Vladimir Putin
Foto: Alo/Alo Ilustracija

Najmanje 27 ljudi je ubijeno, a 30 povređeno u napadu u petak u Kijevu, saopštila je u ponedeljak njena gradska vojna uprava nakon što je još tela izvučeno iz ruševina dok su operacije potrage i spasavanja i dalje bile u toku, javlja CNN.

Bio je to najveći vazdušni napad na Ukrajinu od početka njene invazije u punom obimu, rekla je ukrajinska vojska za CNN, sa neviđenim brojem bespilotnih letelica i projektila ispaljenih na ciljeve širom zemlje.

Najmanje 52 osobe širom Ukrajine poginule su u napadima u petak, koji su se dogodili širom zemlje, a eksplozije su prijavljene u glavnom gradu Kijevu, kao i u porodilištu u centralnom gradu Dnjepru, gradu Harkovu, istočnoj luci, na istoku zemlje. Odese i zapadnog grada Lavova, daleko od fronta.

Ukrajinci širom zemlje u nedelju i ponedeljak dočekali su novu godinu uz zvukove vazdušnih upozorenja i svežih ruskih napada.

U ponedeljak je komanda ukrajinskog vazduhoplovstva saopštila da je Rusija izvela rekordnih 90 napada dronom u novogodišnjoj noći. Tokom noći je 90 dronova Šahed lansirano u talasima iz Kurska i Primorsko-Ahtarska u Rusiji i Krimu, a u većini regiona Ukrajine duž rute dronova proglašena su vazdušna uzbuna.

„Pre godinu dana, u novogodišnjoj noći, branioci neba uništili su 45 ’šaheda’. Danas je uništeno 87 šaheda“, rekao je komandant ukrajinskog ratnog vazduhoplovstva Nikola Oleščuk u Telegramu.

Rusko granatiranje u ponedeljak u novoj godini ubilo je najmanje pet ljudi, a ranilo 22.

Južni grad Odesa podvrgnut je vazdušnom napadu iz bespilotne letelice (UAV) lansirane iz Crnog mora koja je pogodila stambene zgrade u ponedeljak rano ujutro, saopštilo je ukrajinsko vazduhoplovstvo. Jedna osoba je poginula, a najmanje devet je povređeno u napadu, rekao je Oleh Kiper, načelnik vojne uprave Odeske oblasti.

A oblast Donjecka koju je okupirala Rusija, koja je ilegalno pripojena Rusiji, bila je gađana sa najmanje 15 višestrukih raketnih sistema (MLRS) preko noći u ponoć lokalno, prema Vladimiru Rogovu, članu ruske administracije Zaporožja.

U granatiranju su poginule četiri osobe, a ranjeno 13, kaže Denis Pušilin, šef samoproglašene Donjecke Narodne Republike koju je postavila Rusija.

U svom govoru u novogodišnjoj noći, ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski pokušao je da okupi zemlju, rekavši da smo „pobedili mrak“, dok se rat završava za dve godine.

„Ukrajina je postala jača. Ukrajinci su ojačali... početkom 2023. godine, u januaru i februaru, savladali smo, bez preterivanja, najtežu zimu u istoriji... nismo nestajali u mraku. Tama nas nije obuzela. Pobedili smo mrak“, rekao je Zelenski.

Zelenski je priznao da je bilo izazova, ali je pozvao ukrajinski narod da istraje.

„Rat je, nažalost, razdvojio porodice, oduzeo sinove i ćerke, a istovremeno nas ujedinio u jednu veliku porodicu… ostanite sa verom u povratak Ukrajine. Znajući da sva očekivanja nisu uzaludna. I želim da osetite našu zahvalnost za ovo. I zapamtite: bez svakog od vas Ukrajina će biti nepotpuna.

BONUS VIDEO

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading