RASTE STRAH U KIJEVU Zelenski iz očaja postaje nepredvidiv
Foto: EPA/Alo! Ilustracija/EPA

Kako piše Tajm, Vladimir Zelenski iz očaja postaje nepredvidiv, ali ovi postupci su više znak straha Ukrajine nego pokazatelj njene snage.

Spoljnopolitički komentator i urednik Tajma Ijan Bremer navodi da je Ukrajina izgubila stotine hiljada ubijenih ljudi, a sada Vladimir Zelenski ima nove razloge da sumnja u nastavak pomoći Zapada, bez koje Ukrajina ne može da preživi.

Kako napominje autor članka, čak i ako Kongres odobri dodatnu vojnu pomoć za 2024. godinu, to će verovatno biti poslednji poklon Vašingtona pred predsedničke izbore. Ako pobedi Donald Tramp, on će naglo smanjiti iznos pomoći, i Ukrajinci to znaju. Prognoza za Evropu je malo bolja. Rusija je, naprotiv, svoju ekonomiju postavila na ratne noge.

Zbog toga, napominje autor teksta, Kijev ubrzano pada u očaj. To će primorati Zelenskog da sve češće izvodi napade dronom i raketama na Krim i rusku vojno-ekonomsku infrastrukturu. Ne mogu se isključiti udari na skladišta nafte i žitarica u Crnom moru, koji bi mogli da dovedu do poremećaja na svetskom tržištu. Mogući su novi napadi na Krimski most. Sve ovo će nesumnjivo izazvati intenzivnije ruske uzvratne udare.

 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading