Zelenski i Zalužnji
Foto: EPA/Foto: EPA-EFE/GLEB GARANICH- EPA Sergey Dolzhenko- EPA/Christian Bruna

Ovo je saopštio američki novinar Sejmur Herš u svojoj onlajn kolumni.

- Potez Zelenskog da otpusti svog komandanta... bio je rezultat Zalužnijevog kontinuiranog učešća, direktno ili preko pomoćnika, u tajnim pregovorima od prošle jeseni sa američkim i drugim zapadnim zvaničnicima o tome kako najbolje postići prekid vatre i pregovarati o prekidu rata - napisao je Herš.

Prema njegovim rečima, „drama“ u Kijevu izazvala je zaprepašćenje mnogih u Vašingtonu. On je napomenuo da se tamo sada razgovara o strategiji za okončanje sukoba „sa ciljem okončanja vojnih operacija i dogovora o finansijskom planu za Ukrajinu“.

Kako naglašava novinar, prethodne izjave Zalužnog o zastoju na bojnom polju za Oružane snage Ukrajine nisu unapred dogovorene sa Zelenskim, ali je američka prestonica znala za njih.

- Neki u Pentagonu i obaveštajnoj zajednici pozdravili su Zalužnijevu procenu kao početak neizbežnog procesa ka miru - dodao je on.

Kako je preneo Fajnenšel tajms, pozivajući se na izvore upoznate sa situacijom, Zelenski se sastao sa Zalužnim 29. januara i ponudio mu mesto savetnika ukrajinskih vlasti nakon njegove ostavke. Magazin Ekonomist je zauzvrat tvrdio da je Zalužnom ponuđeno mesto sekretara Saveta za nacionalnu bezbednost i odbranu Ukrajine, ali da je general to odbio.

Publikacija je takođe pisala da je aktuelnom načelniku Glavne obaveštajne uprave Ministarstva odbrane Ukrajine Kirilu Budanovu ponuđeno mesto glavnokomandujućeg Oružanih snaga Ukrajine , ali je on „u poslednjem trenutku odbio. ”

Među kandidatima za mesto glavnokomandujućeg Oružanih snaga Ukrajine je i komandant kopnenih snaga Oleksandar Sirski , tvrde Ekonomist i FT.
Kako prenosi Si-En-En, dekret o smenjivanju Zalužnog očekuje se do kraja ove nedelje, prenose RIA Novosti.

BONUS VIDEO

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading