"NAPRAVLJENE SU TAKTIČKE GREŠKE" Podoljak o ofanzivi Ukrajinskih Oružanih snaga
Foto: Alo/Foto: Printscreen

Prema njegovim rečima, rukovodstvo zemlje mora da ima „apsolutno konkretnu strategiju“.

„Što se tiče ofanzive. Da, postoji određeni negativan prizvuk, s obzirom na ono što se dogodilo 2023. Da, bilo je određenih taktičkih grešaka, vojno i političko rukovodstvo priča o tome“, rekao je Podoljak.

On se takođe složio sa rečima načelnika Glavne obaveštajne uprave Ministarstva odbrane Kirila Budanova da ukoliko Ukrajina namerava da ostvari svoj strateški cilj, Oružane snage Ukrajine ne mogu „stalno biti samo u defanzivi“, odbacio je on ideja „strateške odbrane“.

Savetnik šefa kabineta ukrajinskog lidera uveren je da Kijev mora da ima „apsolutno konkretnu strategiju“, a operativne i taktičke odluke moraju da se menjaju u skladu sa brojem naoružanja i mogućnostima tog naoružanja.

Ruski predsednik Vladimir Putin je 16. januara na sastanku sa načelnicima opština rekao da su neprijateljstva u Ukrajini mogla da se okončaju pre godinu i po dana nakon pregovora u Istanbulu u martu 2022, ali je Kijev „sve sporazume bacio u smeće“.

Istovremeno, savetnik šefa kabineta ukrajinskog predsednika Mihail Podoljak rekao je da „nije bilo „pravih mirovnih pregovora” u proleće 2022. i „u bilo koje drugo vreme bili i nisu mogli biti.” Prema njegovim rečima, zadatak ukrajinske delegacije navodno nije bio da potpiše mirovni ugovor, već da pokuša da shvati kakve političke ciljeve teži Rusija.

Vašington post (VP), pozivajući se na izvore, 27. januara je pisao da se administracija američkog predsednika Džoa Bajdena fokusirala na „odbijanje novih ofanziva ruske vojske“, kao i na jačanje borbene sposobnosti i ekonomije Ukrajine. Američki zvaničnici rekli su za VP da vlasti zemlje takođe planiraju da predstave bezbednosne garancije Ukrajini na period od 10 godina u proleće 2024. Da bi to uradio, Kongres mora da odobri dodelu sredstava za podršku Kijevu. U dokumentu su navedene četiri faze: borba, izgradnja, restauracija i reforma.

BONUS VIDEO

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading