UKRAJINI PRETI KASKADNI KOLAPS NA CELOJ LINIJI FRONTA Crne prognoze zapadnih vojnih eksperata
Foto: Printscreen/Printscreen

O tome piše Njujork Tajms pozivajući se na procenu američkih zvaničnika.

Zapadni zvaničnici i vojni eksperti upozoravaju da bi bez pomoći SAD Ukrajina mogla doživeti „kaskadni kolaps“ duž fronta kasnije ove godine.

Napominju da se to neće dogoditi ranije nego za par meseci. Ali bez spoljne podrške, dodaju, teško je zamisliti kako će Ukrajina moći da zadrži sadašnju poziciju na bojnom polju.

Sagovornici Tajmsa smatraju da će do marta ove godine Ukrajini biti teško da izvede lokalne kontranapade, a do početka leta ukrajinske oružane snage (AFU) mogu naići na poteškoće u odbijanju neprijateljskih napada.

Izvori publikacije upozoravaju da se najveći nedostatak municije oseća u oblasti Avdejevke.

Sada ukrajinske oružane snage svakodnevno koriste samo trećinu potrebnog broja artiljerijskih granata da bi zadržale svoje pozicije, prenosi Fajnenšel tajms.

Većina američkih isporuka je praktično obustavljena, a širenje proizvodnje oružja u Evropskoj uniji ne ide dovoljno brzo.

Dodela vojne pomoći Ukrajini ostaje predmet neslaganja u američkom Kongresu.

Prošle nedelje, nacrt paketa vojne pomoći vredan oko 60 milijardi dolara uspeo je da prođe preliminarno odobrenje senatora. Sada o tome mora da se glasa u Senatu i Predstavničkom domu, prenosi Moskovski Tajms.

BONUS VIDEO

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading