NATO: "NE SMEMO DOZVOLITI DA PUTIN POBEDI" Zelenski: "U ruskim udarima širom Ukrajine stradalo 18 ljudi, povređeno više od 130" (FOTO/VIDEO)(FOTO/VIDEO)
Foto: Shutterstock/Alo! Ilustracija A.V.

Načelnik ukrajinske vojske za region Kijeva Sergej Popko rekao je da u ukrajinskoj prestonici dejstvuje protivvazdušna odbrana zbog ruskog napada  i pozvao stanovništvo da ostaje u skloništima.

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski rekao je da je imao "veoma produktivne razgovore“ sa poljskim premijerom Donaldom Tuskom, koji je posetio Kijev. Ukrajinski lider je rekao da će dve zemlje moći da reše problematična pitanja.

Denis Šmihal, ukrajinski premijer, rekao je da je sa Tuskom "razgovarao o slobodnom kretanju robe preko granice" i da su se strane složile da nastave međuvladine konsultacije.

Ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov poručio je Zapadu da posluša stav Rusije o rešavanju sukoba u Ukrajini.

On je na sastanku Saveta bezbednosti UN o situaciji u Ukrajini rekao da mirovni planovi, koji ne predviđaju rešenje ukrajinskog sukoba nemaju nikakve veze sa mirom i predstavljaju "put u nigde".

Rusija je spremna za razgovore o Ukrajini, ali ti razgovori ne bi trebalo da budu o zadržavanju ukrajinskog lidera na vlasti, već o prevazilaženju nasleđa razornog, decenijskog pljačkanja zemlje i nasilja nad njenim narodom", rekao je Lavrov.

Ministri spoljnih poslova EU razgovarali o podršci Ukrajini. Visoki predstavnik Unije za spoljnu politiku i bezbednost Žozep Borel je insistirao na tome da Ukrajinci ne treba da brinu i da će podrška EU Kijevu i dalje biti snažna kao i uvek. Borel je takođe rekao da je Ukrajini "sada potrebna veća i brža vojna podrška".

Kremlj je sastavio nacrt zakona o oduzimanju imovine i dragocenosti od ukrajinskih ratnih kritičara koji su "diskreditovali rusku vojsku“ ili pozivači na sankcije protiv Rusije.

BLOG UŽIVO

Pratite najnovije VESTI SA FRONTA 

Zelenski: U ruskim udarima širom Ukrajine stradalo 18 ljudi, povređeno više od 130

U današnjim raketnim udarima ruskih snaga širom Ukrajine stradalo je 18 osoba, a povređeno je više od 130, saopštio je ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski.

On je naveo da je pogođeno više od 200 objekata, uključujući 139 stambenih zgrada.

- Moje saučešće porodicama i prijateljima žrtava. Broj mrtvih bi mogao da se poveća. Konkretno, u Harkovu je još u toku spasilačka akcija - rekao je Zelenski u video-obraćanju.

On je istakao da Rusija kao pretnju vidi "normalan život", rekavši da je ta zemlja "tipičan terorista".

- Rat će se sigurno vratiti kući, na mesto odakle je i došlo ovo zlo, tamo u Rusiji - zaključio je on. 

U Holandiji uhapšene tri osobe osumnjičene za kršenje sankcija prema Rusiji

Holandska uprava za suzbijanje kriminala FIOD saopštila je danas da je uhapsila tri osobe osumnjičene za zaobilaženje sprovođenja sankcija prema Rusiji kao deo međunarodne mreže šverca.

U saopštenju se navodi da su uhapšena dvojica muškaraca starih 56 odnosno 57 godina iz Dimena, odnosno Haga, kao i 54-godišnja žena iz Haga zbog sumnje da su kršili sankcije uvedene protiv Rusije na taj način što su bili deo međunarodne mreže šverca, odnosno da su nezakonito izvozili tehnološku i laboratorijsku opremu koja bi mogla da se koristi u vojne svrhe.

Takav izvoz je ilegalan na osnovu sankcija koje je EU uvela prema Rusiji zbog napada na Ukrajinu.

Uzbuna

Uzbuna za vazdušnu opasnost objavljena je u Kirovogradskoj, Nikolajevskoj i Dnjepropetrovskoj oblasti Ukrajine, kao i u delu Zaporoške i Hersonske oblasti pod kontrolom Kijeva, sledi iz onlajn mape ukrajinskog Ministarstva za digitalne transformacije.

Fico: Život u Kijevu "apsolutno normalan", nema rata

Uoči prvog susreta sa ukrajinskim premijerom i samo nekoliko sati nakon što su ruski projektili pali na Kijev, slovački premijer Robert Fico izjavio je da život u ukrajinskoj prestonici "apsolutno normalan" i da u njemu nema rata.


Fico, koji je preuzeo vlast u oktobru i, kako navodi Rojters, promenio slovačku spoljnu politiku prema Ukrajinu zalažući se za zaustavljanje vojne podrške Kijevu, rekao je na konferenciji za novinare da je rat u određenim delovima Ukrajine a da se u Kijevu vodi normalan život.

Fico će se u sredu sastati sa ukrajinskim premijerom Denisom Šmihalom u gradu Užgorodu na zapadu Ukrajine, preneo je Rojters.

Nemački mediji: Ukrajina PVO ne može da se odupre

Ukrajinska PVO nije u stanju da se izbori sa novim ruskim udarima, rekao je u emisiji kanala „Velt“ nemački novinar Paul Ronchajmer.

- U Kijevu strahuju da neće biti raketa za PVO - rekao je on i dodao da u Ukrajini nema dovoljno ni raketa za sistem „patriot“.

Ima sve više informacija da nema dovoljno raketa za taj sistem, što je direktno posledica situacije u Kongresu SAD koji ni do dan danas odobrio novac, naveo je novinar.

Ukrajinci izgubili 18 tenkova za 24 časa

U pokušajima da povrati izgubljene pozicije, ukrajinska komanda ubacuje u borbu sva raspoloživa sredstva. Međutim, jedini rezultat ovih pokušaja je sve veći broj uništene opreme Oružanih snaga Ukrajine.

Protekla 24 časa postavila su rekord po broju uništenih ukrajinskih tenkova u dužem vremenskom periodu. Prema dnevnom izveštaju ruskog Ministarstva odbrane, na svim sektorima fronta uništeno je 18 tenkova. Posebno vruće bilo je na Donjeckom pravcu, gde Oružane snage Ukrajine pokušavaju da se vrate na izgubljene položaje u rejonu Kleščejevke. Šef pres centra grupe „Jug” saopštio je da je odbijeno šest napada jurišnih grupa ukrajinske 22. mehanizovane brigade.

Kao rezultat borbi ovde je uništeno 10 tenkova, uključujući jedan nemački Leopard 2A5. Gubici u ljudstvu su bili prilično teški. Pored tenkova uništene su dve haubice M777, samohotka Krab, kao i haubice Msta-B i D-20.

Još pet tenkova je uništeno u Kupjanskom pravcu fronta. Ovde su ruske jedinice odbile devet ukrajinskih napada u oblastima naselja Novoegorovka i Sinkovka. Tokom borbi na ovom području. U pravcu Krasnolimanska ruski vojnici su uspeli da unište dva tenka, a još jedan je pogođen u pravcu Zaporožja.

Lavrov traži od Zapada da posluša stav Rusije o Ukrajini

Ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov poručio je Zapadu da posluša stav Rusije o rešavanju sukoba u Ukrajini.

On je na sastanku Saveta bezbednosti UN o situaciji u Ukrajini rekao da mirovni planovi, koji ne predviđaju rešenje ukrajinskog sukoba nemaju nikakve veze sa mirom i predstavljaju "put u nigde".

- Svi drugi mirovni planovi, platforme ili formule koje kijevski režim i njegovi sponzori još neguju bez ikakve koristi nemaju nikakve veze sa mirom i služe samo kao paravan za nastavak rata i nastavak ispumpavanja novca od zapadnih poreskih obveznika - napomenuo je Lavrov.

On je ocenio da su sve te formule "ćorsokak". 

- Što pre to shvate Vašington, London, Pariz i Brisel, to će biti bolje i za Ukrajinu i za Zapad, kojima je krstaški rat protiv Rusije već stvorio očigledne, reputacione i egzistencijalne rizike. Savetujem vam da dobro razmislite o ovome dok još ima vremena - rekao je Lavrov.

Šmihal i Tusk o slobodnom prekograničnom kretanju ljudi i robe

Denis Šmihal, ukrajinski premijer, rekao je da je sa poljskim predsednikom Donaldom Tuskom razgovarao o slobodnom kretanju robe preko granice, razvoju granične infrastrukture i energetskoj saradnji.

- Složili smo se da nastavimo međuvladine konsultacije - rekao je Šmihal.

Belgija obezbedila 611 miliona evra za vojnu pomoć Ukrajini

Ukrajinski ministar odbrane Rustem Umerov razgovarao je sa svojom belgijskom koleginicom Ludivin Dedonder.

- Zahvalan na učešću Belgije u koaliciji vazdušnih snaga, posebno u programu obuke pilota. Veoma cenimo nepokolebljivu podršku Belgije Ukrajini. Belgija će ove godine obezbediti 611 miliona evra vojne pomoći i ima dugoročnu posvećenost podršci modernizaciji naših odbrambenih snaga - napisao je Umerov.

Harkov: Najmanje šest osoba poginulo u ruskom napadu

Najmanje šest osoba je poginulo u ruskim vazdušnim napadima na Harkov rano jutros, saopštio je regionalni vojni guverner Harkovske oblasti Oleg Sinjegubov.

- Nažalost, 21-godišnja žena poginula je tokom ruskog napada. Spasioci su izvukli telo stradale ispod ruševina kuće. Ona je šesta žrtva - napisao je Sinjehubov na Telegramu. 

Jedna žena je poginula tokom raketiranja Pavlograda, industrijskog mesta u istočnom delu Dnjepropetrovske oblasti, saopštila je kancelarija predsednika Ukrajine, a prenosi Ukrinform. 

Nove preporuke Velike Britanije za putovanje u Ukrajinu

Britanska Kancelarija za spoljne poslove, Komonvelt i razvoj ažurirala je upozorenje da se u sledeće ukrajinske regione putuje samo ako je neophodno. Preporuka se odnosi na oblasti: Zakarpatje, Ivano-Frankovsk, Ternopolj i Černovci u zapadnoj Ukrajini.

Prethodne preporuke o putovanju odnosile su se na teritoriju cele Ukrajine.

NATO: "Ne smemo dozvoliti da Putin pobedi"

NATO je danas potpisao ugovor vredan 1,2 milijarde dolara za izradu municije kako bi se nadoknadile zalihe, a one su sve manje u zemljama članicama alijanse koje pomažu Ukrajini.

Žene ruskih rezervista: "Vratite nam naše muževe"

U svečanoj sali na periferiji ruske prestonice grupa žena javno kritikuje ruske vlasti.

Njihovi muževi su među 300.000 rezervista koje je mobilisao ruski predsednik Vladimir Putin u jesen 2022. godine za rat u Ukrajini.

One traže da im se muževi vrate kući.

Peskov: Napad na Kijev i Harkov nije odgovor


Raketni napad Oružanih snaga Rusije na objekte u Kijevu i Harkovu ne može se smatrati odgovorom na teroristički napad ukrajinske vojske na Donjeck, saopštio je portparol Kremlja Dmitrij Peskov.

- Mi nastavljamo našu specijalnu vojnu operaciju, naši vojnici ne gađaju socijalne i stambene objekte, ne gađaju civilno stanovništvo, za razliku od kijevskog režima - istakao je on.
 

Ruski tenkovi uništili ukrajinska uporišta

Tenkovi T-80BV Zapadne grupe Oružanih snaga Rusije uništili su utvrđenja i zemunice Oružanih snaga Ukrajine na kupjanskom pravcu, saopštilo je rusko Ministarstvo odbrane.

Generl Frojding: Rusi će do kraja godine izgubiti pola miliona ljudi"

General-major Kristijan Frojding (52) je načelnik Specijalnog štaba Ukrajine, kao i načelnik Štaba za planiranje i upravljanje u Ministarstvu odbrane SR Nemačke.

General je u intervjuu za nemački Velt izneo svoje mišljenje o nastavku rata u Ukrajini.

Poljska podigla borbene avione!

Poljska je podigla borbene avione, kao i jednu letelicu NATO saveznika, zbog "pojačane aktivnosti" ruskih vazduhoplovnih snaga protiv Ukrajine.

 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading