Ukrajina
Foto: Alo/Tanjug

Rusko ministarstvo odbrane saopštilo je da su uništeni svi ciljevi u nizu vazdušnih udara na objekte za proizvodnju municije i dronova u Ukrajini.

Kako se navodi, hipersoničnim raketama "kinžal" pogođeni su objekti za proizvodnju granata, baruta i bespilotnih letelica.

Sa druge strane, ukrajinske vlasti su navele da su ruske snage napale sa 37 raketa i tri drona, od kojih je oboreno samo osam, daleko manje nego obično.

Prema rečima gradonačelnika Kijeva Vitalija Klička, eksplozije su se mogle čuti i na periferiji ukrajinske prestonice.

Pratite najnovije VESTI SA FRONTA

Zelenski: Ukrajinske inicijative postepeno postaju globalne inicijative

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski izjavio je večeras da ruske vlasti pokušavaju da nasiljem i terorom nametnu svetski poredak bez pravila i bezbednosnih garancija, ali da ukrajinske diplomatske inicijative postepeno postaju globalne inicijative.

"Njihovo samopouzdanje, samopouzdanje ubica, sada svi zajedno smanjujemo. Svaki sastanak je zarad normalnog međunarodnog prava. Ukrajina stalno proširuje diplomatske aktivnosti na nove regione i države. Ukrajinske inicijative postepeno postaju globalne inicijative", istakao je Zelenski.

Rusi jurišaju

Oružane snage Rusije pojačale su napade u pravcu Bahmuta i pokušavaju da potisnu ukrajinsku vojsku u pravcu Časiv Jara u Donjecku.

Gruva kod Hersona

Pripadnici grupe trupa Dnjepar nastavljaju da uništavaju vojne objekte Oružanih snaga Ukrajine na desnoj obali Hersonske oblasti.

Uništeno je privremeno mesto razmeštaja Oružanih snaga Ukrajine u selu Bereslav.

 

 

Kritično u OSU

U ukrajinskoj vojsci je kritična situacija sa ljudstvom, izjavio je komandant pete posebne jurišne brigade Oružanih snaga Ukrajine Aleksej Tarasenko, prenosi ukrajinska televizija Espreso.

 

 

„Trupe se veoma raduju novim pojačanjima, jer je u mnogim oblastima u mnogim jedinicama situacija prilično kritična sa ljudstvom, a kvalitet novih regruta je dosta loš. Uglavnom su to stariji ljudi, sa mnogo problema karakterističnim za taj uzvrsta. Zaista nam nedostaju mladi momci“, rekao je oficir.

On je pojasnio da je prosečna starost boraca iznad 40 godina.

Odlučili: Nećemo proterivati ukrajinske muškarce iz zemlje

Estonija neće proterivati ukrajinske muškarce starosne dobi za mobilizaciju koji su došli u ovu zemlju, izjavila je estonska premijerka Kaja Kalas. Ona je priznala da je o ovom pitanju razgovarala sa ukrajinskim predsednikom Vladimirom Zelenskim, koji je u četvrtak posetio Talin, ali je isključila proterivanje Ukrajinaca, pošto se oni u Estoniji nalaze legalno. "Kada su došli ovde, Evropska unija im je pružila privremenu zaštitu. Stoga definitivno nećemo učiniti ništa da ih izručimo. Zadatak Ukrajine je da kontaktira ljude ovde i pozove ih da se vrate", rekla je Kalasova u video-intervjuu za "Kijev Independent".

Putin: Rusija jača u svim oblastima

Predsednik Vladimir Putin izjavio je da Rusija jača u svim oblastima, uključujući i ekonomiju.

"Državu jačamo u svim sektorima, a prvi od njih je ekonomija. I pored svih ograničenja i svih poteškoća sa kojima se suočavamo, ruska privreda je postala prva u Evropi po paritetu kupovne moći. Izašli smo na prvo mesto u Evropi i postali peta ekonomija u svetu“, istakao je Putin u video snimku objavljenom na Telegram kanalu novinara Pavla Zarubina.

Napomenuo je da Rusija mora mnogo da uradi na jačanju svog suvereniteta u tehnološkoj sferi i ekonomiji.

Južna grupa dejstvuje u Spornom

 

 

Pregovori u toku

Kijev je započeo bilateralne pregovore o bezbednosnim garancijama za Ukrajinu sa Rumunijom, saopštila je kancelarija predsednika Ukrajine Vladimira Zelenskog.

„Ukrajinska strana je uz učešće šefa kabineta predsednika Ukrajine Andreja Jermaka započela bilateralne pregovore sa državnim sekretarom rumunskog Ministarstva spoljnih poslova Julijanom Fotom o zaključivanju bilateralnog sporazuma o bezbednosti… Rumunija je postala deveta zemlja koja je započeka bilateralne pregovore o bezbednosti sa Ukrajinom“, navodi se u saopštenju objavljenom na sajtu kancelarije ukrajinskog predsednika.

Ukrajinska PVO beskorisna

Ukrajinska protivvazdušna odbrana nije uspela da obori nijednu hipersoničnu raketu Kinžal koju je lansirala Rusija, rekao je britanski stručnjak Aleksandar Merkuris na svom Jutjub blogu.  

Danska planira novi paket pomoći za obnovu ukrajinskog grada Nikolajeva

Danska će usvojiti novi paket pomoći Ukrajini u iznosu većem od 21 milion dolara za obnovu južnog grada Nikolajeva, javlja BBC.

Paket pomoći, između ostalog, obuhvata projekte deminiranja poljoprivrednog zemljišta i rekonstrukcije studentskog doma Nikolajevskog državnog agrarnog univerziteta.

RUSI RAZNELI ZUZANU Uništen još jedan tenk na frontu

 

 

Starovojt: Ukrajina napala Kursku oblast dronovima, jedan civil povređen

Ukrajinske oružane snage napale su danas dronovima selo Tjotkino u Kurskoj oblasti, u evropskom delu Ruske Federacije, a jedan civil je povređen, saopštio je načelnik oblasti Roman Starovojt.

"Selo Tjotkino u okrugu Gluškovski našlo se na udaru ukrajinskih bespilotnih letelica. Nažalost, ima povređenih. Jedan civil ima povredu od gelera, nije životno ugrožen i dobija svu neophodnu medicinsku negu", napisao je Starovojt na Telegramu, prenosi TASS.

Novi sistemi za suzbijanje dronova

Ruski tenkovi u zoni specijalne operacije u Ukrajini počeli su da koriste sisteme za suzbijanje dronova FPV "Sanija", saopštilo je Ministarstvo odbrane Rusije.

Ministarstvo je navelo da su tokom borbe tenkovske posade 9. motorizovane brigade 1. armijskog korpusa uništile uporište Oružanih snaga Ukrajine u blizini sela Pervomajsko.

U borbi je poginulo i ranjeno više od deset ukrajinskih vojnika.

Uzbuna u Kijevu

Uzbuna za vazdušnu opasnost objavljena je u Kijevu i 11 oblasti Ukrajine, sledi iz onlajn mape ukrajinskog Ministarstva za digitalne transformacije.

mapa

Foto: Shutterstock

 

 

Ukrajina raketirala Herson

Ukrajinske snage su u poslednja 24 časa 95 puta gađale devet naselja na levoj obali Dnjepra Hersonske oblasti.

Gađana su naselja Kazačji Lager, Aljoški, Pesčanovka, Korsunka, Dnjeprjani, Podstepno, Solonci, Gornostajevka i Sagi.

Sežurne: Ukrajina ostaje prioritet Francuske koliko god bude potrebno

Ukrajina jeste i ostaće prioritet Francuske, poručio je danas novi francuski ministar spoljnih poslova Stefan Sežurne, na zajedničkoj konferenciji za novinare sa ukrajinskim kolegom Dmitrom Kulebom.

Sežurne je napomenuo da je Ukrajina bila njegova prva destinacija u inostranstvu od njegovog imenovanja u rekonstrukciji francuske vlade ove sedmice. "Ukrajina jeste i ostaće prioritet Francuske.

 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Tagovi

Komentari (0)

Loading