Volodimir Zelenski
Foto: AP/Foto:AP

Ruske rakete pogodile su hotel u centru Harkova, deset osoba je povređeno, među kojima i turski novinari.

Ukrajinske snage su pokušale da napadnu tri ruska regiona dronovima, Rostovski, Tulski i Kaluški, ali su ih ruski sistemi protivvazdušne odbrane presreli.

Američka pomoć Ukrajini u ratu protiv Rusije je prestala, saopštila je Bela kuća, dok su u Vašingtonu nastavljeni pregovori o paketu pomoći koji bi mogao biti u vezi sa revizijom mera bezbednosti granica.

"Pomoć koju smo pružili sada je zaustavljena“, rekao je novinarima portparol Bele kuće za nacionalnu bezbednost Džon Kirbi.

Dmitrij Medvedev, zamenik predsednika Saveta bezbednosti Rusije upozorio je da bi bilo kakvi ukrajinski napadi na lansirne raketne lokacije oružjem koje isporučuju SAD i njihovi saveznici rizikovali nuklearni odgovor Moskve.

Predsednik Ukrajine Volodimir Zelenski ističe da je plan Rusije na bojnom polju da napravi taktički napredak pre nego što Putin zatraži reizbor u martu, a da zatim preduzme vojnu akciju većeg obima.

Tokom posete Estoniji Zelenski je poručio da će Ukrajini biti teško da opstane bez finansijske pomoći Evropske unije, koja kasni.

Ukrajinski nacrt zakona o pooštravanju pravila o mobilizaciji Vrhovna rada je vratila vladi na doradu.

 

Kraj bloga

Alarmantna situacija u Kijevu

Gradonačelnik Vitalij Kličko saopštio je nemile vesti

Helikopteri Ka-52 Aligator eliminisali su komandno mesto u centru Krasnog Limana (VIDEO)

 

 

Moskva: Odbijeni ukrajinski napadi i kontranapadi na tri dela fronta

Ministarstva odbrane Rusije saopštilo je da su na donjeckom pravcu ruske snage za nedelju dana odbile šest napada Ukrajinaca, u kupjanskom pravcu 27 napada i kontranapada, te da su ruske snage zauzele bolje položaje u zaporoškom pravcu. 

Navode da je ruska avijacija za proteklu sedmicu oborila ukrajinske avione Su-27 i Su-25, kao i jedan helikopter Mi-8.

Ruske raketne snage izvele su masovne napade na ukrajinske objekte, a glavne mete su bila preduzeća koja su se bavila remontom i modernizacijom aviona, dronova, oklopnih vozila, višecevnih raketnih lansera i artiljerija. U napadima su korišćene hiperzvučne rakete "kinžal", dodaje se u saopštenju ministarstva.

Sastanak Sijarta i Kulebe krajem januara u Ukrajini

Ministri spoljnih poslova Mađarske Peter Sijarto i Ukrajine Dmitro Kuleba sastaće se na zapadu Ukrajine krajem januara, saopštila je mađarska vlada.

"Potvrđeno je da je sastanak mađarskog i ukrajinskog ministra spoljnih poslova zakazan za januar u Uzhorodu (Ungvar) 29. januara", saopštila je Orbanova kancelarija za međunarodne komunikacije na platformi Iks nekadašnjem Tviteru.

U saopštenju nisu navedeni detalji o planiranom sastanku, a portparol mađarske vlade nije odgovorio na pitanja poslata mejlom da pruži dodatne informacije, preneo je Rojters.

Odnosi između Mađarske, članice NATO-a i Ukrajine su zategnuti zbog pitanja kao što su prava etničkih Mađara na zapadu Ukrajine i protivljenje Mađarske da se Ukrajini uputi pomoć Evropske unije zbog rata sa Rusijom.

Prošlog meseca sve države EU osim Mađarske pristale su da otpočnu pristupne pregovore sa Ukrajinom.

Lideri evropskog bloka zaobišli su prptivljenje mađarskog premijera Viktora Orbana tako što su ga zamolili da napusti prostoriju u trenutku kada je doneta odluka.

Predsednik Ukrajine Volodimir Zelenski rekao je da je imao "iskren" razgovor sa Orbanom na marginama inauguracije predsednika Argentine Havijera Mileija prošlog meseca.

Šef kabineta Zelenskog rekao je krajem prošlog meseca da Ukrajinai Mađarska pripremaju sastanak Zelenskog i Orbana u bliskoj budućnosti.

Brifing ruskog Ministarstva odbrane:

- Na donjeckom pravcu ruske snage su za nedelju dana odbile šest napada Ukrajinaca i tom prilikom likvidirali 1.785 ukrajinskih vojnika i uništile pet tenkova, 20 oklopnih vozila, između ostalog i dva američka vozila „bredli“.

- Ruske snage zauzele su bolje položaje u zaporoškom pravcu, a u tim borbama snage Kijeva ostale su bez 230 vojnika. Takođe, odbijen je i napad ukrajinske 3. brigade nacionalne garde u blizini mesta Rabotino u Zaporoškoj oblasti. 

- Na kupjanskom pravcu ruske snage odbile su 27 napada i kontranapada Ukrajinaca. Gubici Kijeva za proteklu sedmicu u tom pravcu iznosili su preko 585 vojnika, tri tenka, 14 oklopnih vozila i 18 automobila.

- Ruska avijacija je za proteklu sedmicu oborila ukrajinske avione Su-27 i Su-25, kao i jedan helikopter Mi-8;

- Ruske raketne snage izvele su masovne napade na ukrajinske objekte, a glavne mete su bila preduzeća koja su se bavila remontom i modernizacijom aviona, dronova, oklopnih vozila, višecevnih raketnih lansera i artiljerija. U napadima su korišćene hiperzvučne rakete „kindžal“.

 

 

Vazdušna opasnost u osam oblasti Ukrajine

Vazdušna opasnost je objavljena u Kijevskoj, Černigovskoj, Čerkaskoj, Poltavskoj, Harkovskoj, Dnjepropetrovskoj i Kirovogradskoj oblasti Ukrajine, sledi iz podataka onlajn-mape Ministarstva za digitalnu transformaciju Ukrajine.

To mogu da rade tajno!

Rusi pročitali opasnu "zamku kolektivnog Zapada"

Sistemi PVO Buk-M1 odbijaju ukrajinske raketne napade u pravcu južnog Donjecka (VIDEO)

Protivvazdušne raketne jedinice Grupe snaga Vostok pouzdano pokrivaju jedinice vojske i ključne industrijske i administrativne objekte Donbasa.

 

 

Ruski jurišni avioni Su-25 eliminisali su uporište i ljudstvo OSU u pravcu Donjecka (VIDEO)

 

 

 

General Sirski: Trebaju nam američki A-10 "lovci tenkova"

Komandant ukrajinskih kopnenih snaga Aleksandr Sirski izjavio je danas da je Kijevu potrebno više vojnih aviona, poput američkih jurišnih aviona A-10, i aviona koji mogu da ispaljuju krstareće rakete dugog dometa.

London će dodatno snabdevati Kijev raketama dugog dometa i artiljerijskim granatama

U okviru novog paketa vojne pomoći Ukrajini 2024. godine, Velika Britanija će isporučiti dodatne rakete dugog dometa, protivtenkovsko oružje i artiljerijske granate

To je premijer Riši Sunak saopštio 12. januara na zajedničkoj konferenciji za novinare sa ukrajinskim liderom Vladimirom Zelenskim u Kijevu.

"Velika Britanija danas objavljuje svoj najveći pojedinačni odbrambeni paket Ukrajini od početka rata, vredan 2,5 milijardi funti (3,19 milijardi dolara)", objavio je Sunak, tokom govora.

Od ove sume, oko 255 miliona dolara biće potrošeno na kupovinu i proizvodnju vojnih dronova. Zbog toga će London postati najveći njihov proizvođač i dobavljač za Kijev.

Predsednik Ukrajine Volodimir Zelenski i premijer Velike Britanije Riši Sunak potpisali su danas u Kijevu bilateralni sporazum o bezbednosnoj saradnji.

Pre toga, 31. decembra, list Tajms je objavio, pozivajući se na izvor u britanskoj vladi, da Velika Britanija i druge zemlje nameravaju da podrže Ukrajinu čak i ako SAD odbiju da to učine ako bivši američki predsednik Donald Tramp pobedi na izborima 2024. .

Zapadne zemlje povećale su vojnu i finansijsku podršku Kijevu u kontekstu ruske specijalne operacije za zaštitu Donbasa , čiji je početak najavio ruski predsednik Vladimir Putin 24. februara 2022. godine nakon što se situacija u regionu pogoršala usled granatiranja od strane ukrajinska vojska.

"To znači rat"

Medvedev zapretio Britancima

Zelenski i Sunak potpisali sporazum o bezbednosnoj saradnji

Predsednik Ukrajine Volodimir Zelenski i premijer Velike Britanije Riši Sunak potpisali su bilateralni sporazum o bezbednosnoj saradnji, javljaju ukrajinski mediji.

Dokument pod nazivom "Sporazum o bezbednosnoj saradnji između Ukrajine i Ujedinjenog Kraljevstva Velike Britanije i Severne Irske" potpisali su lideri dve zemlje nakon pregovora u Kijevu, prenosi ukrajinska Pravda.

"Da su ovakve garancije postignute 1991. godine, posebno sa Velikom Britanijom, rat ne bi ni počeo", rekao je Zelenski.

Sunak i zelenski potpisali sporazum

Tanjug/Ap

 

 

Medvedev: Razmeštanje britanskih trupa u Ukrajini bila bi objava rata Rusiji

Zamenik predsednika Saveta bezbednosti Rusije Dmitrij Medvedev poručio je danas da bi bilo kakvo razmeštanje britanskih trupa u Ukrajini podrazumevalo objavu rata Moskvi.

"Britanski premijer Riši Sunak stigao je u Kijev da potpiše 'istorijski bezbednosni sporazum'. Kako bi zapadna javnost reagovala na to da se britanska delegacija našla na udaru kasetne municije u centru Kijeva, kao što se to dogodilo civilima našeg Belgoroda", napisao je Medvedev na Telegramu. On je dodao da se nada da ruski "večiti neprijatelji, arogantni Britanci, razumeju da će razmeštanje njihovog zvaničnoj vojnog kontingenta u Ukrajini značiti objavu rata Rusiji".

RUSI PODIGLI MOĆNE AVIONE Žestok udar na uporište i ljudstvo OSU (VIDEO)

Alo! Ilustracija A.V.

 

 

Nariškin - Vašington pravi "petu kolonu" za izbore

SAD planiraju da u Rusiji naprave "petu kolonu" od američkih diplomaca - tvrdi Sergej Nariškin, direktor ruske Spoljne obaveštajne službe.

"U te svrhe, u državama koje se graniče sa Rusijom treba da krenu određeni treninzi", navodi Nariškin.

Pozivajući se na statistiku američkog Stejt departmenta, on ističe da ukupan broj stipendista obrazovnih i kulturnih američkih programa kao što su "Ases", "Fleks", "Advans", "Global UGRAD", "Vork end travel USA" i "Fulbrajt" dostiže više od 80.000 osoba.

U Vašingtonu smatraju da od njih mogu napraviti okosnicu "pete kolone" te da ih, uz potrebnu obradu, mogu angažovati za nove sankcione mehanizme.

Zaharova - Plenidba ruske imovine "piraterija 21. veka"

Rusko Ministarstvo spoljnih poslova ocenilo je kao "pirateriju 21. veka" plan SAD da zaplene do 300 milijardi dolara zamrznute ruske imovine kako bi pomogle obnovu Ukrajine.

U saopštenju se navodi da će Moskva oštro uzvratiti ako se to dogodi.

Dve osobe poginule u napadu na Herson

U ruskom napadu na grad Herson poginule dve osobe, saopštio je načelnik regionalne vojne uprave Hersonske oblasti Oleksandar Prokudin, a prenosi Ukrinform. 

Utvrđuje se identitet osoba. 

U jučerašnjem napadu na grad stradala je jedna osoba, prenosi Ukrinform. 

Višestruki napadi na Belgorodsku oblast

Ukrajinske oružane snage ispalile su 14 različitih vrsta projektila na rusku Belgorodsku oblast u protekla 24 časa, saopštio je guverner Vjačeslav Gladkov na svom "Telegram" kanalu.

"U Volokonovskom okrugu, neprijatelj je ispalio dvije minobacačke granate na periferiju sela Stari. Nije bilo štete. Selo Tišanka su pogodile dve neprijateljske bespilotne letelice. Nije bilo žrtava, ali je oštećen objekat za strujno napajanje", naveo Gladkov.

Napad ukrajinskog drona na vozilo Hitne pomoći

Bolničar i radnik energetske kompanije danas su poginuli, a tri lekara su povređena u napadu ukrajinskog drona na vozilo hitne pomoći u selu Golmovski u samoproglašenoj Donjeckoj Narodnoj Republici (DNR).

Napad se dogodio dok je vozilo hitne pomoći evakuisalo ranjene radnike energetske kompanije u ukrajinskom granatiranju sela Golmovski, napisao je na Telegramu gradonačelnik Gorlovke Ivan Prihodko, prenosi RIA Novosti. Selo Golmovski se nalazi 16 kilometara severoistočno od Gorlovke, jednog od najvećih naselja u samoproglašenoj DNR.

Sunak u poseti Ukrajini

Britanski premijer Riši Sunak posetiće danas Ukrajinu, a iz njegove kancelarije je saopšteno da će Velika Britanija uputiti vojnu pomoć Ukrajini od 2,5 milijardi funti.

Sunak je pohvalio Ukrajinu zbog njene, kako je naveo, "nepokolebljive" odlučnosti da se odbrani od ruske invazije u protekle dve godine, piše Politiko. "Velika Britanija je već jedan od najbližih partnera Ukrajine, jer priznajemo da je njihova bezbednost naša bezbednost", rekao je Sunak.

Zelenski: Prekid vatre koristio bi samo Moskvi

 

Predsednik Ukrajine Volodimir Zelenski izjavio je da prekid vatre u ratu Rusije protiv Ukrajine neće dovesti do političkog dijaloga i da bi samo bio od koristi Moskvi.

Obraćajući se novinarima u Talinu, prestonici Estonije, tokom turneje po baltičkim zemljama, Zelenski je rekao da bi bilo kakva pauza bila rizik da se dozvoli da se ruske snage pregrupišu i da se poveća snabdevanje municijom, što, kako je naveo, Ukrajina neće rizikovati, preneo je Rojters.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (1)

Loading
Nes

12.01.2024 10:29

Ti si prošlost , uskoro ćeš biti daleka.