ZELENSKI POTPISUJE DEKRET Zalužni će biti smenjen do kraja nedelje?
Foto: EPA/Foto: EPA-EFE/GLEB GARANICH / POOL

Zelenski je, prema rečima sagovornika kanala, na sastanku u svojoj kancelariji u ponedeljak, 29. januara, saopštio odluku o smeni Zalužnog.

Kako navodi TV kanal, među mogućim naslednicima su načelnik Vojnoobaveštajne uprave Kiril Budanov i komandant ukrajinskih kopnenih snaga Aleksandar Sirski.

Prema izvorima, Zelenski je tokom mirnog razgovora ponudio Zalužnom novu funkciju, ali je on odbio, na šta je predsednik odgovorio: odbijanje ne menja činjenicu njegovog razrešenja.

Na sličan način, razgovor predsednika i vrhovnog komandanta preneli su izvori Fajnenšel tajmsa i Vašington posta.

Prema VP, Zelenski mu je ponudio mesto savetnika i obrazložio ostavku rekavši da su Ukrajinci umorni od borbi, zapadni partneri su smanjili vojnu pomoć, a rekonstrukcije bi mogle da promene situaciju.

Uprkos odbijanju da podnese ostavku, Zalužni i dalje planira da napusti vojnu službu, tvrdi sagovornik publikacije.

Još dva izvora VP govorila su o sporu između Zelenskog i Zalužnog na sastanku u ponedeljak. Glavnokomandujući je predložio da se mobiliše još oko 500 hiljada ljudi, ali je Zelenski odgovorio tako što ga je obavestio o nestašici oružja, uniformi i potencijalnim problemima sa dodatnom mobilizacijom, na šta je Zalužni prigovorio: Ukrajina nema dovoljno vojnika zbog rastućih gubitaka.

Sukob između njih pojačava i razlika između potreba Oružanih snaga Ukrajine u vojnoj opremi i onoga što je Kijev postigao. „U razgovoru sa ministrom odbrane Rustemom Umerovom, on kaže: „Nije moj posao da ovo postignem; ovo je vaš posao“, rekao je izvor za publikaciju.

Budanov i Sirski su odbili Zalužnijev stav, piše The Times, pozivajući se na izvore.

BONUS VIDEO

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading