Ukrajina
Foto: Alo/Shutterstock

Novi komandant ukrajinske vojske Oleksandar Sirski obećava novi pristup u ratu sa Rusijom. Rekao je da ukrajinska vojska treba da se fokusira na dronove i elektronsko ratovanje.

Njegov tim je, inače, popunjen – ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski imenovao je još pet visokih vojnih zvaničnika na najviše vojne funkcije.

S druge strane, ruski ministar odbrane Sergej Šojgu obišao je fabriku bespilotnih letelica, i ponovio da je važno da se proizvodnja vojnih dronova i protivavionskih vođenih projektila poveća za potrebe fronta u Ukrajini.

Subotu su obeležili napad na Harkov u kojem je stradala petočlana porodica, a gađani su i Odesa, Herson i Zaporožje.

Moskva tvrdi da je PVO oborila nekoliko ukrajinskih dronova iznad Brjanske oblasti, kao i da je sprečen napad na ruske brodove u Crnom moru.

Pratite najnovije VESTI SA FRONTA

BLOG UŽIVO

Oboren dron

Dron je oboren na nebu iznad Belgorodske oblasti, niko nije povređen, saopštio je gubernator regiona Vjačeslav Gladkov na svom Telegram kanalu.

Prvo čovek ukrajinske vojske je - Rus

Generalštab Oružanih snaga Ukrajine objavio je na svom Telegram kanalu saopštenje u kojem je pokušao da odbrani novog glavnokomandujućeg Aleksandra Sirskog, kojeg poslednjih dana često podsećaju na njegovu biografiju, povezanu sa Rusijom.

Lomi se pomoć za Ukrajinu

Američki Senat na proceduralnom glasanju podržao je predlog zakona o pomoći Ukrajini i Izraelu, prenosi televizija kanal C-Span.

Dokument je podržalo više od dve trećine poslanika, što je omogućilo da se pređe u sledeću fazu razmatranja.

Još nije poznato kada će biti konačno glasanje o projektu. Osim toga, čak i ako senatori podrže projekat, to će morati da razmotri Predstavnički dom, gde je jaka republikanska opozicija, koja se protivi dodeli novih sredstava Ukrajini.

Kijev: Graničari oborili dron sa više od 22 kilograma hašiša

Ukrajinski graničari saopštili su da su oborili dron kvadrokopter sa 22,5 kilograma hašiša čija je vrednost 346.000 dolara.

Kako se navodi dron sa drogom oboren je na ivici pograničnog grada Volinske oblasti. Region se graniči i sa Poljskom i sa Belorusijom.

Uhapšena su tri muškarca.

Graničari i Služba bezbednosti Ukrajine (SBU) su da je dron prevozio drogu u dva kontejnera.

Napadi ruskih snaga širom Hersonske oblasti

U ruskim napadima širom Hersonske oblasti povređene su najmanje dve osobe, rekao je lokalni guverner Oleksandr Prokudin.

Ruske trupe su sa dve navođene avionske bombe pogodile selo Monastirske, pri čemu su ranile muškarca u dvorištu svoje kuće.

U istom napadu, rekao je Prokudin, još jedan muškarac je ranjen.

Još dve vođene avio-bombe pogodile su selo Kačkarivka, rekao je Prokudin.

Naveo je da su ruski dronovi pogodili centar Berislava, kao i obližnje selo Zolota Balka.

Vojna uprava Hersonske oblasti izvestila je da je u ruskom napadu pogođena medicinska ustanova u regionalnoj prestonici.

Oslobođeno Vesjolo

Tulski padobranci istakli su rusku zastavu u centru nedavno oslobođenog sela Vesjolo u DNR, javlja dopisnik RIA Novosti sa lica mesta.

Peskov: Karlson sam predložio intervju sa Putinom

Američki novinar Taker Karlson sam je predložio da uradi intervju sa ruskim predsednikom Vladimirom Putinom, a Putin je prilično brzo pristao, izjavio je portparol Kremlja Dmitrij Peskov.

"Zaista, on nas je sam kontaktirao, predložio je intervju. Aktivno smo pregledali njegove materijale, pogledali njegovu publiku, pogledali koliko uravnoteženo pokriva određena pitanja. I došli smo do zaključka da preporučimo predsedniku da da intervju", rekao je Peskov za TV Rusija 1.

Portparol Kremlja je naveo da je Karlson predvideo da će se podići prašina u vezi intervjua s Putinom, ali da je on samom novinaru povećao popularnost, prenosi RIA Novosti. 

"I sada mu je, koliko razumem, teško. S druge strane, kao prilično pametan čovek, mislim da je predvideo da će uzburkati emocije", rekao je Peskov.

RUSI ČISTE SVE PRED SOBOM Uništeni položaji Oružanih snaga Ukrajine (VIDEO)

 

 

 

"UKRAJINA ĆE MORATI DA PRIZNA" Peskov: Ovo će biti bolno Kijevu

Pres-sekretar ruskog lidera Dmitrij Peskov je rekao da će Ukrajina morati da prizna novu realnost po pitanju obnavljanja pregovora sa Rusijom.​

Ukrajina

EPA/YAKIV LIASHENKO

 

 

Ukrajinska vojna obaveštajna služba tvrdi da Rusi koriste terminale Starlink

Ukrajinska vojna obaveštajna služba (DIU) potvrdila je da ruske okupacione snage na bojnom polju koriste satelitske komunikacione internet sisteme Starlink Ilona Maska, preneli su danas ukrajinski mediji.

DIU navodi da je zahvaljujući presretanju internih ruskih komunikacija potvrđeno da su Starlink terminali instalirani u cilju uspostavljanja pristupa Internetu, pored ostalog u 83. samostalnoj vazdušno-jurišnoj brigadi Oružanih snaga Rusije koja deluje u Donjeckoj oblasti u blizini naselja Kliščijevka i Andrijevka, prenosi ukrajinska Pravda.

TRAMP ŽESTOKO O ZELENSKOM "Ako Ukrajina sklopi dogovor..."

 

„On je ukrajinskog predsednika Vladimira Zelenskog nazvao „najvećim trgovcem u istoriji“, navodi se u članku.

Tramp je takođe sugerisao da bi Sjedinjene Države mogle da izgube stotine milijardi dolara ako Ukrajina „sklopi dogovor sa Rusijom“.

PROMENE U VRHU UKRAJINSKE VOJSKE Zelenski povukao novi potez

Predsednik i vrhovni komandant Ukrajine Vladimir Zelenski imenovao je general-potpukovnika Oleksandra Pavljuka za komandanta Kopnene vojske, navedeno je u ukazu koji je danas objavila pres služba ukrajinskog predsednika.

Rusi: Odbili smo napad

 Jedinice grupe snaga "Centar" odbile su napad 63. mehanizovane brigade Oružanih snaga Ukrajine na krasnolimanskom pravcu.

Poginulo je i ranjeno do 140 ukrajinskih vojnika,saopštio je načelnik pres centra grupe Aleksandar Savčuk.

Rusi gađali Kijev i jug Ukrajine

U noćašnjim ruskim napadima dronovima na Kijev i na jug Ukrajine, najmanje jedna osoba je povređena, a oštećeni su gasovod i stambeni objekti u luci Nikolajev, saopštila je danas ukrajinska vojska.

Gradske vlasti: PVO uništila sve ruske dronove lansirane na Kijev

Ukrajinska PVO uništila je na prilazu Kijevu sve dronove kojima je Rusija noćas napala glavni grad Ukrajine, saopštila je gradska uprava.

Dronovi tipa "šahed" lansirani su sa Krima, prenosi Interfaks Ukrajina.

Vazdušna opasnost u Kijevu trajala je oko dva sata.

Prema prvim informacijama, nema povređenih niti materijalne štete.

 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Tagovi

Komentari (0)

Loading