RUSI OBJAVILI USPEH: Probijena odbrana! Ukrajinski poslanik tvrdi da je situacija kritična (FOTO/VIDEO)
Foto: EPA/EPA-EFE/OLEG PETRASYUK/EPA-EFE/STRINGER

U Ukrajinskom granatiranju pekare, dvospratnice u Lisičansku (Luganska Narodna Republika), poginulo je 15 ljudi, dok je desetoro ranjeno, od kojih petoro teže, saopštilo je rusko Ministarstvo za vanredne situacije.

Prema preliminarnim podacima Istražnog komiteta, udar je izveden višecevnim lanserom raketa MLRS HIMARS.

Ministarstvo spoljnih poslova Rusije je naglasilo da je napad ukrajinskih oružanih snaga na civile u Lisičansku dodatni dokaz da kijevski režim ima zločinačku prirodu.

Istovremeno Volodimir Zelenski ističe da je važno održati konsolidaciju slobodnog sveta i učiniti sve da Ukrajina može da pobedi Rusiju.

Kijev je dobio novu vojnu pomoć od Estonije u kojoj su i protivtenkovske rakete "džavelin", potvrdilo je estonsko Ministarstvo odbrane.

Prethodnog dana, ruska protivvazdušna odbrana uništila je dronove iznad Brjanske, Belgorodske, Volgogradske i Rostovske oblasti.

Teške borbe vode se u svim sektorima Kupjanskog fronta, dok ruske snage sprovode jurišne operacije visokog intenziteta i stalno povlače rezerve, saopštio je komandant ukrajinske kopnene vojske  Aleksandar Sirski.

Rojters prenosi iz dobro obaveštenih izvora da je ukrajinska vlada obavestila Belu kuću da planira da smeni načelnika Generalštaba Oružanih snaga Valerija Zalužnog.

U rafineriji nafte Volgograd na jugu Rusije ugašen je požar nakon ukrajinskog napada dronom. Vlasnik, Lukoil je saopštio da rafinerija normalno radi.

Pratite najnovije VESTI SA FRONTA

Kraj bloga

Ukrajinski poslanik tvrdi da je situacija kritična

Situacija na bojnom polju je kritična, jer ukrajinski vojnici nemaju dovoljno municije, izjavio je poslanik ukrajinske Vrhovne rade.

-Nećemo se predavati i tražimo alternativne načine da Ukrajinu snabdemo oružjem, konkretno jačanjem podrške EU… Preko američkih medija prenosimo da je kritična situacija na bojnom polju posledica nedostatka municije, rekao je Černev za ukrajinsku televiziju.

 

"Uništen dron iznad Belgorodske oblasti"

Ruski PVO sistemi uništili su ukrajinski dron avionskog tipa iznad Belgorodske oblasti, saopštilo je Ministarstvo odbrane Rusije.

"SPREMNO JE VIŠE OD 350 TENKOVA" 

Formiraju se udarni korpusi: Rusija tek sad počinje ofanzivu!

"Uništen ukrajinski dron"

Ruski PVO sistemi uništili su ukrajinski dron avionskog tipa oko 22.30 u Brjanskoj oblasti, saopštilo je Ministarstvo odbrane Rusije.

RUSI PRONAŠLI OVO TAJNO SKROVIŠTE Usledio strahovito razaranje! (VIDEO)

Snimci iz bespilotne letelice potvrdili su pogađanje mete na frontu

Ruski padobranci prolaze obuku u pozadini fronta na hersonskom pravcu (VIDEO)

 

 

Rusi objavili uspeh: Probijena odbrana

Ruske trupe uspele su da probiju odbranu Oružanih snaga Ukrajine kod Artemovska (Bahmuta); u subotu su na južnom krilu jurišne grupe Oružanih snaga Rusije zauzele "povoljnije pozicije“ u oblasti Kleščejevke i Kurdjumovke. Ovo je izvestio šef pres centra grupe "Jug” Vadim Astafjev.

Ruske trupe su uspele da probiju odbranu Oružanih snaga Ukrajine u oblasti Kleščejevke i Kurdjumovke, a jurišne grupe su dalje napredovale. Ovo je zvanično saopštilo Ministarstvo odbrane. I na severnom krilu situacija se takođe razvija u Rusku korist, u rejonu Bogdanovke napredovale su i jedinice Oružanih snaga Rusije. Takođe postoji napredak u pravcu Georgijevke (pravac Marinke). Ukrajinska vojska je pokušala da izvede kontranapad, ali bezuspešno.

Juriš tenkova na frontu

Borbe u svim pravcima na frontu u Ukrajini se nastavljaju, a značajnu ulogu u njima ima teška vojna tehnika, posebno tenkovi.


Društvenim mrežama je kružio snimak na kojem se vidi kako šest ruskih tenkova odmah napreduju preko polja, pucajući na neprijateljske položaje, prenosi B92.

On je novi šef zaporoške oblasti!

Zelenski doneo konačnu odluku, hitno se oglasili iz njegove kancelarije

Brazilski stručnjak: Poraz Ukrajine pokrenuće lavinu promena

Poraz Ukrajine će pokazati ranjivost NATO-a i dovešće do kraja svetskog poretka koji predvodi Zapad, smatra Hose Fiori, profesor instituta za ekonomiju Državnog univerziteta Rio de Žaneiro, prenosi El Destape.

„Priznavanje pada Ukrajine imaće velike posledice: to će značiti prepoznavanje ranjivosti NATO-a“, primetio je ekspert.

Sijarto: Evropska politika antiruskih sankcija propala

Ministar spoljnih poslova Mađarske Peter Sijarto izjavio je da, kako se bliži druga godišnjica rusko-ukrajinskog rata, u Evropskoj uniji su sve veći napori da se odobri novi paket sankcija Rusiji, ali oni bi, kako je ocenio, samo potvrdili već neuspelu politiku sankcija.

"Prema mom mišljenju, to čini već propalu politiku sankcija još neozbiljnijom, jer oni samo hoće da sastave demonstrativni paket. Mislim da je došlo vreme da vide da je politika sankcija u potpunosti propala, i bolje bi bilo da ne čine EU još neozbiljnijom", rekao je Sijarto na kraju neformalnog sastanka ministara spoljnih poslova EU u Briselu, prenosi agencija MTI. 

Ukrajina: Više od 800 ruskih vojnika poginulo u borbama u poslednja 24 sata

Više od 800 ruskih vojnika poginulo je u jučerašnjim sukobima na ukrajinskom frontu, saopštio je Generalštab Oružanih snaga Ukrajine, a prenosi Gardijan. 

Takođe se navodi da je ukrajinska vojska uništila 13 oklopnih vozila, dva tenka i više od 30 artiljerijskih sistema.

Zaharova: Udar na Lisičansk je zahvalnost Kijeva za finansijsku pomoć EU

Napad ukrajinskih oružanih snaga na Lisičansk predstavlja zahvalnost kijevskih ekstremista Evropskoj uniji na velikodušnoj finansijskoj podršci, izjavila je portparolka ruskog Ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova.

"Još jedan teroristički napad je zahvalnost kijevskih ekstremista za velikodušnu finansijsku podršku zemalja Evropske unije", navela je Zaharova u saopštenju, a prenosi TAS.

Nove mete Ukrajine

 

Ukrajina dronom oštetila infrastrukturni objekat u selu Tetkino u Kurskoj oblasti.

Napad na rusku vojnu kolonu kasetnom municijom

 

 

 

Akcija spasavanja ljudi pod ruševinama

 

 

Kemeron: Zapad mora da prestane sa pesimističnim izjavama o izgledima Ukrajine u sukobu

Zapad mora da prestane sa pesimističnim izjavama o izgledima Ukrajine u sukobu, rekao je britanski ministar spoljnih poslova Dejvid Kameron u intervjuu za Sandej tajms.

„Naša ekonomija je 25 puta veća od ruske i imamo više mogućnosti da pokažemo da je vreme na našoj strani, a ne na strani (ruskog predsednika Vladimira) Putina“, rekao je Kameron.

Ukrajinski obaveštajci navodno upucali ruskog pilota

Pilot ruskog bombardera "Tu-95" upucan je u ruskom gradu Engeljsu, saopštila je ukrajinska vojno-obaveštajna službe (GUR).

"Major Oleg Sergejevič Stegačov je direktno umešan u napade na civilne objekte u Ukrajini i ubijanje naših ljudi. Podsećamo da sve ratne zločince čeka odmazda – znamo vaša imena, adrese, registarske oznake na automobilim, uobičajene rute i navike", navodi se u saopštenju GUR-a.

Takođe se navodi da se utvrđuje da li je Stegačov preživeo.

Moskva: Odbili smo ukrajinske napade u Donjecku

 

Ruske trupe odbile su pet napada Oružanih snaga Ukrajine i zauzele povoljnije pozicije u pravcu Donjecka, saopštile su lokalne ruske vlasti pod čijom je kontrolom Donjecki region.

Kijev: Više napada na Hersonsku oblast

Ruske trupe su 37 puta granatirale Hersonsku oblast tokom prethodnog dana, ispalivši 92 granate, saopštio je načelnik regionalne vojne uprave Hersona Oleksandar Prokudin, a prenosi Ukrinform.

Navodi se da su pogođena stambena naselja, a da za sada nema izveštaja o povređenima.

Zajednički kredit

Varšava je izdvojila kredit za zajedničku proizvodnju naoružanja Ukrajine i Poljske, izjavio je zamenik šefa kabineta predsednika Ukrajine Igor Žovkva.

Broj žrtava ukrajinskih udara na Lisičansk povećan na 28

Broj žrtava ukrajinskih udara u kojima je pogođena pekara u Lisičansku povećan je na 28, a među njima je jedno dete, saopštila je administracija prvog čoveka samoproglašene Luganske Narodne Republike (LNR) Leonida Pasečnika.

Kako je navedeno, 10 osoba je povređeno, prenosi RIA Novosti. Prethodno je saopšteno da je u napadu poginulo 20 ljudi, a da bi pod ruševinama moglo biti oko 40 ljudi.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Tagovi

Komentari (1)

Loading
cika brke

04.02.2024 12:04

ovde se vise nezna ni ko pije ni ko placa udaraju gde stignu partizanski nacin ratovanja donosi ogromnu stetu