ukrajina
Foto: Tanjug/AP/Tanjug

Ovih pet faktora će uticati na sukob Ukrajine i Rusije u 2024. godini.

Novac

Ukrajinska sposobnost da pruži otpor Rusiji na početku potpune invazije u februaru 2022. godine iznenadila je mnoge i postala jedan od razloga zašto su međunarodni partneri ove zemlje počeli da joj šalju više oružja.


To će se 2024. godine verovatno promeniti, jer su dva paketa pomoći već stavljena na čekanje.

U Americi, pomoć Ukrajini mora da bude izglasana u Kongresu i povezana je sa raspravom republikanaca i demokrata o drugim troškovima, a o paketu vojne pomoć vrednom 55 milijardi evra neće se ponovo raspravljati sve do početka januara.

U EU, finansijski sporazum vredan 50 milijardi evra takođe je vezan za napete pregovore. Mađarska se praktično svrstala na stranu Rusije, za razliku od ostatka EU, i želi da se potpuno obustavi slanje pomoći Ukrajini.
Ukrajina

Shutterstock

 

 

Oružje

Odlaganja slanja strane pomoći usporavaju ukrajinsku sposobnost da snabdeva vojsku oružjem, izazivajući sve veću strepnju Kijeva i sve veće samopouzdanje Moskve.

Na redovnoj konferenciji za štampu krajem godine, ruski predsednik Vladimir Putin je rekao da je vojni kompleks njegove zemlje sve jači, dok će se, kako je rekao, "besplatna vožnja" Kijeva na teret Zapada najverovatnije "uskoro okončati".

U svom obraćanju medijima za kraj godine, predsednik Ukrajine Vladimir Zelenski je priznao da je situacija teška, ali je izrazio nadu da će pitanje vojne pomoći uskoro biti razrešeno, kao i da će Ukrajina uspeti da poveća vlastitu proizvodnju dronova, koji su se pokazali važnim u ovom ratu.

U novembru je EU saopštila da neće uspeti da ostvari vlastiti cilj za isporučivanje milion granata od 155 milimetara Ukrajini do marta 2024. godine.

Broj vojnika

Imati dovoljno vojnika predstavljaće izazov za obe strane.

Pre februara 2022. godine, ukrajinsko stanovništvo imalo je oko 44 miliona ljudi. Procenjuje se da je zemlju napustilo šest miliona Ukrajinaca, mada se veruje da su se mnogi vratili, a poginule su hiljade civila.

Ukrajina je zabranila muškarcima između 18 i 60 godina da napuste zemlju.

Nedavno je ukrajinski ministar odbrane Rustem Umerov rekao da će Kijev možda morati da traži od Ukrajinaca koji žive u inostranstvu da se jave na služenje vojske.

Iako Rusija ima mnogo veću vojsku i celokupno stanovništvo, koje zvanično iznosi oko 144 miliona ljudi, njeni gubici za skoro dve godine ratovanja bili su ogromni.

Ukrajina

Tanjug

 


Vojni eksperti i sami vojnici govore o stilu borbe koji se naziva "mašina za mlevenje mesa".

Mnogi od njenih najbolje obučenih vojnika su izginuli, baš kao i elitni padobranci i pripadnici posada vazduhoplovnih snaga, čija je obuka skupa i traje godinama.

Procenjuje se da je posle invazije na Ukrajinu i objave opšte mobilizacije zemlju napustilo i do milion ljudi.

Ruske vlasti su pribegle regrutovanju zatvorenika i nedokumentovanih migranata da bi popunile redove vojske.

Ni Rusija ni Ukrajina ne saopštavaju do kraja vojne gubitke, ali se procenjuje da je najmanje desetine hiljada ukrajinskih vojnika nastradalo.

Američka obaveštajna služba nedavno je skinula oznaku strogo poverljivo sa izveštaja koji ukazuju na to da ruski gubici, koji obuhvataju i poginule i ranjene, iznose čak 315.000 ljudi.

Zamor Ukrajinom širom sveta

Ono što najviše brine Kijev je "zamor Ukrajinom" - slabljenje saosećanja i podrške ljudi u zemljama na koje računa kao partnere.


Nedavni izbori u Holandiji i Slovačkoj već su doveli do smanjenja podrške, a u
SAD, gde će se izbori održati u novembru 2024. godine, mogući povratak Donalda Trampa u Belu kuću mogao bi da znači ozbiljnu promenu politike prema Ukrajini i Rusiji.

Kad će se završiti rat

Ukrajina kaže da će ovaj sukob okončati samo potpuno oslobođenje od ruske okupacije i povratak međunarodno priznatih granica.

Rusija tvrdi da se nalazi u širem sukobu sa Zapadom i da će se boriti koliko god bude bilo potrebno.

Sve je izvesnije da će uz rat u Gazi i rizik od javljanja novih žarišta, ovaj sukob biti manje u žiži interesovanja drugih zemalja, uprkos razmerama njegovog uticaja na svetski politički poredak i globalnu ekonomiju 2022. godine.

(bbc)

BONUS VIDEO

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Tagovi

Komentari (0)

Loading