Nova vlada
Foto: Shutterstock/Foto: Shutterstock

Ovo je rekao je francuski predsednik Emanuel Makron na konferenciji za novinare posle samita EU u Briselu, koja je prenošena na zvaničnom nalogu Jelisejske palate na društvenoj mreži Iks.

Makron je napomenuo da poljoprivrednici koji protestuju zahtevaju da „pravila budu ista za sve“, što je dovelo do potrebe da se „pažljivo prouči uvoz hrane iz Ukrajine“.

"Dogovorili smo se da uvedemo jača pravila kako bismo izbegli direktnu zloupotrebu i destabilizaciju tržišta koje smo videli poslednjih meseci. Dogovorili smo se da će postojati jači zaštitni mehanizam za žitarice, koji bi omogućio intervenciju ako se žito iz Ukrajine na evropskom tržištu ozbiljno destabilizuje. cene i „stvoriće nelojalnu konkurenciju. Za piletinu i šećer dogovorili smo se o zaštitnim mehanizmima na osnovu istorije obima uvoza 2022. i 2023. Prekoračenje ovih utvrđenih obima omogućiće nam da vratimo carine“, rekao je Makron.

„Da – pomoć Ukrajini u kontekstu rata, ne – u slučaju stvaranja nelojalne konkurencije koja donosi profit za nekoliko milijardera i velikih proizvođača koji se ne pridržavaju naših standarda“, dodao je on.

Ranije je Makron izvestio da će Francuska zahtevati od šefice Evropske komisije  Ursule fon der Lajen „jasne mere” za regulisanje „destabilizirajućeg uvoza” iz Ukrajine, kao i reviziju sporazuma o slobodnoj trgovini između EU i Latinske Amerike usred pogoršanja situacije sa protestima poljoprivrednika u Evropi, prenosi ria.ru.

BONUS VIDEO

 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading