napad na kijev
Foto: Printscreen/Foto: Printscreen

Četvorica ukrajinskih državljana uhapšena su nakon što su objavili video snimke ruskih vazdušnih napada na Kijevsku oblast, saopštile su lokalne vlasti, napominjući da bi mogli biti optuženi za "prilagođavanje neprijateljske vatre".

Moskva je gađala više vojnih lokacija u okolini Kijeva ranije ove nedelje, iako je ukrajinska vojska tvrdila da je presrela većinu projektila.

Ukrajinska služba bezbednosti, SBU, objavila je u sredu hapšenja u objavi na društvenim mrežama, tvrdeći da su četvorica neimenovanih blogera "neovlašćeno snimili" ruske napade i podelili snimak na internetu.

"Služba bezbednosti još jednom ističe zabranu snimanja i objavljivanja video i foto materijala u vezi sa aktivnostima Odbrambenih snaga, kao i posledicama neprijateljskih udara", nastavlja agencija i dodaje "Objavljivanje ovakvih medijskih fajlova smatra se prilagođavanjem neprijateljske vatre, za koju je zaprećena kazna do 12 godina zatvora".

SBU je dalje navela da su se udari dogodili 2. januara kao deo "masovnog ruskog raketnog i napada dronova" na Kijev.

Ministarstvo odbrane Rusije opisalo je tu operaciju kao "grupni udar preciznim oružjem dugog dometa i bespilotnim letelicama na preduzeća vojno-industrijskog kompleksa Ukrajine", dodajući da su gađani lokaliteti za proizvodnju oružja u oblasti glavnog grada.

Navodni snimci udara obišli su internet, iako ostaje nejasno da li je video snimak snimio neko od uhapšenih u sredu. Čini se da neki od materijala prikazuju udare u toku, dok drugi snimci prikazuju posledice napada.

 

 

Tog dana, ukrajinska vojska je tvrdila da je presrela skoro sve dolazne projektile, uključujući deset od deset hipersoničnih projektila Kinžal. Moskva je ranije ismevala Kijev zbog preuveličavanja efikasnosti svoje protivvazdušne odbrane i tvrdnji da presreće tri puta više projektila nego što Moskva zapravo lansira. Moskva je takođe više puta optuživala Kijev da raspoređuje svoje sisteme protivvazdušne odbrane u stambenim četvrtima, što je rezultiralo žrtvama među civilima, prenosi Rt.com.

BONUS VIDEO

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading