Oboren ruski avion
Foto: AP/Tanjug/Ap

Predstavnik Glavne obaveštajne uprave Ministarstva odbrane Ukrajine (GUR) Andrij Jusov rekao je da su ukrajinski obaveštajci za ovo saznali već posle pada aviona.

"Nekoliko zvaničnih VIP osoba iz vojnog i političkog predstavništva države agresora trebalo je da bude na letu. Njihova imena su poznata i biće imenovana, materijali će biti dostavljeni u okviru međunarodne istrage. Ali u poslednjem trenutku, FSB im je zapravo naredila da ne ulaze na taj let i da koriste druge vidove transporta. Ova informacija je već razjašnjena nakon što se događaj desio", kaže Jusov za pomenuti medij.

 

 

"Predstavnike ruskog Ministarstva za vanredne situacije, koji su stigli na mesto incidenta, faktički su proterali predstavnici FSB i vojska, a nije im data mogućnost da pregledaju mesto i lociraju olupinu, prema protokolu", rekao je predstavnik GUR-a.

"Iz agencijskih podataka se posebno zna da je do juče u belgorodsku mrtvačnicu dovezeno samo pet tela. U stvari, ovaj broj odgovara broju osoblja posade, istog Il-76 – istog aviona koji je bio u sastavu ruskih kosmičkih snaga", kaže on.

Služba bezbednosti Ukrajine je 25. januara objavila otvaranje krivičnog postupka o padu Il-76 u Rusiji po čl. 438 Krivičnog zakonika Ukrajine (kršenje zakona i običaja ratovanja).

BONUS VIDEO 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading