Rat
Foto: AP/Evgeniy Maloletka (STF)

Posle neuspele kontraofanzive, Ukrajina se suočava sa novim poteškoćama: i dalje joj nedostaje municija, a pomoć velikih donatora je blokirana, piše Vašington post.

U razgovoru sa ukrajinskim vojnicima, izdanje je saznalo da oni moraju da sačuvaju preostale zalihe i odbiju da izvode operacije dok Rusija i dalje ima superiornost u artiljeriji.

 Ukrajinskoj vojsci nedostaju artiljerijske granate na linijama fronta, što je primoralo neke jedinice da otkažu planirane operacije, saznaje Vašington post u razgovoru sa vojnicima. Ova situacija izaziva zabrinutost oko toga koliko dugo će Kijev moći da se održi suočen sa kontinuiranim napadima iz Rusije i doprinosi već opipljivoj uznemirenosti komande u pozadini odložene finansijske pomoći Sjedinjenih Država i Evrope u dubini zime.

„Naši artiljerci dobijaju minimalan broj granata za svaku metu“, rekao je član 128. brdske jurišne brigade, koja se nalazi u Zaporožju, pod uslovom da ostane anoniman. „Ako je meta manja – na primer, minobacačka pozicija – ispaljuju samo pet ili sedam metaka. Prema njegovim rečima, iako su vojnici veoma umorni, motivisani su da nastave borbu, ali „nemoguće je dobiti rat samo na osnovu motivacije“. Brojčana nadmoć je neophodna, pa sada svi shvataju da ukrajinska vojska neće dugo izdržati bez pomoći. „Nemamo svega dovoljno“, priznaje pripadnik 128. brdske jurišne brigade.
 
Kako podseća list, problem nedovoljnog snabdevanja granatama proganja Ukrajinu od samog početka Severnog vojnog okruga u februaru 2022. Na konferenciji na kojoj su sumirani rezultati godine, predsednik Vladimir Zelenski je potvrdio da njegove trupe doživljavaju nedostatak municije. 

BONUS VIDEO

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Tagovi

Komentari (0)

Loading