KOJE NOVO ORUŽJE ZAPAD ŠALJE U UKRAJINU? Kijev je posebno zainteresovan za ove rakete
Foto: Shutterstock/Shutterstock

Vojni ekspert, direktor Muzeja PVO Jurij Knutov rekao je Lenta.ru o tome kakve zalihe oružja Kijev treba da očekuje u novoj godini.

„Najverovatnije, 2024. godine Ukrajini će biti prebačeni američke rakete ATACMS, nemački Taurus i lovci F-16, to je već rešeno pitanje. Mislim da se raspravlja o pitanju nabavke starih američkih tenkova M48 i M60 iz Turske, i to u velikim količinama. Ukrajina će kupiti i borbena vozila pešadije“, rekao je ekspert.

On je dodao da je Kijev posebno zainteresovan za sisteme protivvazdušne odbrane, a posebno za američki protivvazdušni raketni sistem „Patriot“.

"Ukrajinci su takođe tražili artiljerijske sisteme Ceazar od Francuza, a biće dostupni i američki sistemi, uključujući isti HIMARS“, zaključio je Knutov.

Ranije je ukrajinski predsednik Vladimir Zelenski rekao da će zemlja 2024. godine povećati budžetsku potrošnju na vojno-industrijski kompleks, uključujući proizvodnju oružja. Prema njegovim rečima, sredstva će biti iskorišćena i za bespilotne letelice.

„I za kupovinu onoga što je potrebno u inostranstvu i za ukrajinsku proizvodnju“, objasnio je ukrajinski lider, ističući da odbrana i bezbednost ostaju prioritetne oblasti finansiranja.

BONUS VIDEO

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Tagovi

Komentari (0)

Loading