusije stvorila "osećaj nesigurnosti i neizvesnosti u Evropi, a posredno i u celom svetu". 

- Dobili smo bolan dokaz da veća država može smatrati da ima pravo da se meša u izbore svog manjeg suseda i da je spremna koristiti vojnu silu za postizanje vlastitih ciljeva - istakao je Hakanen.

Prema rečima finskog ministra odbrane, ova godina ostaće zapamćena kao ratna godina, ali i kao godina u kojoj je Finska postala članica NATO i potpisala sporazum o odbrambenoj saradnji sa SAD.

- Sa članstvom našu sigurnost garantuje najjači odbrambeni savez na svetu. Savez čiji principi uključuju da je napad na jednu državu članicu napad na celu alijansu - naveo je Hakanen.

Sikorski: Zapad mora da se ponovo naoružava zbog ruske pretnje

Nakon povratka iz prve inostrane posete susednoj Ukrajini, novi ministar spoljnih poslova Poljske Radoslav Sikorski pozvao je evropske zemlje da intenziviraju dugoročne planove za vojnu proizvodnju i poručio da se Zapad mora ponovo naoružavati zbog ruske pretnje.

- Zapad se mora ponovo naoružavati suočen sa ruskom pretnjom. Vojna proizvodnja ne može ostati na mirnodopskim osnovama dok traje rat u Ukrajini. Ratove ne odlučuju taktički angažmani već industrijski kapaciteti, a mi tu zaostajemo - poručio je Sikorski posle posete Kijevu.

Ocenio je da bi zapadne vlade trebalo da ponude dugoročne ugovore kompanijama za proizvodnju oružja ili da same finansiraju proizvodnju.

Sikorski, koji je ovog meseca preuzeo dužnost ministra spoljnih poslova, sastao se u petak u Kijevu sa ukrajinskim predsednikom Volodimirom Zelenskim, sa premijerom Ukrajine Denisom Šmihalom i sa ministrima spoljnih poslova i odbrane zemlje.

On je Kijev posetio u vreme smanjenog entuzijazma u Ukrajini izazvanog ratnom iscrpljenošću, strahom od početka nove zime i slabljenja podrške zapadnih saveznika zbog blokade velikih paketa finansijske pomoći EU i SAD, dodaje Gardijan.

- Bilo je lako osećati entuzijazam za Ukrajinu dok su Ukrajinci uspešno preuzimali svoje teritorije od Rusa. Pravi test našeg strpljenja i odlučnosti je sada, kada je došlo do zastoja - rekao je Sikorski.

Vazdušna opasnost u više regiona Ukrajine

Vazdušna opasnost objavljena je u Nikolajevskoj, Kirovogradskoj i Dnjepropetrovskoj oblasti Ukrajine, kao i u delovima Hersonske i Zaporoške oblasti koje su pod kontrolom Kijeva, sledi iz podataka onlajn-mape Ministarstva za digitalnu transformaciju Ukrajine.

Izveštaj Ministarstva odbrane Ruske Federacije

Izveštaj Ministarstva odbrane Ruske Federacije o južnom pravcu Specijalne vojne operacije: U protekla 24 časa oboreno je 10 dronova Oružanih snaga Ukrajine na donjeckom pravcu, u području Gorlovke, Marinke i Pobede, saopštio je portparol grupe Jug Vadim Astafjev.

Pored toga, prema njegovim rečima, ruska grupa je odbila 11 napada i izvela napade na položaje protivnika u području DNR - Krasno, Dilejevka, Kirovo i Georgijevka.

Gvido Krozeto: Vreme da se traži političko rešenje

Italijanski ministar odbrane Gvido Krozeto rekao je da je vreme da se traži političko rešenje za vojni sukob u Ukrajini.

- Uporedo i paralelno sa vojnom intervencijom i podrškom Ukrajini, važno je ići putem koji će dovesti do političkog rešenja… Ono što se ne može postići vojnim sredstvima može se postići otvaranjem diplomatskog i političkog fronta, kako bi se pokušalo doći do tog rezultata mirnim pregovorima - rekao je Krozeto tokom posete Poljskoj.

Šest članica EU odbila da pruži garancije Ukrajini

Šest zemalja EU odbilo je da Ukrajini da garancije bezbednosti, rekao je zamenik šefa kabineta predsednika Ukrajine Andrej Sibiga. To su Austrija, Hrvatska, Poljska, Mađarska, Slovačka i Malta.

- Mislim da sve ove države imaju političku volju da postanu potpisnice deklaracije (o dugoročnim bezbednosnim garancijama za Ukrajinu) - naglasio je Sibiga.

Deklaracija predviđa da Kijev dobije značajan vojni potencijal.

Napadnuta Belgorodska!

Ukrajinska vojska napala je dronom Belgorodsku oblast u Rusiji i tom prilikom povređeno je do petoro ljudi, saopštio je gubernator regiona Vjačeslav Gladkov.

Svi povređeni građani su hospitalizovani i njihovo stanje povreda se ocenjuje kao srednje težine. Gladkov navodi i da je u pitanju bio dron-kamikaze.

Takođe, ukrajinska vojska dronom je napala i Donjeck, a tom prilikom povređeno je osmoro ljudi. Naime, dron je sa sobom nosio eksplozivnu napravu koju je ispustio u Petrovskom rejonu.

Lancet ne prašta - pogodio na vezu ukrajinski ratni brodić 

Ruska armija je uništila retki neprijateljski artiljerijski čamac projekta Gjurza-M.

Udar je izveden u vodama Berezanskog ušća u blizini Očakova upotrebom lutajuće municije Lancet.

"Hrabri" napredovali 1,5 km u pravcu Krasnog Limana

U pravcu Limana, ruske trupe nastavljaju da pritiskaju u pravcu Jampolovke i Ternova. Borbe su se prebacile na istočni deo Laptev Jara i Kruglaju.

- Rusi napreduju u oblasti širine do 3,52 km do dubine do 1,53 km - primećuju ukrajinski vojni analitičari u izveštajima i mapama.

U šumariji Serebrjanski se nastavljaju pozicione borbene operacije.

Estonija spremna da Ukrajini vrati njene dezertere

Estonija je spremna da na zahtev zvaničnog Kijeva vrati u Ukrajinu građane te zemlje koji se nisu odazvali vojnom pozivu, preneli su danas estonski mediji pozivajući se na izjavu ministra unutrašnjih poslova te zemlje Laurija Lanemeta.

- Ako je to ono što je Ukrajini potrebno, Estonija može da pronađe određenu osobu i da je preda Ukrajini. Generalno, mi znamo gde ti ljudi žive i čime se bave. Većina njih ima prebivalište i posao u Estoniji - rekao je Lanemeta, prenosi TASS.

Iako zvanični Talin još nije primio takav zahtev iz Kijeva, ministarstvo unutrašnjih poslova Estonije je više puta tražilo od ukrajinskog ambasadora i ministra unutrašnjih poslova da u slučaju potrebe zatraže podatke o ukrajinskim izbeglicama u Estoniji.

Lanemet planira da podnese inicijativu za bilateralni sporazum o tom pitanju, jer Estonija trenutno može da izruči strane državljane njihovim matičnim zemljama samo ako protiv njih postoje krivične prijave.

UKRAJINCI U AKCIJI Oboreno 14 ruskih dronova

Ukrajinska PVO oborila je 14 od 15 dronova kojima je Rusija noćas napala Ukrajinu, saopštilo je Vazduhoplovstvo Oružanih snaga Ukrajine.

Ukrajina

Tanjug

 

Bespilotne letelice oborene su iznad Nikolajevske, Kirovogradske, Zaporoške, Dnjepropetrovske i Hmeljnicčke oblasti, prenosi Unian.

Kijev: Poljske kamiondžije deblokirale ključni prelaz između Poljske i Ukrajine

Poljski vozači kamiona deblokirali su ključni granični prelaz Šehini-Medika između Poljske i Ukrajine, izjavila je danas ukrajinska ministarka ekonomije Julija Sviridenko.

- Važno poboljšanje situacije na zapadnoj granici - rekla je Sviridenko, preneo je Rojters.

Poljski vozači kamiona protestuju od 6. novembra zahtevajući od Evropske unije da ponovo uspostavi sistem na osnovu koga su ukrajinskim kompanijama potrebne dozvole za rad u evropskom bloku, kao i evropskim vozačima koji žele da uđu u Ukrajinu.

Vozači kamiona prethodno su saopštili da će ostati na granici i za vreme Božića i da će propuštati samo po jedan teretni kamion na tri sata, umesto tri kamiona svakog sata.

- Pojačavamo protest, (propuštamo samo) jedan kamion na svaka tri sata - rekla je za Rojters Edita Ozigala, jedna od lidera protesta vozača kamiona u Dorohusku, dodajući da transport humanitarne pomoći i vojne opreme nisu bili blokirani.

Britanija će nastaviti da pomaže

Velika Britanija će nastaviti da pomaže Ukrajini u 2024. godini, obećao je britanski ministar spoljnih poslova Dejvid Kameron.

- Razmatramo koje stavke naših troškova mogu da se prebace na dugogodišnju osnovu (pomoći Ukrajini) - rekao je on.

Vazduhoplovstvo Ukrajine: PVO oborila 14 od 15 lansiranih ruskih dronova

Ukrajinska PVO oborila je 14 od 15 dronova kojima je Rusija noćas napala Ukrajinu, saopštilo je Vazduhoplovstvo Oružanih snaga Ukrajine. Bespilotne letelice oborene su iznad Nikolajevske, Kirovogradske, Zaporoške, Dnjepropetrovske i Hmeljnicčke oblasti, prenosi Unian.

Unian: Jedna osoba poginula, sedam ranjeno u napadu u Hersonu

U ruskom granatiranju i napadima dronovima u južnoj ukrajinskoj oblasti Herson, poginula je jedna osoba, dok je sedam ranjeno, saopštio je načelnik Hersonske regionalne vojne uprave.

Ukrajinska vojska: Oštećeni gasovod i medicinski objekat u Hersonu

Ruske trupe su granatirale Herson i oštetile gasovod i jednu medicinsku ustanovu u gradu, saopštio je načelnik Hersonske vojne uprave Oleksandr Prokudin. 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Tagovi

Komentari (0)

Loading