BALKANSKA DRŽAVA DOSIPA "SO NA RANU" RUSIJE: Bilo je uključeno 240 vojnih lica
Foto: EPA/EPA-EFE/OLEG PETRASYUK

- Operacija transporta oklopnih vozila počela je 29. januara, prvi konvoj od 30 automobila krenuo je 7. marta - navodi se u saopštenju agencije, pozivajući se na reči ministra.

Prema rečima Tagareva, u transportu je bilo uključeno 240 vojnih lica, a pošiljka je koštala više od 170 hiljada leva (oko 95 hiljada dolara).

Kanal bTV je 6. marta izvestio da je bugarska vojska počela da transportuje seriju polovnih oklopnih vozila u Ukrajinu.

Ranije je portal "Euractiv", pozivajući se na bugarske poslanike, izvestio da bugarske vlasti odlažu isporuku 100 oklopnih transportera Ukrajini, pošto je Ministarstvo odbrane zemlje zatražilo od NATO- a da „pokrije troškove transporta“.

Narodna skupština Bugarske je u novembru 2023. ratifikovala sporazum o besplatnom davanju Kijevu 100 starih oklopnih transportera , koji su od 1980-ih bili uskladišteni u magacinima bugarskog Ministarstva unutrašnjih poslova. Sporazum je ratifikovan 22. novembra u okviru skupštinske odluke o pružanju dodatne vojno-tehničke podrške Ukrajini.

Prema ovim sporazumima, ukrajinskoj strani biće obezbeđena oklopna vozila sa postojećim naoružanjem, kao i rezervni delovi za njihovo održavanje. Reč je o oko 100 oklopnih transportera koji su proizvedeni pre oko 40 godina. Oni se čuvaju u magacinima bugarskog Ministarstva unutrašnjih poslova i ne koriste ih policajci.

Rusi: Isporuke oružja Ukrajini ometaju rešenje

Rusija smatra da isporuke oružja Ukrajini ometaju rešenje, direktno uključuju zemlje NATO-a u sukob i da se „igraju vatrom“. Ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov istakao je da će svaki teret koji sadrži oružje za Ukrajinu postati legitimna meta za Rusiju.

Prema njegovim rečima, SAD i NATO su direktno uključeni u sukob, uključujući ne samo snabdevanje oružjem, već i obuku osoblja u Velikoj Britaniji , Nemačkoj , Italiji i drugim zemljama.

Kremlj je naveo da pumpanje Ukrajine oružjem sa Zapada ne doprinosi pregovorima i da će imati negativan efekat, prenosi RIA.

BONUS VIDEO

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading