Ukrajina
Foto: Alo/Tanjug

Šef ukrajinske države zatražio je od vojnog vrha da spremi planove za dalju zaštitu gradova i infrastrukture u gradovima na rubu linije fronta.

"Avdejevka, Kupjansk, jug - svi su najvažniji pravci naših akcija", napisao je Zelenski na Telegramu.

Tokom jučerašnjeg dana na frontu su zabeležena 94 okršaja ruskih i ukrajinskih snaga, saopštio je Generalštab ukrajinske vojske.

Borbe su se vodile u Harkovskoj oblasti i u Luganskom. U pravcu Avdejevke ruske snage su ponovo pokušale proboj, dok su u pravcu Mariinskog, u Donjeckoj oblasti ruske snage utvrđivale položaje.

Kraj bloga

Pratite najnovije VESTI SA FRONTA

Uništen "Čelindžer 2" (VIDEO)

Na Telegram kanalima se pojavio snimak uništenog britanskog tenka „Čelindžer 2“ ukrajinske armije. 

Sudeći po snegu, video snimak je zabeležen ove zime. Ovo je već četvrti „Čelindžer“ koji je ostao da rđa u ravnicama Ukrajine.

Mornarica Ukrajine: Šest ruskih brodova u Crnom moru

U Crnom moru se nalazi šest ruskih brodova, uključujući četiri nosača krstarećih raketa "kalibar", ukupne salva do 22 rakete, saopštile su  Mornaričke snage Ukrajine.

Navodi se i da se u Azovskom moru se nalazi jedan, a u Sredozemnom moru dva ruska broda, uključujuči i jedan nosač krstarećih raketa "kalibar", sa ukupnom salvom do osam projektila.

Moskva: Uništen ukrajinski projektil iznad Belgoroda

Ruska protivvazdušna odbrana uništila je ukrajinski projektil tipa "uragan" iznad ruskog regiona Belgorod, saopštilo je Ministarstvo odbrane Rusije.

 

Ruski Su-25 u akciji na frontu (VIDEO)

Avion Su-25 ruskih Vazdušno-kosmičkih snaga izvodi udare na ljudstvo i uporišta AFU u pravcu Donjecka. Svi ciljevi su uspešno pogođeni, saopštiolo je Ministarstvo odbrane Rusije.

 

 

Brifing Ministarstva odbrane Rusije:

- Na kupjanskom pravcu je ruska vojska odbila pet napada jurišnih jedinica i 103. brigade teritorijalne odbrane ukrajinske vojske u Harkovskoj oblasti i Donjeckoj Narodnoj Republici. Ukrajinska vojska je izgubila 25 vojnika, dva oklopna vozila i tri automobila.

- Na krasnolimanskom pravcu je ruska vojska odbila dva napada jurišnih jedinica u Donjeckoj i Luganskoj Narodnoj Republici. Neprijatelj je izgubio 100 vojnika, dva automobila i haubicu D-20.

- Ruska vojska je u pravcu Donjecka odbila dva napada neprijatelja i uništila tehniku u područjima naselja Кrasno, Кleševka, Andrejevka, Georgijevka, Novomihajlovka u Donjeckoj Narodnoj Republici. Neprijatelj je izgubio oko 250 vojnika među kojima su i ubijeni i ranjeni, dva oklopna vozila, tri automobila i samohodni top „akacija“.

- Na južnodonjeckom pravcu su ruski vojnici odbili pet napada jurišnih grupa 127. brigade u Zaporoškoj oblasti. Ukrajinska vojska je izgubila 115 vojnika, tri automobila i dva samohodna topa „akacija“.      

- Ukrajinska vojska i tehnika su poražene u Zaporoškoj oblasti. Neprijatelj je izgubio oko 20 vojnika, oklopno vozilo i dva automobila. Uništen je samohodni top „akacija“ i samohodni top „gvozdika“.

- Na hersonskom pravcu je ukrajinska vojska izgubila 15 vojnika, dva automobil, četiri    samohodna topa „gvozdika“.

- Operativno-taktičkom avijacijom, dronovima, raketnim jedinicama i artiljerijom su poraženi: sistem S-300 u Čerkaskoj oblasti, skladišta goriva u Кirovogradskoj i Dnjepropetrovskoj oblasti, ukrajinska vojska i vojna tehnika u 102 rejona. 

- Sredstva za protivvazduhoplovnu odbranu su oborila sedam američkih sistema „hajmars“ i „vampir“, uništeno je 28 ukrajinskih dronova u Luganskoj i Donjeckoj Narodnoj Republici i Hersonskoj oblasti. 

- Od početka specijalne vojne operacije uništeno je: 568 aviona, 265 helikoptera, 11.283 drona, 456 raketnih kompleksa, 14.805 tenkova i drugih borbenih oklopnih mašina, 1.210 višecevnih bacača raketa, 7.881 artiljerijsko oruđe, kao i 17.940 jedinica specijalne vojne automobilske tehnike.

Ruske snage kod Artemovska zarobile oklopni transporter NATO-a

Vojnici 200. brigade Severne flote Oružanih snaga Rusije (OS) zarobili su nakon žestokih borbi kod Artemovska oklopni transporter NATO-a IPR-765.

Prema natpisima na opremi, napušteni oklopni transporter pripada 110. mehanizovanoj brigadi Oružanih snaga Ukrajine.

Automobil je zaplenjen na severozapadu u pravcu Artemovsk. Ruski vojnici su ga odvukli do remontnog područja, nakon čega je restauriran, prenosi RTS.

Nemačka političarka: Zapad želi pobedu Kijeva u koju ne veruju više ni ukrajinski generali

To što nemačka vlada isporučuje oružje Kijevu je nečovečno, Zapad ne želi da se sukob završi nego pobedu Ukrajine u koju ne veruju više ni ukrajinski generali, rekla je nemačka političarka Sara Vagenkneht na prvom kongresu svoje stranke "Savez Sare Vagenkneht – Za razum i pravdu".

"Ukrajinci moraju da nastave da stradaju i umiru za ‘našu slobodu’ a mi ćemo ih snabdevati oružjem do pobede u koju ne veruju više ni ukrajinski generali“, rekla je ona povodom saopštenja nemačke vlade o tome da ukrajinska vojska brani slobodu i vrednosti Evrope.

Rat je za vrh nemačke vlasti pre svega biznis, radi se o sferama uticaja, narudžbinama u odbrambenoj sferi i prodaji oružja, rekla je Vagenkneht i dodala da sukob u Ukrajini može biti rešen pregovorima. To bi bilo moguće, ako bismo to zaista želeli, poručila je ona.

Vegenkneht je u oktobru prošle godine saopštila da napušta nemačku levicu i da osniva novu partiju.

Putin: Rusija će iskoreniti nacizam

Rusija će učiniti sve da zaustavi i potpuno iskoreni nacizam, poručio je predsednik Vladimir Putin.

- Učinićemo sve da zaustavimo i potpuno iskorenimo nacizam. Sledbenici nacističkih dželata, ma kako sebe danas zvali, osuđeni su na propast - istakao je ruski lider na ceremoniji otvaranja memorijala u znak sećanja na civile SSSR - žrtve nacističkog genocida tokom Velikog otadžbinskog rata.

Putin je naglasio da nacistički zločini nemaju rok zastarelosti i da predstavljaju kaznene akcije.

On je odao počast žrtvama opsade Lenjingrada na Piskarevskom groblju u Sankt Peterburgu.

Moskva: Ruske trupe porazile ukrajinske snage u oblasti Zaporožja

Ruske trupe su u protekla 24 časa u zaporoškoj oblasti porazile brigadu Oružanih snaga Ukrajine kod naselja Rabotin i Nesterjanka, pri čemu je ubijeno 20 ukrajinskih vojnika, saopštilo je rusko Ministarstvo odbrane.

U zaporoškom pravcu, jedinice ruskih trupa, uz podršku artiljerije, porazile su ljudstvo i tehniku 63. mehanizovane brigade Oružanih snaga Ukrajine u rejonima naselja Rabotino i Nesterjanka, u Zaporoškoj oblasti.

Neprijatelj je izgubio do 20 vojnih lica, borbeno oklopno vozilo i dva vozila", istaklo je rusko ministarstvo.

Novak: Rusija spremna da izvozi gas u Evropu, ali za sad nema potražnje

Rusija je spremna da isporučuje gas u Evropu preko različitih ruta i nakon što ugovor o tranzitu gasa kroz Ukrajinu istekne 2024. godine, ali još ne vidi želju za razgovorom o ovom pitanju, rekao je potpredsednik vlade Rusije Aleksandar Novak.

- Uvek smo spremni da nastavimo isporuku gasa u Evropu, i to ne samo sadašnjom trasom do kraja 2024. Ako druga strana želi da nastavi, spremni smo da razgovaramo o ovim pitanjima. Za sada ne vidimo takvu želju za time - istakao je Novak.

U decembru 2019. godine, ruski Gasprom i ukrajinski Naftogas dogovorili su se da produže tranzit ruskog gasa preko ukrajinske teritorije od 2020. do 2024. godine, uz opciju daljeg produženja. Tim ugovorom je predviđen tranzit od 65 milijardi kubnih metara gasa 2020. godine i 40 milijardi kubnih metara gasa godišnje od 2021. do 2024. godine, piše Tas.

Ugovor takođe podrazumeva da se tranzitne takse naplaćuju na osnovu količine rezervisanog kapaciteta, čak i ako je stvarna zapremina pumpanja manja.

Ranije je predsednik Naftogasa Aleksej Černišov izjavio da Kijev neće obnoviti ugovor o transportu ruskog gasa u Evropu, koji ističe krajem 2024 godine.

Rusija je spremna da razgovara sa EU o isporuci gasa preko Ukrajine

Rusija je spremna da razgovara sa Evropskom unijom o isporuci prirodnog gasa, pošto ugovor o tranzitu sa Ukrajinom ističe krajem 2024. godine, izjavio je danas potpredsednik ruske vlade Aleksandar Novak, prenelo je nekoliko novinskih agencija.

Prema petogodišnjem sporazumu između Moskve i Kijeva iz 2019, Rusija izvozi gas u Evropu preko Ukrajine i plaća Ukrajini za korišćenje njene mreže gasovoda, preneo je Rojters. Aranžman je nastavljen uprkos početku rata u Ukrajini u februaru 2022. iako su isporuke ruskog gasa Evropi od tada naglo opale, navela je agencija.

Kuleba: Ukrajina i Litvanija dogovorile zajedničku proizvodnju dronova

Ministar spoljnih poslova Ukrajine Dmitro Kuleba razgovarao je danas sa litvanskim kolegom Gabrijelusom Landsbergisom o definisanju zajedničkih koraka za povećanje proizvodnje dronova za potrebe Oružanih snaga Ukrajine. "Litvanija ima tehnologiju, mi imamo mogućnost da povećamo proizvodnju. Ovo je bila ključna tema. Postoji jasno razumevanje šta, kako i kada treba raditi, kako bi ukrajinsko-litvanska saradnja u proizvodnji dronova dala maksimalan rezultat u najkraćem mogućem roku", rekao je Kuleba na zajedničkoj konferenciji za novinare u Kijevu, prenosi Ukrinform.

On je dodao da je sa litvanskim ministrom razgovarao i o pristupanju Ukrajine EU i NATO. "Ovde imamo zajednički pristup, a Litvanija nam, kao članica obe institucije, maksimalno pomaže na putu ka članstvu u njima", rekao je šef ukrajinske diplomatije. Prema njegovim rečima, tema razgovora bilo je i pitanje zamrznute ruske imovine, sankcija i "svega za šta su potrebna efikasna rešenja".

Borbe kod Verbovoja

 

 

 

Ruske snage pogodile ukrajinski PVO sistem S-300 u Čerkaskoj oblasti u Ukrajini

Ruske snage pogodile su ukrajinski sistem protivvazdušne odbrane S-300 u Čerkaskoj oblasti u Ukrajini, saopštilo je danas rusko ministarstvo odbrane.

U saopštenju se navodi da su ruske snage pogodile i ukrajinska skladišta goriva i naoružanje za avijaciju. Ističe se da su te mete pogođene u oblasti Kirovograda i Dnjepropetrovskoj oblasti u Ukrajini, prenela je agencija RIA Novosti.

Likvidirano minobacačko gnezdo Kijeva

Ruske samohodne haubice "gacint-S" uništili su minobacačko gnezdo ukrajinske vojske na kupjanskom pravcu, saopštilo je Ministarstvo odbrane Rusije.

Nišanjenje je izvršeno s pomoću dronova u realnom vremenu.

F-16 neće uticati na tok operacije

Potencijalna isporuka aviona F-16 iz Holandije u Ukrajinu neće uticati na tok specijalne vojne operacije, ali pumpanje Ukrajine oružjem višestruko povećava opasnost od direktnog sukoba između NATO i Rusije, saopštilo je rusko Ministarstvo spoljnih poslova.

Gas

Foto: Shutterstock

 

 

Ruski istražni komitet objavio snimak ulaska ukrajinskih zarobljenika u Il-76

Istražni komitet Rusije objavio je snimak ukrajinskih zarobljenika kako se ukrcavaju u ruski avion Il-76 koji su kasnije oborili ukrajinski vojnici u Belgorodskoj oblasti.

Na snimku, koji je objavljen na Telegram kanalu Istražnog komiteta, vidi se konvoj od šest autobusa koji prevoze ukrajinske ratne zarobljenike za potencijalnu razmenu, kako se približava avionu. Ukrajinski zarobljenici su nakon toga izašli iz autobusa i ušli u avion, prenosi TASS. Ruski vojni transportni avion Il-76 sa 74 osobe, uključujući 65 ukrajinskih zarobljenika, koji su predviđeni za razmenu, oborili su ukrajinski vojnici iznad ruske Belgorodske oblasti koja se graniči sa Ukrajinom 24. januara. Svi koji su bili u njemu su poginuli.

Džonson upozorio Senat protiv sporazuma o granici i pomoći Ukrajini

Predsedavajući Predstavničkog doma američkog Kongresa Majkl Džonson zauzeo je danas čvrst stav protiv sporazuma republikanaca i demokrata u Senatu koji bi sadržavao strože mere kontrole američke granice u istom paketu sa merama pomoći Ukrajini.

Džonson je poslao pismo kolegama u kojem negoduje zbog sporazuma, čime je stao na istu stranu sa tvrdolinijaškim konzervativcima rešenim da ponište kompromis o graničnoj i imigracionoj politici, javlja AP. Džonson, republikanac iz Luizijane, rekao je da će zakon "biti mrtav po dolasku u Predstavnički dom" ako se pokaže da su procureli izveštaji o zakonu tačni.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Tagovi

Komentari (0)

Loading