NAJBRŽE PLOVILO U CRNOM MORU Ukrajinci se pohvalili moćnim oružjem
Foto: mil.ru

Ranije se na moru već dokazao dron pod nazivom "Si Bejbi".

U emisiji ukrajinske televizije 1+1 navedeno je da postojanje pomorskog drona "Mamai" do sada nije bilo poznato masovnim medijima u svetu.

Informaciju o postojanju drona za ukrajinsko pravosuđe potvrdila je i Služba bezbednosti Ukrajine.

"Mamai" je navodno najbrži brod u Crnom moru, jer može da dostigne brzinu i do 110 kilometara na sat.

Ranije se dron "Si Bejbi" dokazao tokom napada na Krimski most 17. jula ove godine.

Vasilj Maliuk, šef ukrajinske službe bezbednosti, rekao je da je zadatak, koji je postavio predsednik Volodimir Zelenski, da preseče arterije ruske logistike.

"Ovo je potpuno legitiman cilj za nas“, rekao je Maliuk.

Pored toga što je kamikaza dron, "Si Bejbi" je modularna platforma koja može da drži različite vrste oružja na daljinsko upravljanje.

"Ovo nije samo pomorski dron, ovo je višenamenska platforma, koja se danas veoma, veoma uspešno koristi, i to ne samo u vezi sa Krimskim mostom. Mi smo zapravo promenili našu filozofiju, sam pristup u pomorskim operacijama. proizvodnja se nalazi u Ukrajini u jednom od podzemnih objekata“, rekao je Maliuk.

Pres-služba Službe bezbednosti Ukrajine je u komentaru za ukrajinsko pravosuđe podsetila da su u oktobru 2022. godine koristili pomorske bespilotne letelice za napad na ruske brodove u Sevastopoljskom zalivu.

Tada su oštećena četiri vojna broda, uključujući i fregatu "Admiral Makarov".

I ove godine su USV-ovi ove službe pogodili nosače raketa "Samum" i "Pavel Deržavin", tanker "SIG", desantni brod "Olenegorskij Gornjak", a oštetili su i veliki spasilački tegljač "Nikolaj Mura" i najnoviji izviđački i hidrografski brod "Vladimir Kozicki".

BONUS VIDEO

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Tagovi

Komentari (0)

Loading