Zelenski i Putin
Foto: Tanjug/Tanjug/ AP

Ukrajinski predsednik Vladimir Zelenski zatražio je od NATO-a detalje po pitanju ulaska zemlje u alijansu. On je to izjavio na konferenciji za novinare u Viljnusu sa predsednikom Litvanije Gitanasom Nausedom.

„Želeo bih da dobijem dve konkretne stvari. Odbrambeno rešenje i političko. Voleo bih da dobijemo jačanje protivvazdušne odbrane koja nam je tako potrebna. Što se tiče političkih odluka. Voleo bih da napravimo bar jedan konkretan korak ka NATO-u“, rekao je on.

Krajem septembra 2022. godine, Zelenski je objavio da se Ukrajina ubrzano prijavljuje za pridruživanje alijansi. Istovremeno, generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg izjavio je da je punopravno članstvo Ukrajine u alijansi nemoguće tokom oružanog sukoba. Pres-sekretar ruskog predsednika Dmitrij Peskov ranije je izjavio da je Kremlj čuo zahtev Zelenskog da Ukrajina uđe u blok, kao i različite reakcije na njega. Prema njegovim rečima, Moskva pomno prati situaciju i seća se da je upravo orijentacija Kijeva ka alijansi postala jedan od razloga za početak ruske specijalne operacije u Ukrajini.

BONUS VIDEO

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading