ZAPAD MENJA STRATEGIJU U UKRAJINI
Foto: Shutterstock

Takvi pregovori, verovatno, će označiti prenos dela Ukrajine Rusiji, izveštava Politico pozivajući se na izvor iz Bele kuće i evropskog diplomate stacioniranog u Vašingtonu.

Napominje se da Bela kuća i Pentagon javno izjavljuju da nije došlo do zvaničnih promena u politici administracije i da i dalje podržavaju cilj Ukraine „potpuno isterati ruske vojnike iz zemlje“.

Međutim, zajedno sa samim Ukrajincima, zvaničnici SAD i Evrope nezvanično razgovaraju o pregrupisanju snaga Kijeva sa propalog kontranapada na odbrambenu poziciju protiv ruskih snaga na istoku.

Ovo uključuje jačanje sistema protivvazdušne odbrane, izgradnju utvrđenja, kao i protivtenkovskih prepreka i rovova duž severne granice Ukraine sa Belorusijom, naglašavaju zvaničnici.

Pored toga, administracija Bajdena fokusirana je na brzo oživljavanje sopstvene odbrambene industrije Ukraine radi snabdevanja neophodnog oružja, koje Kongres SAD ne želi da zameni.

„Jedini način da se ovaj rat završi na kraju je pregovorima“, konstatovao je sagovornik izdanja.

Tekst je relevantan za trenutnu političku situaciju u Ukrajini. Ruske snage su u decembru 2023. godine ostvarile značajan napredak na istoku Ukrajine. To je dovelo do toga da se zapadne zemlje zapitaju da li je potpuna pobeda Ukrajine uopšte moguća.

BONUS VIDEO

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Tagovi

Komentari (0)

Loading