Ukrajina
Foto: Alo/Shutterstock

Ukrajina je saopštila da je protivvazdušna odbrana juče oborila 14 ruskih dronova i jedan projektil.

S druge strane, ruska vojska je saopštila da je Ukrajina izvela 39 topovskih artiljerijskih udara po naseljenim mestima na levoj obali Dnjepra, unutar Hersonske oblasti.

Savet EU odobrio je odluku i rezoluciju kojima se pruža pravni osnov za korišćenje prihoda od zamrznute ruske imovine za podršku Ukrajini u budućnosti, navodi se u saopštenju Saveta.

Rusija je uvela sankcije za 18 britanskih državljana, uključujući niz vrhunskih akademika, zbog, kako je Moskva navela, pokušaja da "demonizuju Rusiju i podstaknu rat u Ukrajini".

Predstavnici Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) doputovali su u Kijev i počeli seriju sastanaka sa predstavnicima ukrajinskih vlasti i drugim relevantnim akterima.

Ukrajina će predstaviti svoju viziju na Minhenskoj bezbednosnoj konferenciji, izjavio je predsednik Vladimir Zelenski u večernjem obraćanju.

Pratite najnovije VESTI SA FRONTA

BLOG UŽIVO

Zelenski pozdravio odluku američkog senata

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski pozdravio je odluku Senata SAD o predlogu zakona koji predviđa pomoć Ukrajini od 61 milijarde dolara .

"Za nas u Ukrajini, nastavak pomoći SAD pomaže da se spasu ljudski životi od ruskog terora", napisao je Zelenski na Iksu.

 

Američki Senat usvojio zakon o paketu pomoći Ukrajini, Izraelu i Tajvanu

Američki Senat usvojio je zakon o paketu pomoći Ukrajini, Izraelu i Tajvanu u vrednosti od 95,3 milijarde dolara, uprkos višemesečnom protivljenju dela Republikanske partije o slanju pomoći Kijevu.

Glasanje je usledilo nakon što je mala grupa republikanaca, koja se protivila slanju 60 milijardi dolara Ukrajini, držala govor u Senatu tokom cele noći, koristeći poslednje sate debate da insistiraju da bi SAD trebalo da se usredsrede na sopstvene probleme pre nego što pošalju više novca u inostranstvo.

Više od 10 republikanaca je ipak glasalo sa skoro svim demokratama za usvajanje paketa, a pristalice su tvrdile da bi napuštanje Ukrajine moglo da ohrabri ruskog predsednika Vladimira Putina i ugrozi bezbednost širom sveta, prenosi AP.

IISS:Rusija izgubila više od 3000 tenkova u Ukrajini, ali ima ogromne zalihe

Rusija je u ratu u Ukrajini izgubila više od 3.000 tenkova, što je ekvivalent njenog celog predratnog aktivnog inventara, ali ima dovoljno oklopnih vozila lošijeg kvaliteta na zalihama koje može godinama da koristi kao zamenu, navodi se u godišnjem izveštaju Međunarodnog instituta za strateške studije iz Londona.

Ukrajina je takođe pretrpela velike gubitke od početka rata u februaru 2022., ali je zahvaljujući zapadnoj vojnoj pomoći obnovila zalihe i istovremeno unapredila kvalitet naoružanja, ocenjuje IISS.

 

 

Estonija: Rusija se sprema za vojni konflikt sa Zapadom u narednoj deceniji

Rusija se sprema za vojni konflikt sa Zapadom u narednoj deceniji, ali bi mogla da se odvrati od tog plana akumulacijom zapadnih oružanih snaga, saopštila je estonska Spoljna obaveštajna služba.

Šef obaveštajne službe Kaupo Rosin je rekao da je ta procena zasnovana na ruskim planovima da udvostruči broj snaga stacioniranih duž svoje granice sa članicama NATO-a– Finskom, Estonijom, Litvanijom i Letonijom.

Senat SAD glasa o paketu pomoći Ukrajini

Američki Senat počeo je da glasa  o usvajanju paketa pomoći u vrednosti od 95,34 milijarde dolara za Ukrajinu, Izrael i Tajvan.

RUSKI TENK UNIŠTIO "BREDLIJA" Sa skoro pet km udaljenosti projektil izazvao ogromnu eksploziju (VIDEO)

Pre nekoliko dana na društvenim mrežama pojavio se snimak na kome se može videti kako posada ruskog tenka T-90M "proriv" uništava borbeno vozilo pešadije ukrajinske vojske M2 "bredli" američke proizvodnje, sa udaljenosti od čak 4.815 metara.

"UKRAJINA NEĆE MOĆI DA POBEDI RUSIJU" Karlson izneo svoje mišljenje posle intervjua sa Putinom (VIDEO)

Ukrajina, čak ni uz pomoć zapadnih zemalja, neće moći da pobedi Rusiju. Ovo mišljenje je u ponedeljak izneo američki novinar Taker Karlson.

 

Ukrajinski obaveštajci: Rusi kupuju Maskov Starlink u arapskim zemljama

Ruske snage kupuju komunikacione terminale "Starlink" Ilona Maska u arapskim zemljama za upotrebu na ratištu, saopštila je ukrajinska vojna obaveštajna služba.

Eksplozije u Dnjepropetrovsku

U Dnjepropetrovsku su tokom noći odjeknule eksplozije, javili su ukrajinski mediji.

Portal „Strana“ piše da je nakon eksplozija nekoliko delova grada ostalo bez struje.

Moskva će odgovoriti na zaplenu ruske imovine

Portparolka Ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova izjavila je da će Rusija odgovoriti na odluku EU da se koriste sredstva od zamrznute ruske imovine za podršku Ukrajini u budućnosti.

Zaharova je navela da će ruski odgovor biti snažan, preneo je Tas.

Oboreno 16 ruskih dronova tokom noći

Ukrajinske snage PVO oborile su tokom noći 16 ruskih bespilotnih letelica iznad Dnjepropetrovske, Zaporoške i Hersonske oblasti.

Ruske snage lansirale su ukupno 23 drona iranske proizvonje iznad zemlje, navodi se u saopštenju.

Kijev: Novi napad na Dnjepar, oštećena termoelektrana

Ukrajinski zvaničnici saopštili su da su ruske snage ponovo napale grad Dnjepar, kao i da je tom prilikom oštećena istoimena termoelektrana.

Gradonačelnik Dnjepra Boris Filatov rekao je da je infrastruktura pogođena, ali nije izneo dalje detalje.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Tagovi

Komentari (0)

Loading