"VAMPIR" POSLAT NA RUSIJU! Moćne rakete udarile po ukrajinskim snagama (FOTO/VIDEO)
Foto: Alo ilustracija

U Belgorodskoj oblasti u Rusiji, juče se srušio ruski vojni transportni avion Il-76.

Poginule su 74 osobe, među kojima 65 ukrajinskih zarobljenika, saopštila je Moskva, koja je za rušenje aviona optužila ukrajinske snage.

Ukrajina, sa druge strane, tvrdi da nema informaciju ko se nalazio u oborenom avionu.

Predsednik Volodimir Zelenski.poručio je da će Ukrajina insistirati na međunarodnoj istrazi.

Rusija je zatražila hitnu sednicu Saveta bezbednosti zbog rušenja aviona, ali je Francuska, koja je predsedavajuća SB UN, sednicu zakazala za danas, u 17 časova po njujorškom vremenu, objavio je prvi zamenik stalnog predstavnika Rusije pri Ujedinjenim nacijama Dmitrij Poljanski.

Kraj bloga

Pratite najnovije VESTI SA FRONTA

23.00 - Oborena ukrajinska raketa iznad belgorodske oblasti

Ruski PVO sistemi oborili su oko 20,30 ukrajinsku raketu ispaljenu iz sistema RM-70 „vampir“ iznad Belgorodske oblasti, saopštilo je Ministarstvo odbrane Rusije.

 

22.38 Rekli pa porekli

Zapad nema dovoljno municije za Ukrajinu

 

22.07 - Ukrajinci čekaju Orbana

Ukrajina radi na organizovanju posete mađarskog premijera Viktora Orbana toj zemlji, saopštila je danas zamenica ukrajinskog premijera Olha Stefanišina.

Ovo bi bila prva poseta mađarskog premijera Ukrajini od izbijanja rata s Rusijom u februaru 2022, budući da se Orban smatra najviše proruski nastrojenim među NATO liderima, piše Rojters.

21.40 - SAVET DA BEŽI TEŠKO JE PAO ZELENSKOM: Biograf ukrajinskog predsednika otkrio "nemili predlog" Zapadnih lidera

Predlog da beži pojačao je kod Zelenskog utisak da su ga otpisali čak i njegovi najbliži saveznici, tvrdi Sajmon Šuster

 

21.00"Vampir" poslat na Rusiju

Ruski PVO sistemi oborili su oko 20,30 ukrajinsku raketu ispaljenu iz sistema RM-70 "vampir" iznad Belgorodske oblasti, saopštilo je Ministarstvo odbrane Rusije.

20.22 AKO UKRAJINA IZGUBI, PRESTONICA SE MENJA? Američki bivši pukovnik pominje ovu lokaciju

Celu vest možete pročitati OVDE.

20.11Zelenski razgovarao sa predsednicom Slovenije o ukrajinskoj formuli mira

Predsednik Ukrajine Volodimir Zelenski razgovarao je danas telefonom sa predsednicom Slovenije Natašom Pirc Musar o saradnji dve zemlje u okviru ukrajinske formule mira.

"Imao sam telefonski razgovor sa predsednicom Slovenije Natašom Pirc Musar o saradnji u okviru ukrajinske formule mira. Zahvalan sam na učešću slovenačkog predstavnika na 4. sastanku na nivou savetnika u Davosu", saopštio je Zelenski na Telegram kanalu, prenosi Ukrinform.

On je pozvao Sloveniju da bude među učesnicima prvog Globalnog samita za mir.

Ukrajinski lider je konstatovao pristupanje Slovenije deklaraciji G7 potpisanoj u Viljnusu i naveo da je sa predsednicom Slovenije razgovarao o početku rada na bilateralnom dokumentu o bezbednosnim garancijama u okviru ove deklaracije.

Zelenski je slovenačku koleginicu izvestio o hitnim odbrambenim potrebama Ukrajine i zahvalio na pruženoj odbrambenoj i humanitarnoj podršci.

Naglasio je da je Slovenija učestvovala u stvaranju rehabilitacionih centara u Harkovskoj i Žitomirskoj oblasti, kao i u rekonstrukciji bolnice u Izjumu.

Zelenski je čestitao Pirc Musar početak nestalnog članstva Slovenije u Savetu bezbednosti UN i izrazio nadu da će "slovenačka delegacija imati snažan glas u podršci Ukrajini". 

Ukrajina i Slovenija su 5. decembra potpisale sporazum o obezbeđivanju 1,5 miliona evra na neopozivoj osnovi za humanitarno razminiranje ukrajinskih teritorija, podseća kijevska agencija.

20.07 - Hoće li doći da susreta sa Zelenskim?

Ukrajina ima poruku Orbana

18.41 - Vašington želi "majdan" u Rusiji? 

Bivši obaveštajac razobličio "podlu taktiku SAD"

18.40 - ​Kijev je zainteresovan za nastavak razmene zarobljenika sa Moskvom i spreman je da radi po tom pitanju.

Ovo je izjavio portparol Glavne obaveštajne uprave Ministarstva odbrane Ukrajine Andrej Jusov za televiziju "Rada".

17.59 Ruske snage uništavaju položaje OSU koristeći raketne lansere „Grad“ u blizini Serebrjanske šume (VIDEO)

 

 

17.56 - Sud UN će odlučivati o tužbi Ukrajine protiv Rusije zbog događaja na Krimu

Međunarodni sud pravde (ICJ) će 31. januara odlučivati po tužbi Ukrajine iz 2017. godine, u kojoj je optužila Rusiju za kršenje dve međunarodne konvencije zbog događaja u Donbasu i na Krimu, navodi se u saopštenju suda.

"Međunarodni sud pravde će u sredu, 31. januara 2024. godine doneti odluku o meritumu u slučaju koji se odnosi na primenu Međunarodne konvencije o suzbijanju finansiranja terorizma i Međunarodne konvencije o eliminaciji svih oblika rasne diskriminacije (Ukrajina protiv Ruske Federacije)", navodi se u saopštenju suda.

Ukrajina je u januaru 2017. podnela tužbu protiv Rusije Međunarodnom sudu pravde, tražeći da se postupci Rusije u Donbasu priznaju kao kršenje Međunarodne konvencije o suzbijanju finansiranja terorizma, a na Krimu kao kršenje Međunarodne konvencije o eliminaciji svih oblika rasne diskriminacije.

16.30 - Ukrajina: Nismo dobili pisani ili usmeni zahtev Moskve da obezbedimo vazdušni prostor zbog aviona koji se srušio

Ukrajina je ponovo saopštila da nije dobila ni pisani ni usmeni zahtev Rusije da obezbedi vazdušni prostor oko oblasti Belgoroda gde se srušio ruski vojni transportni avion, rekao je portparol ukrajinske vojne obaveštajne službe Andrij Jusov, a prenosi Gardijan. 

Rusija je saopštila da je vojni avion "Il-76" prevozio 65 zarobljenih ukrajinskih vojnika, dok Jusov tvrdi da Kijev nema dovoljno dokaza koji potvrđuju ruske navode. 

Ruski poslanik Andrej Kartopolov prethodno je tvrdio da je Glavna obaveštajna uprava Ministarstva odbrane Ukrajine (GUR) obaveštena o transportu ukrajinskih zarobljenika 15 minuta pre nego što je ruski avion oboren. 

Naveo je da je GUR potvrdila ruskoj strani da je primila obaveštenje o planu transporta zarobljenika letelicom "Il-76".

16.00 - Ruski poslanik: Ukrajina dobila obaveštenje ko se nalazi u avionu pre obaranja

Ruski poslanik Andrej Kartopolov tvrdi da je Glavna obaveštajna uprava Ministarstva odbrane Ukrajine (GUR) obaveštena o transportu ukrajinskih zarobljenika 15 minuta pre nego što je ruski avion koji ih je prevozio oboren. 

Naveo je da je GUR potvrdila ruskoj strani da je primila obaveštenje o planu transporta zarobljenika letelicom "Il-76".

GUR je prethodno saopštila da Moskva nije prosledila nikakvu informaciju o načinu na koji će ukrajinski zarobljenici biti transportovani na mesto primopredaje, niti je zatraženo da se obezbedi vazdušni prostor oko Belgorodske oblasti, što je, kako navode, ranije bio slučaj. 

15.30 - Pogođena ruska rafinerija nafte, najveća ukrajinska naftna kompanija prijavila sajber napad

Ukrajinska vojska gađala je rafineriju nafte u ruskom gradu Tuapseu na Crnom moru, južno od Krasnodora, a u blizini Sočija, piše Rojters.

Navodi se da rafinerija snabdeva ruske trupe u Ukrajini gorivom i da je skladište nafte napadnuto dronovima.

U napadu je, navodno, oštećen objekat za preradu naftnih derivata.

Sa druge strane, ubrzo nakon napada, "Naftogas", najveća ukrajinska kompanija za naftu i gas je saopštila da trpi "sajber napad velikih razmera". 

15.07 - Peskov: Ako Zelenski misli na međunarodnu istragu o zločinima njegovog režima, to je neophodno

Portparol Kremlja Dmitrij Peskov reagovao je na jučerašnji poziv ukrajinskog predsednika Volodomira Zelenskog na istragu o okolnostima pada ruskog transportnog aviona u Belgorodu. 

- Ako (Zelenski) misli na međunarodnu istragu o zločinačkim akcijama režima u Kijevu, to je definitivno neophodno - rekao je Peskov.

14.49 SBU napala Rusiju; Gorelo je

Ukrajinske bespilotne letelice gađale su naftnu rafineriju koja se nalazi u vlasništvu Rosnjefta na jugu Rusije, saopštio je ukrajinski izvor, prenosi Rojters.

14.22 Ukrajina tvrdi da Rusija nije tražila da se obezbedi vazdušni prostor u oblasti

Ukrajina nije dobila ni pismeni ni usmeni zahtev Rusije da obezbedi vazdušni prostor oko oblasti Belgoroda gde se srušio ruski vojni transportni avion, rekao je portparol ukrajinske vojne obaveštajne službe Andrij Jusov za Radio Svoboda. Rusija je prethodno saopštila da je vojni avion Iljušin Il-76 prevozio 65 zarobljenih ukrajinskih vojnika i optužila Kijev za njegovo obaranje. Jusov je rekao da Kijev nema dovoljno dokaza da u to veruje. On je dodao da su još dva ruska vojno-transportna aviona An-26 i An-72 istovremeno bila u vazdušnom prostoru, prenosi Rojters. "Nažalost, možemo pretpostaviti različite scenarije, uključujući provokaciju, kao i korišćenje ukrajinskih zarobljenika kao živog štita za transport municije i oružja“, rekao je on. Jusov je ponovio da je aerodrom u Belgorodu Rusija aktivno koristila za vojno snabdevanje. Tokom poslednje razmene zarobljenika, kada je korišćen vazdušni transport, Rusija je zatražila od Ukrajine da obezbedi vazdušni prostor, rekao je on i naveo da ovog puta to nije bio slučaj.

13. 41 Ignat: Ukrajina ne može da prihvati F-16!

Kijev sada ne bi mogao da prihvati lovce F-16, čak i kada bi mu ih evropske zemlje poklonile, saopštio je predstavnik komande Ratnog vazduhoplovstva Oružanih snaga Ukrajine Jurij Ignat.

- Mogli ste čuti razne izjave evropskih lidera da su spremni da nam isporuče avione da teritorijalno budu locirani kod nas. Međutim, to nije opcija koja odgovara Ukrajini. Oni su nam potrebni za posao, da pokriju vazdušni prostor - rekao je on televiziji Rada.

Ignat je objasnio da trenutno u Ukrajini ne postoji infrastruktura neophodna za održavanje F-16 i, pored toga, nema pilota obučenih za upravljanje njima.

- To nisu samo avioni, već avijacioni kompleksi koji zahtevaju odgovarajuće uslove, opremljene aerodrome i pilote - naveo je on.

12.58 Kartapolov: Nastavićemo sa naporima da oslobodimo ruske ratne zarobljenike

Napori da se ruski ratni zarobljenici dovedu kući iz Ukrajine će se nastaviti, izjavio je danas direktor vojnog odbora ruske Državne Dume, Andrej Kartapolov.

"Ne možemo da prepustimo naše momke same sebi. Zato ćemo održati razgovore sa đavolom lično i raditi čak i sa nečastivim, jer je potrebno da vratimo naše vojnike. Nemamo izbora, nego da uđemo u razgovore", rekao je Kartapolov, preneo je TASS.

Ruska novinska agencija navodi da su ukrajinske snage oborile ruski avion IL-76 iznad ruskog regiona Belgorod, nedaleko od ukrajinske granice. Avion je prevozio ukrajinske vojnike koji su bili deo razmene zarobljenika na ukrajinsko-ruskoj granici.

U padu aviona život je izgubilo 65 ukrajinskih ratnih zarobljenika i devet Rusa. Rusko ministarstvo odbrane opisalo je incident kao teroristički napad, ističući da je Kijev bio svestan misije prevoza ukrajinskih zarobljenika koji su išli na razmenu na prelaz Kolotilovka.

Ministarstvo je dodalo da je Kijev napao avion sa namerom da optuži Moskvu za ubistvo ukrajinskih vojnika.

11.29 U Belgorodu proglašena raketna opasnost

U Belgorodu je proglašena raketna opasnost, stanovnicima se savetuje da ostanu kod kuće i ne prilaze prozorima, navodi se na Telegram kanalu Gradske kuće.

10.43 Pronađene crne kutije

Na mestu pada ruskog transportnog aviona Il-76 u Belgorodskoj oblasti koji je prevozio 65 ukrajinskih zarobljenika na razmenu pronađene su crne kutije, i one su u dobrom stanju, rekao je za RIA Novosti predstavnik hitne pomoći.

"Otkrivene su obe crne kutije - uređaj za snimanje parametara leta i diktafon", rekao je sagovornik Ria Novosti, napominjući da su se crne kutije nalazile u zadnjem delu aviona i da su već predate istražiteljima.

10.16 VELIKA EKSPLOZIJA KOD PUTINOVE PALATE

Ukrajina je izvela napad dronom na veliko skladište nafte koje se nalazi u blizin palate na Crnom moru, za koju se veruje da pripada predsedniku Rusije, Vladimiru Putinu

09.28 Medvedev: Trozubi će ubijati svoje vojnike

Zamenik predsednika Saveta bezbednosti Rusije Dmitrij Medvedev oglasio se na Telegram kanalu gde je prokomentarisao obaranje ruskog aviona u kojem su poginuli ukrajinski zarobljenici

- Večna slava našim pilotima. Oni su heroji. Ukrajinske porodice nisu dočekale iz Rusije svoje zatvorenike. Biće samo gore: ovi trozubi (trozubac – grb Ukrajine) izrodi, da bi očuvali vlast, lako će ubijati svoje vojnike i ratne zarobljenike, što su naučili za 700 dana specijalne vojne operacije - napisao je Dmitrij Medvedev.

08:00 Izvršena likvidacija

Ruska vojska likvidirala je više od 30 militanata "Krakena" i "Ruskog dobrovoljačkog korpusa" u Harkovu, kao i više od stotinu pripadnika Oružanih snaga Ukrajine u gradu Balakleja, saopštio je Sergej Lebedev, koordinator nikolajevskog podzemlja, pozivajući se na svoje harkovske drugove.

07.00 Rusi dronovima napali Odesku oblast

Na frontu u Ukrajini, ruske snage sinoć su napale dronovima Odesku oblast, javlja Unian.

U napadu su povređene dve osobe, oštećena je civilna stambena infrastruktura, izbili su požari, objavio načelnik Oblasne javne uprave Odese Oleg Kiper.

 

 

06.30 Slovački premijer Robert Fico posetio Ukrajinu

Slovački premijer Robert Fico posetio je Ukrajinu i ponovio da podržava napore Ukrajine da se pridruži EU, ali je naglasio da se protivi ukrajinskoj težnji da pristupi NATO-u, rekavši da bi uložio veto ukoliko bi se o pitanju ukrajinskog članstva u Severnoatlantskoj alijansi glasalo dok je on na funkciji premijera u Slovačkoj.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading