Rat
Foto: AP/Evgeniy Maloletka (STF)

Kijev je optužio Moskvu za raketni napad na Koprivnicki, bivši Kirovgrad, u centralnoj Ukrajini, u kojem je, kako tvrde, poginula jedna osoba, a ranjeno još osmoro.

Moskva je, s druge strane, saopštila da je Ukrajina izvela napad na rusku vojnu jedinicu u blizini Jevpatorije na Krimu.

Generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg sazvaće 10. januara, na zahtev Kijeva, sastanak između diplomata NATO-a i zvaničnika iz Ukrajine, saopštila je Alijansa.

Portparol Nacionalnog bezbednosnog saveta SAD Džon Kirbi izjavio je da su SAD ostale bez novca za pomoć Ukrajini i da "ne postoji magični šešir u koji bismo mogli da zavirimo", ako Kongres ne usvoji novi paket o pomoći, preneo je Kijev independent.

Oglasio se ukrajinski ministar spoljnih poslova Dmitro Kuleba koji je poručio da ne postoji plan B ako SAD blokiraju pomoć.

Ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov rekao je da "režim" ukrajinskog predsednika Volodimira Zelenskog neće sklopiti mir, dok je predsednik Rusije Vladimir Putin potpisao ukaz o izdavanju ruskog državljanstva strancima koji su potpisali ugovor o služenju vojnog roka u Oružanim snagama Ruske Federacije.

Direktor Međunarodne agencije za atomsku energiju (IAEA), koja je pod okriljem UN-a, Rafael Grosi izjavio je inspektorima Agencije ograničen pristup pojedinim delovima ukrajinske nuklearke elektrane Zaporožje, koja je pod kontrolom Rusije.

Pratite najnovije VESTI SA FRONTA

Snimak vazdušnog udara

Ruski helikopter Ka-52M „Aligator“ udara po neprijateljskim položajima na donjeckom pravcu.

 

 

 

U Belgorodskoj oblasti proglašena vazdušna opasnost

U Belgorodskoj oblasti proglašena je vazdušna opasnost zbog potencijalnog raketnog napada, saopštio je kabinet gradonačelnika Belgoroda.

„Molimo građane da se sklone sa ulica, da izađu iz auomobila i da se vrate svojim kućama“, navodi se u saopštenju.

Pentagon priznao da ne može da nadoknadi oružje isporučeno Kijevu

Vašington više nema sredstava za popunjavanje zaliha i zamenu oružja koje je isporučeno Kijevu, izjavio je portparol Ministarstva odbrane SAD Patrik Rajder, prenosi „Difens njuz“.

Povukli su se?

Ukrajinske jedinice povukle se sa više položaja kod Artjomovska, rekao je za Sputnjik komandant specijalne jedinice snaga grupe.

Himars uništava sve pred sobom

Ruski sistemi protivvazdušne odbrane Osa i Buk M3 uništeni od strane HIMARS-a.

 

 

Ukrajinci napali

Ukrajinske snage granatirale su grad Šebekino u Belgorodskoj oblasti, saopštio je gubernator oblasti Vjačeslav Gladkov.

"Prema preliminarnim informacijama, jedna osoba je ranjena. Reč je o čuvaru jednog od industrijskih preduzeća“, saopštio je Gladkov na Telegramu.

U napadu su oštećena tri preduzeća.

Prekinut je i jedan dalekovod, pa su stanovnici nekoliko centralnih ulica ostali bez struje. Šebekinski gradski okrug Belgorodske oblasti graničisa Harkovskom oblasti Ukrajine i gotovo svakodnevno je na meti granatiranja ukrajinskih snaga.

Ukrajinci kupuju "maske staraca" protiv mobilizacije

Na pijacama u Ukrajini počele su da se prodaju "maske starca", koje, prema rečima prodavaca, mogu da zaštite vojno sposobne muškarce od uručenja poziva za mobilizaciju na javnim mestima.

Takođe, ovaj proizvod može se naći u oglasima na platformama za onlajn kupovinu po ceni od oko 400 evra, a u opisu proizvoda je navedeno da je u pitanju ručno rađena "profesionalna maska".

 

 

Produbio se razdor između Zelenskog i Zalužnog

Razdor između Vladimira Zelenskog i glavnokomandujućeg Oružanih snaga Ukrajine Valerija Zalužnog produbio se jer je ukrajinski predsednik postao samouvereniji, piše "Telegraf".

"Zelenski je određivao sopstvene vojne prioritete koji se nisu uvek poklapali sa prioritetima Zalužnog. Uskoro se razdor produbio", piše američki novinar Sajmon Šuster.

On je podsetio da su neki ukrajinski zvaničnici još 2022. godine smatrali Zalužnog mogućim političkim protivnikom Zelenskog, a sam glavnokomandujući je opisivao svoje odnose sa predsednikom kao "nezgodno partnerstvo".

U Ukrajini se pojavile "maske starca" protiv uručivanja vojnih poziva

Na pijacama u Ukrajini počele su da se prodaju "maske starca", koje, prema rečima prodavaca, mogu da zaštite vojno sposobne muškarce od uručenja poziva za mobilizaciju na javnim mestima.

Takođe, ovaj proizvod može se naći u oglasima na platformama za onlajn kupovinu po ceni od oko 400 evra, a u opisu proizvoda je navedeno da je u pitanju ručno rađena "profesionalna maska", prenosi ukrajinski portal Strana.ua.

Kijev: Oborena 21 bespilotna ruska letelica

Ukrajina je oborila 21 od 29 bespilotnih letelica Šahed koje je lansirala Rusija u napadu tokom noći, saopštile su kijevske vazduhoplovne snage u petak, pri čemu su većinu oborile mobilne jedinice za borbu protiv bespilotnih letelica, prenosi Rojters.

Na ukrajinsko-poljskoj granici 2.000 kamiona

Na ukrajinsko-poljskoj granici čeka 2.000 kamiona, javio je Ukrinform pozivajui se na ukrajinsku graničnu službu.

Poljski farmeri su juče nastavili blokadu graničnog prelaza.

Nepal ne izdaje dozvole za rad u Rusiji i Ukrajini

Nepal je odlučio da prestane da izdaje dozvole svojim građanima za rad u Rusiji i Ukrajini, preneo je Rojters.

Taj potez usledio je nakon što je najmanje deset nepalskih vojnika ubijeno dok su služili u ruskoj vojsci.

Vlada te zemlje je saopštila da, prema proceni, 200 državljana Nepala radi pri ruskoj vojsci i da se 100 vode kao nestali.

Ruske snage granatirale Herson

Broj ranjenih od posledica granatiranja u Dnjeparskom okrugu u Hersonu porastao je na četiri, a došlo je i do požara na skladištu sa humanitarnom pomoći.

Bela kuća optužuje Rusiju da koristi balističke rakete iz Severne Koreje

Rusija je počela da koristi balističke rakete koje je isporučila Severna Koreja za napad na Ukrajinu, saopštila je Bela kuća.

Vašington je takođe naveo da Rusija pregovara sa Iranom o kupovini balističkih raketa kratkog dometa.

Ruska PVO uništila raketu Neptun iznad Crnog mora 

Sistemi protivvazdušne odbrane (PVO) uništili su ukrajinsku protivbrodsku raketu Neptun iznad severozapadnog dela Crnog mora, saopštilo je danas rusko Ministarstvo odbrane.

Kako je navedeno, raketa je uništena oko 12.30 časova po moskovskom vremenu, prenosi TASS. Istovremeno, Ukrajina je saopštila da je oborila 21 od 29 bespilotnih letelica Šahed koje je lansirala Rusija u napadu tokom noći.

Noćni napad na Krim

Ukrajinskom napadu na Krim u toku noći prethodile su višečasovne aktivnosti američkog špijunskog drona iznad Crnog mora, rekao je krimski politički ekspert Denis Baturin.

- Protivnik je tokom prethodnog dana preduzeo najintenzivniji napad na Krim, koristeći udarne dronove i rakete. Sve je očekivano, kaoi to da je napad koordinisao američki špijunski dron - rekao je on.

U Sevastopolju objavljena uzbuna za vazdušni napad

U Sevastopolju je u 11.18 po lokalnom vremenu objavljena uzbuna za vazdušni napad, objavio je na platformi Telegram guverner tog grada Mihail Razvožajev.

"Dim u oblasti Sevastopolja i zaliva Streleckaja je vojni dim koji se koristi kao standardno sredstvo za kamuflažu", istakao je Razvožajev. U gradu je takođe obustavljen pomorski i kopneni javni saobraćaj, prenose Ria novosti.

 

Ofanziva na više pravaca

Nastavlja se pritisak ruske vojske na Oružane snage Ukrajine, rekao je pukovnik SBU u penziji Oleg Starikov na svom Jutjub kanalu.

 Pritisak na naše položaje ne slabi…. Situacija na istočnom frontu je složena. Vojska Rusije je značajno povećala primenu oklopne tehnike i udarnih dronova - naveo je on.

Kako je dodao, ruska vojska je prešla u ofanzivu na nekoliko pravaca i preuzima položaje od Ukrajinaca.

Dvoje ranjeno, 30 automobila uništeno u granatiranju Belgoroda

U Belgorodu je posle noćnog granatiranja oštećeno oko 30 automobila, javljaju lokalni zvaničnici.

Prema navodima vlasti, dvojica su ranjena gelerima.

Povlačenje kod Artjomosvska

Ukrajinske jedinice povukle se sa više položaja kod Artjomovska, rekao je za Sputnjik komandant specijalne jedinice snaga grupe.

Ka-27 iznad Crnog mora

Ruski helikopter Ka-27 patrolirao je iznad Crnog mora u cilju zaštite civilnih brodova od pretnji sa ukrajinske strane. Helikopter je izvršio kontrolu 50 kvadratnih kilometara gde se nalaze gde se nalaze trase sa najintenzivnijim saobraćajem.

Žestoko iznad Belgorodske oblasti

Ruska PVO sinoć je oborila iznad Belgorodske oblasti 10 ukrajinskih raketa "oljha", saopštilo je rusko Ministarstvo odbrane.

Ruska PVO je takođe oborila šest ukrajinskih dronova kod Kremene.

Nemačka poslala novi paket vojne pomoći Ukrajini

Nemačka je poslala novi paket vojne pomoći Ukrajini, koji uključuje PVO rakete, artiljerijsku municiju, borbena vozila pešadije, radare, kamione i drugu opremu, saopštila je nemačka vlada.

Prema spisku vojne opreme objavljenom na sajtu nemačke vlade, Nemačka je, između ostalog, Ukrajini isporučila municiju za tenkove Leopard 2 A6, sistem protivvazdušne odbrane Skinek sa municijom, rakete za PVO sistem IRIS-T SLM i skoro 10.000 dodatnih artiljerijskih projektila od 155 mm.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Tagovi

Komentari (0)

Loading