RUSIJA LANSURALA MONSTRUM RAKETU "Cirkon" juri 9.900 km/h, smatra se neuništivom (VIDEO)
Foto: Youtube/Printscreen

Cirkon se smatra neuništivim naoružanjem, za koje protivvazdušne odbrane nemaju rešenje.

Kako navode ukrajinski zvaničnici, imaju dokaze da je Rusija ispalila naprednu hipersoničnu raketu, za koju stručnjaci kažu da je skoro nemoguće oboriti,po prvi put u ratu koji traje skoro dve godine. 

Kijevski naučno-istraživački institut forenzičke ekspertize, kojim upravlja vlada, naveo je da ostaci pronađeni nakon napada na ukrajinsku prestonicu 7. februara ukazuju na upotrebu hipersonične krstareće rakete Cirkon od strane ruske vojske.

Neuništiv Cirkon

„Oznake na delovima i fragmentima, identifikacija komponenti i delova, kao i karakteristike vrste oružja ukazuju na prvu upotrebu Cirkona u borbi“, saopštio je institut, koji je deo ukrajinskog ministarstva pravde.

Objavu na Telegramu pratio je video koji prikazuje desetine komada krhotina za koje se veruje da su od nove rakete.

Ukrajinske vlasti su saopštile da su četiri osobe poginule, a 38 povređeno u Kijevu tokom napada 7. februara, ali nijedna žrtva nije direktno pripisana navodnom lansiranju rakete Cirkon.

Takođe se nije pominjala platforma za lansiranje rakete, iako se u prethodnim izveštajima u ruskim državnim medijima navodi da je ona bila raspoređena na ratnom brodu.

"Najstrašnije oružje"

Stručnjaci kažu da je Cirkon, ako ispunjava ono što ruska vlada kaže o njemu, „najstrašnije oružje“.

Njegova hipersonična brzina čini ga neunuštivim čak i za najbolju zapadnu protivraketnu odbranu, kao što je Patriot, prema Savezu za zastupanje raketne odbrane (MDAA) sa sedištem u Sjedinjenim Državama.

Brzina je postavljena na skoro 9.900 kilometara na sat.

Cirkon je „manevarska protivbrodska hipersonična krstareća raketa“ sa dometom negde između 500 i 1.000 kilometara.

BONUS VIDEO

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Tagovi

Komentari (0)

Loading