Ukrajina
Foto: Alo/Tanjug

Na ukrajinskom frontu nastavljaju se borbe na Kupjanskom, Donjeckom, Avdejevskom i Zaporoškom pravcu. 

Ukrajinski mediji saopštavaju da je vazduhoplovstvo uništilo komandni centar ruskih trupa, te da su najmanje tri civila poginula u ruskom napadu na Donjecku oblast.

Moskva je, sa druge strane, optužila Kijev za napad na Kurski region u kojem je, navode, poginuo najmanje jedan civil.

Predsednik Volodimir Zelenski rekao je u intervjuu za francusku televiziju BFM da Ukrajini nije potrebna francuska vojska. "Sve dok Ukrajina izdržava, francuska vojska može ostati na francuskoj teritoriji. Vaša deca neće ginuti u Ukrajini", poručio je Zelenski.

U Briselu je održana ceremonija podizanja zastave ispred sedišta NATO-a, čime je Švedska i zvanično postala 32. članica Alijanse - posle dva veka vojne neutralnosti.

Američki ambasador u Varšavi Mark Bžežinski saopštio je da su Sjedinjene Američke Države rasporedile više od 10.000 svojih vojnika u Poljskoj.

Nižu se reakcije na poziv pape Franje da se podignu bele zastave i počnu pregovori o okončanju rata. Apostolski nuncije u Ukrajini Visvaldas Kulbokas pozvan je u Ministarstvo spoljnih poslova Ukrajine zbog te izjave. Kijev poručuje da se nikada neće predati, indirektno kritikujući stav poglavara Rimokatoličke crkve.

U isto vreme, Moskva pozdravlja svaku inicijativu koja bi vodila dijalogu o rešenju ukrajinske krize.

Pratite najnovije VESTI SA FRONTA

BONUS VIDEO

Kraj bloga

OGLASILA SE MAĐARSKA

"Nije isključeno slanje zapadnih trupa u Ukrajinu"

"Nanećemo im gubitke kao odgovor" (VIDEO)

Zelenski poslao poruku Rusiji

EU blizu dogovora o vojnoj pomoći Ukrajini od pet milijardi evra

Zemlje EU su blizu dogovora da odobre vojnu pomoć Ukrajini u iznosu od pet milijardi evra, a sporazum će najverovatnije biti odobren na sastanku ambasadora Unije u Briselu u sredu, rekle su danas diplomate. Zemlje članice EU već mesecima usaglašavaju novi paket vojne pomoći Ukrajini, preneo je Rojters.

Ambasador Nemačke u EU Mihael Klaus rekao je da je dogovor dobro rešenje za Ukrajinu jer omogućava isporuku bilateralne vojne pomoći i izbegava birokratsko kašnjenje.

Visoki predstavnik EU za spoljnu politiku i bezbednost Žozep Borelj predložio je prošle godine formiranje Fonda za pomoć Ukrajini sa budžetom do pet milijardi evra godišnje u naredne četiri godine.

Novi snimci uništene opreme u Belgorodskoj oblasti (VIDEO)

Novi snimci uništene opreme ukrajinskih diverzantskih grupa u blizini sela Spodarjušino u Belgorodskoj oblasti.

 

 

Jedna stvar može da odluči rat u Ukrajini!

Tu je moskva 3 puta bolja od SAD i Evrope, zajedno!

"Ruske oružane snage uništile su komandni centar OSU"

Ruske oružane snage uništile su komandni centar Oružanih snaga Ukrajine u Krasnogorovki, gde su se nalazili visoki ukrajinski oficiri, rekao je za Sputnjik savetnik šefa DNR Jan Gagin.

On je pojasnio da se u području Krasnogorovke trenutno vode ozbiljne borbe.

Kako je dan ranije rekao izvor agenciji, ruska avijacija je u saradnji sa jedinicama Južne grupe nanela udare na utvrđene položaje Oružanih snaga Ukrajine u Krasnogorovki.

Profit Rusije od izvoza nafte raste, glavni kupci Indija i Kina

Pomorski izvoz ruske sirove nafte dostigao je najviši nivo za godinu dana pošto su isporuke iz pacifičke luke Kozmino nastavljene nakon što je oluja ometala transport tereta, navodi se u Blumbergovom izveštaju. 

"Isporuke ruske nafte morem u nedelji pre 10. marta porasle su na 3,7 miliona barela dnevno, što je najveća cifra od početka godine“, navodi agencija. 

Glavni kupci nafte iz Ruske Federacije su Indija i Kina.

Povećanje od 590.000 barela dnevno u sedmici do 10. marta došlo je ubrzo nakon što su Rusi ponovo potvrdili svoju posvećenost naporima OPEK+ da spreče globalnu prezasićenost naftom i održe visoke cene kroz ograničavanje proizvodnje.

Tokom drugog kvartala Rusija će napustiti izvozne kvote u korist ograničavanja proizvodnje.

Kako je UNIAN ranije izvestio, Rusija je dobila neviđeni prihod od izvoza "crnog zlata". Tokom prošle godine, Moskva je samo u Indiju izvezla nafte u vrednosti od oko 37 milijardi dolara.

U tome su svoju ulogu odigrale Sjedinjene Američke Države, koje su 2023. godine postale najveći kupac naftnih derivata iz Indije, koji su napravljeni od ruske nafte.

Odjeknula eksplozija u Harkovu

Ukrajinska agencija RBK Ukrajina saopštila je da je u Harkovu odjeknula eksplozija.

Rusija uvela sankcije protiv 347 državljana Letonije, Litvanije i Estonije

Moskva je zabranila ulazak 347 državljana Letonije, Litvanije i Estonije u Rusiju jer su, kako je navedeno, neprijateljski nastrojeni prema Rusiji, uključujući ministre, članove parlamenta i javne ličnosti, saopštilo je danas rusko Ministarstvo spoljnih poslova.

"Neprijateljska politika baltičkih država prema Rusiji, aktivno lobiranje Letonije, Litvanije i Estonije za mere sankcija našoj zemlji, mešanje u unutrašnje stvari Rusije, progon stanovništva koji govori ruski, varvarska kampanja za masovno rušenje spomenika sovjetskim oslobodilačkim vojnicima, prekrajanje istorije, veličanje nacizma, kao i zločinačka linija koju vode baltički narodi da bi oružjem snabdeli kijevski režim zahtevaju mere odmazde protiv onih koji su umešani u ove zločine", naglasilo je Ministarstvo, preneo je TASS.

UPAD U RUSIJU POKUŠAN IZ 3 PRAVCA Ovo su detalji ukrajinskog napada kod Belgorodske oblasti

Posle granatiranja civilnih objekata, ukrajinski teroristi su uz podršku tenkova i oklopnih vozila pokušali da upadnu u Rusiju iz tri pravca, saopštilo je Ministarstvo odbrane Rusije.

Srušio se ruski vojni avion

Ministarstvo odbrane Rusije soapštilo je da se srušio vojni avion Iljušin "Il-76" prilikom poletanja u rejonu Ivanova.

Ukrajinska vojska: Ruski napad dronom na zapadu zemlje

Vojska Ukrajine je saopštila da je izbio požar na jednom objektu u Ternopoljskoj oblasti na zapadu zemlje usled napada ruskog drona.

Navodi se da je požar lokalizovan, a dogodio se u okrugu Kremenac.

"U gašenju požara učestvovalo je 19 jedinica vatrogasne službe, taktički robot i vatrogasni voz", saopštile su lokalne vlasti. 

 

Kijev: Više ruskih napada u Sumskoj oblasti

Ukrajinska vojska je saopštila da su ruske trupe najmanje devet puta gađale područja u Sumskoj oblasti tokom noći i rano jutros, prenosi Ukrinform. 

"Zabeleženo je 96 eksplozija", navela je ukrajinska vojska u saopštenju.

Navodi se i da je u ruskom udaru na Herson poginula jedna osoba, a da je više njih ranjeno. 

Vojska Ukrajine: Oborili smo 17 ruskih dronova tokom noći

Ukrajinska vojska je saopštila da se u poslednja 24 sata sukobila sa ruskim trupama u najmanje 72 okršaja, prenosi Ukrinform.

Navodi se da je Rusija izvela osam raketnih i više od 100 vazdušnih napada na ukrajinskom frontu.

"Tokom neprijateljskih udara, poginulo je nekoliko civila, a ranjeno više osoba", saopštila je Vojska Ukrajine. 

HITNO SE OGLASILA RUSKA FSB 

Ruska Federalna služba bezbednosti demantovala je informacije o ulasku ukrajinskih oružanih snaga u pogranična naselja Belgorodske i Kurske oblasti.

U nekoliko regiona Ukrajine uzbuna za vazdušni napad

U četiri regiona Ukrajine postoji uzbuna za vazdušni napad, pokazuju podaci sa onlajn mape ukrajinskog Ministarstva za digitalnu transformaciju.

U Harkovskoj oblasti signal se oglasio u 09:40 po moskovskom vremenu, u Černigovskoj, Sumskoj i Poltavskoj oblasti - u 09:48.

UKRAJINCI NAPALI RUSIJU SA 25 DRONOVA Požar u naftnom postrojenju, oglasilo se i Ministarstvo odbrane

Ukrajinske bespilotne letelice napale su jutros ruski energetski objekat kompanije "Lukoil" u industrijskoj zoni Nižegorodske oblasti, nakon čega je izbio požar na jednom od postrojenja za preradu nafte, izjavio je načelnik oblasti Gleb Nikitin.

Uništeni "vampiri"

Ruski PVO sistemi uništili su osam raketa RM-70 "vampir" i jednu raketu "točka U" iznad Belgorodske oblasti, saopštilo je rusko Ministarstvo odbrane.

PROUKRAJINSKA RUSKA SLOBODARSKA LEGIJA UŠLA U KURSK I BELGOROD Sa njima su Ruski dobrovoljački korpus i Sibirski bataljon (VIDEO)

Proukrajinska Ruska slobodarska legija, Ruski dobrovoljački korpus i Sibirski bataljon ušli su u oblast Kursk i Belgorod u Rusiji.

Ukrajinski napad dronom na Nižnji Novgorod, požar u naftnom postrojenju

Ukrajinske bespilotne letelice napale jutros su ruski energetski objekat kompanije "Lukoil" u industrijskoj zoni Nižegorodske oblasti, nakon čega je izbio požar na jednom od postrojenja za preradu nafte, izjavio je načelnik oblasti Gleb Nikitin.

Reč je o jednoj od pet najvećih rafinerija u Rusiji. Opskrbljuje središnje i severozapadne delove Rusije visokokvalitetnim gorivom. 

 

 

On je u objavi na Telegram kanalu dodao da specijalizovane službe rade na licu mesta kako bi lokalizovale požar požar na jednom od postrojenja za preradu naftnih derivata, prenosi RIA Novosti.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Tagovi

Komentari (0)

Loading