Vojska
Foto: AP/Efrem Lukatsky (STF)

Nakon sastanka s vojnim čelnicima Zelenski je objavio na svom Telegram kanalu da je ukrajinski premijer Denis Šmihal izvestio o „ritmu izgradnje novih odbrambenih linija“ koje će pokrivati otprilike 1000 kilometara.

Prema ukrajinskom čelniku, učvršćivanje odbrambenih položaja Kijeva „ogromni je zadatak, ali tempo je sada dobar“.

- Računam na pravovremeni završetak - dodao je Zelenski.

Ukrajina radi na pregrupisanju i popunjavanju snaga nakon što je Rusija postigla svoju prvu veliku pobedu na bojnom polju u nekoliko meseci, osvajanjem Avdijevke (Avdejevke) prošlog meseca i gurajući istočnu liniju fronta nešto dalje u ukrajinsku teritoriju.

Šmihal je objavio da je ukrajinska vlada potpisala dodatnih 455 miliona dolara za „izgradnju inženjersko-tehničkih i fortifikacijskih struktura, odgovarajuće opreme i sistema neeksplozivnih barijera“.

Britansko ministarstvo odbrane (MoD) reklo je da je Ukrajina „gotovo sigurno“ ubrzala izgradnju svojih odbrambenih položaja.

- Mere uključuju protivtenkovske zmajeve zube i jarke, pešačke rovove, minska polja - objavili su britanski obaveštajci.

- Vrlo je verovatno da će širenje odbrambenih linija smanjiti sposobnost Rusije da napreduje ili iskoristi taktičke dobitke kao deo svojih ofanzivnih operacija - dodalo je britansko ministarstvo odbrane.

Volstrit žurnal izvestio je da Ukrajina radi na jačanju svojih odbrambenih pozicija u iščekivanju ruske ofanzive u proleće, citirajući i zapadne i ukrajinske zvaničnike.

Prema ukrajinskom zapovedniku Maksimu Žorinu, kijevske trupe grade rovove i protivtenkovske jarke kako bi odbile napade Rusije.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading