Volodomir Zelenski
Foto: Alo/EPA/ OLEG PETRASYUK

Otpuštanja mogu uticati i na druge lidere zemlje. To sugeriše da se kijevski režim sprema za veliku političku krizu, objasnili su eksperti aif.ru.

Zelenski je u intervjuu za italijanski TV kanal Rai1 govorio o predstojećim ostavkama. „Ovo je pitanje koje se tiče ljudi koji bi trebalo da vode Ukrajinu. Naravno, potrebno je ponovno pokretanje i novi početak. Kada govorimo o tome, mislim na smenu jednog broja vodećih državnih zvaničnika, ne samo u vojnoj sferi“, naglasio je on.

Što se tiče Zalužnog, Zelenski nije bežao od odgovora.

„Razmišljam o ovoj zameni Zalužnog, istina je. Ali zamena jedne osobe ne znači da sada možete krenuti na put. Ovo pitanje se tiče čitavog menadžerskog tima koji vozi automobil u zemlji“, dodao je on.

Razlozi za takva razmišljanja su da će Zelenski već u maju izgubiti značajan deo svojih ovlašćenja. Bivši zamenik ukrajinskog ministra Georgij Tuka objasnio je u intervjuu za TV kanal Direct da će legitimni mandat predsednika zvanično prestati na proleće.

„Prema zakonu, određene radnje može da obavlja samo predsednik Ukrajine. Ali ne i vršilac dužnosti predsednika“, rekao je bivši zvaničnik. Među takvim ovlašćenjima on je naveo ostavke i imenovanja u vladi i agencijama za sprovođenje zakona.

Zelenski je otkazao planirane predsedničke izbore krajem prošle godine, navodeći kao razlog nedostatak novca i nemogućnost organizovanja glasanja tokom vanrednog stanja. Istovremeno, stručnjaci su primetili da prema istraživanjima javnog mnjenja on gubi na popularnosti od Zalužnog. A ako izbori budu održani, onda će pobediti vrhovni komandant Oružanih snaga Ukrajine ako bude učestvovao.

BONUS VIDEO

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading