Ukrajina
Foto: Alo/Shutterstock

Rusija i Ukrajina oslobodile po 195 ratnih zarobljenika.

Kijev tvrdi da su ukrajinske snage pogodile vojnu bazu na Krimu, dok Moskva navodi da je ruska vojska odbila napad, a da su na vojni objekat pale krhotine.

Visoki predstavnik EU za spoljnu politiku i bezbednost Žozep Borelj upozorava: Ukrajini potrebno više municije.

Kraj bloga

Pratite najnovije VESTI SA FRONTA

Hoće li Kijev dobiti zaista 50 milijardi?

Evropska unija namerava da za Ukrajinu u naredne četiri godine izdvoji pomoć u vrednosti od 50 milijardi evra, saopšteno je u Briselu, ali takva odluka ne znači da će taj novac doći do Ukrajine, izjavio je ruski ekspert Boris Šmeljov.


Na sednici samita EU je doneta odluka da se svake godine razmatra pomoć Kijevu, a taj predlog je ranije dala Mađarska.

OGANJ SA NEBESA (VIDEO)

Ruski dronovi u žestokoj akciji napali neprijateljske položaje 

Bajden pozvao Fon der Lajen da joj zahvali na pomoći EU od 50 milijardi dolara Ukrajini

Predsednik SAD Džo Bajden pozvao je danas telefonom predsednicu Evropske komisije Ursulu fon der Lajen da joj se zahvali što je EU odobrila pomoć od 50 milijardi dolara Ukrajini, saopštila je Bela kuća.

Džo Bajden je zahvalio Ursuli fon der Lajen i Evropskoj uniji na ovoj znatnoj finansijskoj pomoći... koja će učiniti mnogo da pomogne Ukrajini u vreme kada ona nastavlja da se bori protiv ruskog agresora", rekao je novinarima portparol Bele kuće za nacionalnu bezbednost Džon Kirbi.

Haubice D-30 uništavaju kamuflirana utvrđenja i ljudstvo OSU u pravcu Zaporožja (VIDEO)

 

 

 

 

Identifikovani ostaci poginulih u padu Il-76

 Istražni komitet Rusije je saopštio da je usled pada aviona Il-76 poginulo šest članova posade, tri pripadnika vojne policije i 65 ukrajinskih vojnika.

Kako se navodi, na mestu gde je pao avion, koji su ukrajinske snage prema ekspertizi gađali dvema raketama sistema "patriot", pronašli više od 670 delova tela poginulih, kao i jedan deo dokumenata.

Genetski materijal zarobljenika se uzima uvek prema proceduri tako da su postojali podaci o svima koji su bili u avionu, prenosi Sputnjik.

Napadnuta ruska korveta

GUR objavila je snimak na kome se vidi žestoki okršaj raketne korvete “Ivanovec” klase Project 1241 Molnja (NATO klasifikacija Tarantul) Crnomorske flote i površinskih autonomnih plovila.

Dogovor o pomoći UKR podrazumeva rasprave na godišnjem nivou

Dogovor koji su postigli lideri EU o finansijskoj pomoći Ukrajini od 50 milijardi evra, za period od 2024-2027, uključuje raspravu o tom paketu na godišnjem nivou, rekli su neimenovane diplomate EU. Kako je dvoje diplomata EU reklo za Rojters, dogovor uključuje mogućnost da se pomoć Ukrajini razmatra na dve godine ukoliko je to potrebno. Mađarski premijer Viktor Orban podlegao je pritiscima da podrži paket pomoći Ukrajini, nakon niza sastanaka sinoć i jutros sa liderima Italije, Nemačke i Francuske, dodaje Gardijan.

Oni su se saglasili oko dva kompromisa, koji uključuje da se, ukoliko je potrebno, za dve godine da predlog Evropske komisije za reviziju u kontekstu novog budžeta EU. Postoji i dodatna mera o mehanizmu uslovljavanja vladavine prava, naveo je portparol predsednika Evropskog saveta Šarla Mišela.

Rojters: Kina poručila da mogu biti narušeni odnosi sa Ukrajinom

Kina je poručila Ukrajini da bi odnosi dve zemlje mogli da budu narušeni nakon što je Kijev označio više desetina kineskih kompanija kao "međunarodne sponzore rata", rekla su dva neimenovana dobro obaveštena ukrajinska izvora za Rojters.

Izvori su rekli da je to upozorenje preneto Ukrajini prošlog meseca na sastanku kineskog ambasadora u Kijevu sa visokim ukrajinskim vladinim zvaničnicima.

Pogođen ruski brod

Pripadnici specijalne jedinice „Grupa 13” ukrajinske vojne obaveštajne službe (GUR) uništili su sinoć korvetu Ivanovec, saopštili su ukrajinski obaveštajci.

ANSA: Meloni odigrala glavnu ulogu u posredovanju sa Orbanom oko pomoći Ukrajini

Italijanska premijerka Đorđa Meloni odigrala je "glavnu ulogu" u posredovanju sa mađarskim premijerom Viktorom Orbanom koje je dovelo do toga da Budimpešta odustane od veta protiv novog paketa pomoći EU za Ukrajinu u vrednosti od 50 milijardi evra, rečeno je iz kabineta Melonijeve.

Meloni je navodno razgovarala sa Orbanom dva puta licem u licem pre početka samita - tokom noći i ranije jutros, prenosi ANSA, pozivajući se na neimenovane izvore. Agencija dodaje da je kabinet italijanske premijerke "veoma zadovoljan" zbog toga što je na vanrednom samitu EU sporazum postignut jednoglasno jer se to "nije očekivalo".

Vojno oružje

Foto: Shutterstock

 

 

Šolc: Sada je vreme za donošenje odluke oko pomoći Ukrajini

Nemački kancelar Olaf Šolc pozvao je danas na jednoglasno donošenje odluke svih 27 država članica EU o dogovoru o zajedničkom planu kojim se Ukrajini nudi stabilno finansiranje u narednim godinama.

"Verujem da je sada pravo vreme za donošenje odluke", rekao je Šolc novinarima po dolasku na samit lidera EU u Briselu. On je dodao da će veoma naporno raditi kako bi se došlo do sporazuma svih 27 članica. Premijerka Estonije Kaja Kalas rekla je, uoči samita, da bi države članice trebalo da se dogovore ooko dugoročnog paketa pomoći Ukrajini, prenosi Rojters.

 

"Vampir" je uhvaćen

 

 

Kijev: Rusija napala oblast Harkova sa četiri drona

Tokom noći ruske snage napale su sa četiri drona oblast Harkova, od kojih je ukrajinska PVO uništila dva, izvestilo je Vazduhoplovstvo Oružanih snaga Ukrajine, prenosi Ukrinform.

"Neprijatelj je ove noći ispalio četiri bespilotne letelice tipa Šahed-136/131. Dva su uništena u oblasti Harkova”, navodi se u izveštaju na Telegramu.

Ranije je guverner Harkovske oblasti Oleh Sinehubov saopštio da su u ruskom napadu na bolnicu na severoistoku Ukrajine povređene četiri osobe.

Rusija: Sprečen napad dronom na rafineriju nafte u Jaroslavlju

Ruska PVO sprečila je napad dronom na rafineriju nafte u gradu Jaroslavlj, severoistočno od Moskve, izjavio je regionalni načelnik Mihail Jevrajev.

Prema njegovim rečima, nije bilo žrtava.

 

Uskoro Opširnije na Alo.rs

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Tagovi

Komentari (0)

Loading