Zelenski i Putin
Foto: Tanjug/Tanjug/Ap

U pravcu Limana, tokom borbi, ruske trupe su zauzele nekoliko položaja na prilazima Belogorovki, a takođe su napredovale ka Grigorovki u šumariji Serebrjanski.

Najvrelija tačka fronta je i dalje Avdejevka, gde se, nakon zauzimanja utvrđenog područja Carska Ohota, ruske trupe bore u zgradama u južnom delu grada. OSU aktivno ide u kontranapad kako bi povratio izgubljene položaje, ali u teškim borbama jedinice Oružanih snaga Rusije drže liniju.

 

UŽIVO 

Rusi dronovima napali Odesu

Ruske snage večeras su napale dronovima Odesu, pri čemu su izbili požari i zabeležena je šteta na stambenoj infrastrukturi. U napadu su povređene dve osobe. „Ruski teroristi su napali Odesu jurišnim dronovima.

Oštećena je civilna stambena infrastruktura. Izbili su požari, a trenutno je prijavljena jedna žrtvu“, objavio načelnik Oblasne javne uprave Odese Oleg Kiper na Telegramu, prenosi Ukrinform.

Ukrajina tvrdi da nema informaciju ko se nalazio u oborenom ruskom Iljušinu 76

Ukrajinske vlasti još uvek nemaju pouzdanih informacija o tome ko se nalazio u oborenom ruskom avionu Il-76, saopšteno je danas iz Glavne obaveštajne uprave ukrajinskog Ministarstva odbrane. "Danas je trebalo da dođe do razmene zarobljenika, ali do toga nije došlo. To se, prema ruskoj strani, desilo zbog obaranja ruskog aviona Il-76, koji je navodno prevozio naše zarobljene borce. Nema pouzdanih i sveobuhvatnih informacija o tome ko je tačno bio u tom avionu i u kom broju", navodi se u sopštenju vojne obaveštajne službe Ujkrajine, prenosi agencije Unian.

Glavna obaveštajna uprava ukrajinskog ministarstva odbrane je istakla da je sa svoje strane ukrajinska strana ispunila sve dogovore u vezi sa pripremom razmene zarobljenika i u skladu s tim ruski vojni zarobljenici na vreme su prebačeni na dogovoreno, bezbedno mesto razmene.

 Ministarstvo odbrane Rusije ocenilo obaranje Iljušina-76 terorističkim aktom

Kijevski režim izvršio je teroristički akt, u kojem je oboren ruski vojno-transportni avion, saopštilo je danas rusko Ministarstvo odbrane.

"Danas u 11.15 kijevski režim je izvršio teroristički akt usled kojeg je oboren ruski vojno-transportni avion koji je leteo na relaciji Čkalovski-Belgorod i prevozio ukrajinsko vojno osoblje na razmenu", saopštilo je Ministarstvo, preneo je Tass.

Rusko Ministarstvo je navelo da je razmena zarobljenika, prema prethodnom dogovoru, trebalo da bude održana na kontrolnom punktu Kolotilovka na rusko-ukrajinskoj granici popodne.

 Moskva: Ubili su svoje

Predsednik Državne dume Rusije Vjačeslav Volodin naložio je da se pripremi obraćanje Kongresu SAD i nemačkom Bundestagu zbog pada aviona Il-76 u Belgorodskoj oblasti.

"Postoji predlog da se ipak utvrdi koje rakete i lansirni sistemi su korišćeni. Hajde da pripremimo obraćanje Kongresu SAD i nemačkom Bundestagu kako bi poslanici konačno otvorili oči i videli koga finansiraju, kome pomažu. To je nacistički režim koji su odnegovali Bajden, Makron, Šolc i drugi političari. Oni treba da postanu svesni svoje odgovornosti, a poslanici u parlamentima treba da pokrenu impičment protiv njih", poručio je Volodin. "Svoje vojnike su ubili u vazduhu, svoje. Tamo su ih čekale majke, žene, deca. Ubili su naše bespomoćne pilote koji su obavljali humanitarnu misiju", rekao je Volodin.
11:34

 Rusi zasipaju Ukrajince granatama, oni očajni; Nemaju s čim da odgovore

Ukrajina je skoro pa potrošila svu municiju za haubice koje su joj SAD poslale, piše CNN, dodajući da je Rusija zbog "specijalni vojne operacije" u Ukrajini svoju ekonomiju prebacila na vojni način rada te povećala produkciju municije.

Ukrajinski obavještajci tvrde da je Rusija povećala proizvodnju municije te da je sada u stanju da proizvede oko dva miliona komada municije godišnje. Istovremeno, Severna Koreja poslala joj je još milion komada, tvrdi dalje CNN.

Ukrajini ponestaje zaliha i uskoro će biti u velikom problemu, navodi dalje ta američka TV mrža i podseća saveznici Ukrajine sa Zapada još nisu poslali obećanih milion komada municije. SAD su poslale oko dva miliona komada granata kalibra 155 mm. Haubice koriste upravo tu municiju.

 Uzbuna u Kijevu

Prema podacima sa onlajn mape ukrajinskog Ministarstva za digitalnu transformaciju, u Ukrajini je ponovo na snazi upozorenje o vazdušnim napadima

 56 ukrajinskih zarobljenika poginulo u padu ruskog aviona

Ruski transportni avion danas se srušio u Belgorodskoj oblasti na granici s Ukrajinom, piše BBC.

Prema izveštajima iz Ukrajine, ukrajinske snage su oborile avion.

 Snimak "bredlija" koji uništava T-90

 

Moskva: Oborena četiri ukrajinska drona iznad Orlovske oblasti

Rusko Ministarstvo odbrane saopštilo je da su dežurne ruske snage PVO presrele četiri ukrajinske bespilotne letelice iznad teritorije Orlovske oblasti na jugozapadu Rusije, prenosi Tas.

Prema preliminarnim informacijama, nema povređenih.

Zelenski:U ruskim udarima širom Ukrajine stradalo 18 ljudi,povređeno više od 130

U jučerašnjim raketnim udarima ruskih snaga širom Ukrajine stradalo je 18 osoba, a povređeno je više od 130, saopštio je ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski. On je naveo da je pogođeno više od 200 objekata, uključujući 139 stambenih zgrada. "Moje saučešće porodicama i prijateljima žrtava. Broj mrtvih bi mogao da se poveća. Konkretno, u Harkovu je još u toku spasilačka akcija", rekao je Zelenski u video-obraćanju. On je istakao da Rusija kao pretnju vidi "normalan život", rekavši da je ta zemlja "tipičan terorista". "Rat će se sigurno vratiti kući, na mesto odakle je i došlo ovo zlo, tamo u Rusiji", rekao je Zelenski.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading