Ukrajina
Foto: Alo/Tanjug

Ruske snage napale su tokom noći grad Harkov i Odesku oblast, saopštio je Kijev.

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski razrešio je dužnosti načelnika Generalštaba Oružanih snaga Sergeja Šaptalu i na njegovo mesto imenovao general-majora Anatolija Barhileviča.

Novi vrhovni komandant ukrajinske vojske Oleksandar Sirski poručio je da uspeh Kijeva u ratu zavisi od inovacija. Norveško ministarstvo odbrane sprema još PVO sistema NASAMS Ukrajini.

Kraj bloga

Pratite najnovije VESTI SA FRONTA

"Aljaska je nekada bila deo Rusije..."

Bivši ukrajinski svetski šampion u boksu Vladimir Kličko (47) poslao je nemilu poruku za Amerikance.

U Harkovu će 11. februar biti proglašen danom žalosti

U Harkovu će nedelja, 11. februar, biti proglašena danom žalosti zbog poginulih u ruskom granatiranju tog grada, izjavio je danas gradonačelnik Harkova Ihor Terehov.

"Grad Harkov je granatiran noću, a kao posledica toga zapaljene su privatne kuće. Izgorelo je ukupno 15 stambenih zgrada. Nažalost, poginulo je sedam ljudi, među kojima troje dece. A sutra će biti dan žalost u Harkovu. Mi ćemo to objaviti“, rekao je Terehov, prenosi Ukrinform.

Artiljerci grupe snaga „Dnjepar“ uništili su skladište municije Oružanih snaga Ukrajine u Hersonskoj oblasti (VIDEO)

 

 

Zelenski popunio tim Sirskog, imenovao pet novih komandanata

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski saopštio je da je imenovao pet visokih vojnih zvaničnika, čime je popunjen tim general-pukovnika Oleksandra Sirskog, novog glavnokomandujećeg ukrajinske vojske.

Zelenski je rekao da je proveo dan na sastanku sa vojnim liderima i vladom, i rekao da smatra da "komandanti koji su se borili u ratu treba da preuzmu nove dužnosti", navodi Rojters.

Nova imena u vrhu ukrajinske vojske su Vadim Suharevski, Andrij Lebedenko, Volodimir Horbatjuk, Oleksij Ševčenko i Mihailo Drapatji.

"Nastavićemo sa obnavljanjem tima", rekao je Zelenski.

Sirski, koji je bio komandant kopnenih snaga, promovisan je u četvrtak na mesto glavnokomandujućeg, umesto Valerija Zalužnog.

Zelenski je u petak imenovao general-majora Anatolija Barhileviča za novog načelnika Generalštaba, nakon smene Serhija Šaptale.

Još dva meseca i nema više...?

Ukrajinska vojska, ukoliko ostane bez vojne podrške Zapada, ima zaliha oružja na svega dva meseca, izjavio je šef partije "Sluga naroda" i poslanik u Vrhovnoj radi David Arahamija.

On je izrazio nadu da će američki Kongres uskoro izglasati zakon o izdvajanju vojne pomoći Ukrajini, Izraelu i Tajvanu.

ŠTA SVE ČEKA UKRAJINU?

Rus na čelu oružanih snaga, narod nezadovoljan, a opozicija se ne smiruje

Šojgu je proverio proizvodnju dronova u Udmurtiji

Ministar odbrane Sergej Šojgu proverio je sprovođenje državne odbrambene narudžbe za proizvodnju izviđačkih i jurišnih dronova u preduzećima vojno-industrijskog kompleksa u Udmurtiji, saopštila je pres-služba Ministarstva odbrane.

"U preduzećima fabrike „Kalašnjikov“, Šojgu je pregledao rad proizvodnih linija uzoraka bespilotnih letelica isporučenih u okviru Državnog odbrambenog naloga Oružanim snagama Ruske Federacije," navodi se u saopštenju.

OBORENA DVA UKRAJINSKA DRONA Ministarstvo odbrane Rusije se oglasilo

Dve bespilotne letelice Oružanih snaga Ukrajine (AFU) oborene su sistemima PVO u regionu Brjanska.

 

 

NASTAVLJA SE ŽESTOKA AKCIJA NA FRONTU Ruske snage napadaju Oružane snage Ukrajine 

 

 

 

 

MO Rusije: Ruski bombarderi u redovnom letu u blizini Aljaske

Rusko Ministarstvo odbrane saopštilo je danas da su dva aviona Tu-95MS obavila redovan let iznad neutralnih voda Beringovog mora, u blizini Aljaske.

 Zelenski imenovao Anatolija Barhileviča za novog načelnika Generalštaba

Predsednik Ukrajine Volodimir Zelenski danas je imenovao general-majora Anatolija Barhileviča za novog načelnika Generalštaba, nakon smene Serhija Šaptale.

Zelenski je u svom noćnom video obraćanju opisao Barhileviča kao "iskusnog pojedinca koji razume zadatke ovog rata i ukrajinske ciljeve", prenosi Rojters. On je rekao da je imenovanje izvršeno na preporuku novog vrhovnog komandanta Oružanih snaga Ukrajine, Oleksandra Sirskog.

Ukrajina

Foto: EPA/OLEG PETRASYUK

 

 

Ukrajinski zvaničnici prijavili napad dronovima na Harkov

Ukrajinski zvaničnici saopštili su da je danas dronovima gađana civilna infrastruktura u Harkovu i da su se čule eksplozije u tom gradu. Regionalni guverner Oleh Sinehubov saopštio je u objavi na platformi Telegram da su dronovi oštetili civilnu infrastrukturu u gradskom okrugu Nemišlijanski.

Sinehubov je dodao da je pogođen kafić u gradu Veliki Burluk, istočno od Harkova.

Ruski patrolni brod uništio ukrajinski čamac u Crnom moru

 Ruski patrolni brod uništio je čamac-dron ukrajinske vojske u jugozapadnom delu Crnog mora, navodi se u saopštenju Ministarstva odbrane Rusije.

"Oko 20.30 po moskovskom vremenu otkriven je čamac Ratne mornarice Ukrajine u jugozapadnom delu Crnog mora koji se kretao ka poluostrvu Krim. Otkriveni cilj je uništen iz standardnog naoružanja patrolnog čamca Crnog mora. Flota“, saopštilo je odeljenje, prenosi RIA Novosti.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Tagovi

Komentari (0)

Loading